Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Nézi a NAV vagy valaki, hogy...

Nézi a NAV vagy valaki, hogy ha egy 17 milliót érő lakást 10 millióért adnak el?

Figyelt kérdés

Ismerőstől vennénk, értékbecslő nem lenne.

Egy 2 szobás lakásról lenne szó, reális áron 17-18 millióért mennek helyben ezek a lakások

2021. febr. 28. 18:59
1 2 3 4
 31/38 anonim ***** válasza:
41%
#28 Egyik volt osztálytársam csinálta pár évig az értékbecslést. Ök mindig azt csinálták, hogy megnézték mennyiért mennek a környéken a hasonló ingatlanok, és ahhoz hasonlították amit fel kellett értékelni. Nézték a fűtést, parketta van benne vagy szőnyeg stb. Megvolt nekik, hogy mi mennyiven csökkenti vagy növeli az árat.
2021. febr. 28. 21:54
 32/38 anonim ***** válasza:
100%

"Zsebbe is lehet adni 7-8 millát ha akar az ember.."

Na pont ezért nem a szerződéses összeg után kell fizetni az illetéket.

2021. febr. 28. 22:04
 33/38 A kérdező kommentje:
Rendben. De akkor miért vételárat írnak mindenhol 2021-re? Tavaly hogy volt azt nem tudom. Meg a kalkulátoroknál az ingatlan vételárát kell csak megadni meg hogy a vevő 35 évnél fiatalabb-e. Lehet az idei évtől van csak ez? Nem kötekszem senkivel csak nem értem...
2021. febr. 28. 22:07
 34/38 anonim ***** válasza:
100%

Mert, ha nem zsebbe fizetsz, akkor az esetek 99%-ban általában nem változtat rajta a NAV.

Ha pontosan szeretnéd tudni, hogy mennyibe fog kerülni, akkor hívj ki magánba egy értékbecslőt (25 000 körül) és mond meg neki, hogy alkudozáshoz kellene egy nagyon olcsó ár, ami még hihető. Ha 15 alatt ad árat, akkor nagy valószínűséggel a NAV sem fog kötekedni.

2021. febr. 28. 22:33
 35/38 anonim ***** válasza:
100%
A NAV az ingatlan értéke és nem a vételára után szab ki illetéket. Családon belül ugye nem ritka hogy áron alul adják rokonnak az ingatlant.
2021. márc. 1. 06:12
 36/38 anonim ***** válasza:
Egy próbát megér, de nekem is kijöttek aztán feljebb értékelték az illetéket.
2021. márc. 1. 08:45
 37/38 anonim ***** válasza:

A NAV a saját ingatlan adatbázisából dolgozik, az alapján szabja ki az illetéket.

Ha ugyanazon a területen, hasonló kaliberű ingatlan értéke jelentősen eltér az adatbázisában szereplő ingatlanok értékétől, akkor saját hatáskörben a magasabb összeg után vetheti ki az illetéket -> fellebbezést nyújthatsz be ellene.

Ilyen szituban általában az a bevett szokás, hogy kimennek a helyszínre, és felmérik az ingatlan valós állapotát, az alapján szabják ki az illetéket.

Én 4,6 millióért vettem egy olyan lakást, ami már akkor a dupláját érte. Nem jöttek ki, elfogadták az adásvételiben szereplő összeget, az után szabták ki az illetéket. Valószínűleg azért nem jöttek ki, mert az adásvételi szerződésben fel volt tüntetve az a sok-sok végrehajtási jog, ami az ingatlanra be volt jegyezve, valamint a lakás állapotát részletesen taglaltuk benne (borzasztóan lelakott, 30 éve hozzá sem nyúltak).

Ha ezek nem lettek volna benne az adásvételiben, szerintem megjelentek volna. :)

2021. márc. 3. 05:07
 38/38 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként a NAV illetékosztályán nem csak olyanok dolgoznak, akik még soha nem láttak ingatlant. A többségnek van értékbecsléshez kapcsolódó szakvizsgája, vagy mellette akár több éves versenypiaci gyakorlata is.
2021. márc. 3. 05:12
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!