Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Családi ház kettéválasztása...

Családi ház kettéválasztása két önálló lakássá?

Figyelt kérdés

Nyilván vannak dolgok, amikbe még nem gondoltam bele egészen pl.: - városunk építési szabályzata, statikus véleménye, a kert kérdése(osztatlan közös vagy egyikünké) vagy hogy kell-e rá építési engedély, de pont ezért vagyok itt, hogy mielőtt beleélem magam, szeretnék tájékozódni.

A családi házunkat szeretnénk két lakássá, egy földszintivé és egy emeleti+padlástéri lakássá alakítani. A földszinti a szüleimé lenne, míg az emeleti az enyém és a páromé. A ház összesen ~240+ m².

Hatalmas szerencse, hogy a fürdőszoba, konyha és wc felett mindenhol szobák vannak, amikből egyszerűen ki lehet alakítani ugyanazokat a fontos helyiségeket az eredetiek felett.

Itt merül fel a legnagyobb kérdés;

A közműveket egyszerűen csak vitessük fel csövekkel a helyiség feletti új helyiségre és itt szereltessünk be mérőt VAGY be kell őket kötni kívülről a telekről újra?

Tehát tegyük fel, hogy van egy földszinti fürdőszoba, ami felett van egy ugyanakkora hálószoba, amiből mi az emeleti lakásunkban fürdőszobát szeretnénk kiépíteni. Helyzetünkben semmi különös, összeszerelhető fürdőkabin és csaptelep a terv. Elég lehet csak a csöveket tovább vinni az alsó fürdőszobából a felsőbe és valamilyen mérőrendszerrel mérni, hogy mennyit használtunk?

Ugyanez lenne a terv a konyhával és a wc-vel. Ha a gázt nem tudjuk felvinni, akkor az sem gáz, kollégiumban évekig indukcióssal sütöttem/főztem, a víz lenne nélkülözhetetlen.

A wc-ben pedig ugye a csatornacsövet kellene felvinni.

Azt sem tudom, hogy vajon ebbe belemennek-e a közművek.

A villany meg a fűtést viszont nem tudom, akkor az egészet külön kéne kábelezni újra.

Van itt olyan, aki a családi házából csinált földszinti és emeleti lakást? A közművek elválasztása hogyan történt? Felvezették a csöveket vagy újból be kellett kötni a telekről?

2021. ápr. 12. 20:55
1 2 3 4
 1/34 anonim ***** válasza:
68%
Telken belül azt csinálsz amit akarsz a szennyvízzel meg a vízzel a vízóra után, a villannyal is a villanyóra után. A szolgáltatót nem érdekli, a te felelősséged. Felvezetitek a felső szintre házon belül és kész. Vízórát meg villanyórát tesztek rá, nem kell hozzá szolgáltató és az alapján elszámoltok a szüleitekkel. Mindez a gázra nem igaz.
2021. ápr. 12. 21:06
 2/34 A kérdező kommentje:

A gázra ezek szerint nem igaz. És a csatornára?

Ez azért is fontos, mert ha valamikor meg a szüleim eladnák, akkor viszont ezt az elszámolósdit nem biztos, hogy az új tulaj kedvelné.

2021. ápr. 12. 21:23
 3/34 A kérdező kommentje:
Na meg úgy szeretném, hogy ne velük kelljen elszámolni, hanem önálló lakásként egyedül.
2021. ápr. 12. 21:43
 4/34 anonim ***** válasza:
81%

Két önálló lakás csak úgy lehet, ha minden közmű is önálló!!

Természetesen külön mérőórákon.

Nem is értem, hogy hogyan is gondoltad ezt a közösködést az alsó szinttel?!

Újra kell terveztetni és átalakíttatni a közműveket.

Nem biztos, hogy megéri.

2021. ápr. 12. 22:01
 5/34 anonim ***** válasza:
80%

Nagyon fura ez a hozzáállás, hogyha a szüleid eladnák akkor mi lenne. Ha ilyen dolog felmerülne biztos nem alakítanám át.

Mindennek ellenére ez egy ház marad ha normálisak biztos nem adják el idegennek ha pedig nem jo a kapcsolat velük akkor ne invesztalj a házba. Egyébként a ház fele te neveden lesz?

A jövőben terveznéd esetleg eladni a saját házad alsó felét? Beengedni vadidegeneket? Nekem ez is nagyon fura. Bérlőket még talán.

A gázszámlát is simán megtudjatok felezni a szülőkkel ahogy a vizet és az áramot is ha korrektek.

Felesleges pénzkidobás ez a mindent átalakítósdi.

2021. ápr. 12. 22:57
 6/34 anonim ***** válasza:
Ha az szempont hogy eladáskor mi lesz, felejtsd el az átalakítást. Inkább ha a szülők költözni akarnak, adjátok el az egész házat, és vegyél magadnak egy lakást vagy kis házat valahol. Még ha többet is érne két lakásként a ház mint egyben (ami egyáltalán nem biztos) a szétválasztásra ráköltött összeg egészen biztosan nem fog visszajönni.
2021. ápr. 12. 23:52
 7/34 anonim ***** válasza:

#2: A csatornával végkép azt csinálsz amit akarsz, azt a vízóra alapján fizeted.

Ha felmerülhet a szüleidben az eladás gondolata akkor tényleg más a leányzó fekvése.

2021. ápr. 13. 06:44
 8/34 A kérdező kommentje:

"Nem is értem, hogy hogyan is gondoltad ezt a közösködést az alsó szinttel?!"

Sehogy? Az első válaszoló vetette fel. Nem vagyok jártas a témában, nem ezen a területen dolgozom, kérdezni jöttem ide. Tanulj meg olvasni.

"Ha az szempont hogy eladáskor mi lesz, felejtsd el az átalakítást."

Több ilyen részlet is volt az utóbbi válaszokban. Álljunk meg egy pillanatra.

Ilyenről még nem hallottatok?

Itt egy hirdetés példának:

[link]

Itt is a földszint ketté lett választva az emelettől és úgy árulja.

A lakást nem eladni akarom, szerintem anyámék sem.

Azt szeretném, hogy két külön lakás jöjjön létre.

Amúgy miért, mennyi lenne az áram, villany, víz és csatorna újra bekötése? Ugyanannyi, mint amikor most építkeznek az emberek vagy olcsóbb?

2021. ápr. 13. 08:05
 9/34 anonim ***** válasza:
100%

Akkor az én értelmezésemben:

Akarsz egymástól anyagilag teljesen független 2 lakást.

Ezt természetesen megoldhatod az alsó lakásból feljövő vezetékekkel, hiszen a 10 emeletes társasházaknál sem jön minden egyes lakásba külön vezetékekkel a kaputól a víz-gáz-villany.

Ahhoz, hogy a szolgáltató ehhez a számára elfogadott órákat felszerelje, nagyon szabályosnak kell lennie a szerelésnek, tehát mindent szakember csináljon! A gázhoz gázterv benyújtása szükséges, a villanyórát csak lakáson kívül szabad elhelyezni erre a célra gyártott szabványos villanyóra szekrénybe.

A lényeg az, hogy hivatalosan is megoldható a két lakás külön közművesítése.

A történet szempontjából teljesen közömbös, hogy ti milyen (rokoni)kapcsolatban álltok és később ki fog eladni és mit.

Külön mérők esetén később lehet akár társasházzá nyilváníttatni, önálló albetétekkel, ami az esetleges teljes vagy részleges eladást kifejezetten megkönnyíti.

A telek meg ilyen esetben osztatlan közös tulajdonnak minősül, amit egyedi megosztási megállapodás alapján használtok.

Utóbbit lehet ügyvéd előtt, írásban is szentesíteni, de ez csak rátok fog vonatkozni, eladás esetén az új tulajdonosok köthetnek újabb használati megállapodást.

2021. ápr. 13. 09:16
 10/34 anonim ***** válasza:

Ha ezt így szeretnéd, akkor többről van szó, mint a közművek bekötése (újra bekötése a kialakított 2. lakásba), a bekötés pont annyi, de csak a bekötés, mert egyéb költségek is lesznek. Közműveket akkor tudod csak bekötni kvázi kétszer 1 épületbe, ha az hivatalosan társasházzá van minősítve. Ehhez szükséges tervező, hogy a társasházzá alakítást megtervezze, majd ezt be kell jelenteni az építésügyi hatósághoz, majd ha ez elkészült a tervek alapján, akkor ügyvéddel kell készíteni egy társasházi alapító okiratot, amit majd be kell nyújtani a földhivatalhoz. Ha mindez megvan, ezt követően lehet csak a közműveket bekötni a 2. lakásba, addig nincs az a szolgáltató aki 1 lakó ingatlanba kétszer köti be a szolgáltatását. Mindez persze nem azt jelenti, hogy amíg ez nincs meg, addig nem csinálhatsz semmit sem, áll az ügy, mert mindent elő lehet készíteni ennek, azaz víz, villany, fűtés, gáz, minden leszerelhető, az órákig teljes mértékben kiépíthető, majd ha ez a hercehurca megvan, akkor a szolgáltatókat fellehet keresni és a bekötési igényt leadni. Azaz járható út, amit szeretnél, első körben egy tervező kell! Azt nem is kell mondanom szerintem, hogy lényeges, hogy külön bejáratot kapjon a tetőtér, vagy kívülről vagy bent egy lépcsőház kialakításával, de ez már úgy is a tervező dolga, hogy javaslatokat tegyen neked, Te pedig abból válogass. Innentől kezdve viszont, mivel külön közművesítést kap a tetőtér, a szennyvízvezetéken kívül semmit sem tudsz a földszintről felhasználni. Egyedül az lehet "közös".

Azért írták neked többen is azt, hogy ezt nem ajánlják, mert mi van ha eladják a szüleid, mert nagyon sokan ódzkodnak az ilyesmitől, sőőőt sokan a közös mérőtől is. Ezzel nem kell foglalkoznod, ha neked teljesen mindegy, hogy a földszinten a szüleid vagy mások laknak, akkor hajrá. A telek igen, osztatlan közös, azt lehet...

Mindez nem kötelező. Ellehet adni egy ingatlant úgy is, hogy a tetőterét mások lakják, és a mérő az almérő. Ilyenkor értelemszerűen úgy működik a történet, hogy amit az almérő mutat azt fizeted Te, a többit a másik tulaj, csak ez az eladást jelentősen nehezíti, mert nem mindenki szeretné ezt a helyzetet, hogy a főmérő az Ő nevén van, ezáltal a teljes tartozás is, aztán aki az almérőn van az vagy fizet vagy nem fizet vagy nem fizet időben stb. De fordítottan is igaz, ha Te tudnál fizetni, Ő meg nem, akkor ugyanúgy sakk-matt, vagy kifizeted helyette és majd odaadja ha odaadja vagy pedig lekötnek titeket.

Ebben az esetben villanynál lehet számolni még további költségekre, ugyanis két lakás esetén már minimum dupla fogyasztással kell számolni, hisz minden ht.gépből kettő lesz, s ha a gáz esetében nem tudtok abban megegyezni, hogy 50-50 a számla (mivel, hogy azt almérőzni nem lehet), akkor valóban a B verzió, hogy sütés, főzés villannyal, na de a fűtés? Akkor az is villannyal, nem? Ez jelentős amper bővítést igényel, egyébként is, ha csak megáll a történet annyiban, hogy még egy lakást kialakítotok, de ha ehhez még főzőlap és fűtés is társul, akkor nem ismerem szüleid fogyasztási szokását, de ha megnézed most hány A-es bizti van az órájuk mellett, ahhoz még hozzá kell adni legalább 2x25 plusz 1x20 Ampert. Legalább! Azaz teszem azt most van fent egy 1x16A-es bizti (idősek fogyasztási szokásaiból erre merek következtetni). Ez 1x32A-ig "ingyen" bővíthető, itt csak az amperről beszélünk! Talán 3x32A-el ellennétek! Ami azt jelenti, hogy 2x32A-t ki kell fizessél a szolgáltatónak. Forintban ez a költség 288.000 forint! És semmi nem történt, ez csak az amperigény!

2021. ápr. 13. 09:45
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!