Más fiatal is el van keseredve emiatt vagy csak én?
Elszomorít, hogy bár tudom, hogy egy nap szeretnék saját lakást vagy házat, lehetetlennek tűnik. 24 vagyok, idén végzek az egyetemen, de utána szeretnék doktorira menni és közben dolgozni is.
Milliókat keresni biztosan nem fogok, ha PhD helyett más munkahelyet választok, akkor sem. Ha lenne 200 vagy 300 ezer forint körüli fizetésem, az már jónak számítana. Ebből persze lehet félretenni, de ha nyilván kaját venni is kellene és igazából albérletben lakom a párommal, mert elsőéves egyetemista korom óta van albérletem, csak eddig a szüleim fizették, viszont ha lenne munkám, akkor szeretném vagy teljesen én fizetni, vagy beleadni, hogy anyukámnak könnyebb legyen. A lényeg ettől függetlenül az, hogy ha a fizetésemből még kaját is veszek, fizetek albérletet, vagy bármi másra is költök, akkor hiába spórolok, megöregednék mire saját lakást tudnék venni. Meg én azért néha szeretek elmenni kikapcsolódni valahova. Persze ha néha én fizetek, néha a párom, akkor ez kivitelezhető, de csak azt akartam mondani, hogy ha akarok normál mennyiségű kaját venni és néha elmenni kikapcsolódni, akkor szerintem nem olyan könnyű félretenni is vagy ha tudnék is, megöregednék, mire összegyűlne a pénz.
Ugye a hitel az egyetlen megoldás? Persze akkor azt meg utólag kell visszafizetni és akkor az visz el egy csomó pénzt.
Magyarországon mennyi pénz kell havonta ahhoz, hogy a hitelem is vissza tudjam fizetni, kaját is vegyek, de néha azért kikapcsolódhassak?
Ha szeretnék saját lakást, akkor nyilván nem mindegy, hogy hol van és milyen állapotban van, de én lehetőleg olyat szeretnék ami új és nem kell felújíttatni, mert én nem értek ehhez és olyan nagyon sok ember segítségére nem számíthatnék. Meg aztán ha választani kell, akkor inkább többért veszem meg és nem újítom fel, minthogy olcsóbban veszem meg, de aztán meg több a munka és a felújításért fizetek. A szüleim is úgy vettek lakást, hogy fel kellett újítani, nagyjából sikerült, de nyilván jobb ha új.
Egyébként Debrecenben lakok, így meg aztán végképp reménytelennek látom, hogy saját lakásom lesz, de olyan, amit szeretnék. Nem mindenképpen egy nagyon luxus lakásra vágyok, vagy nagyerdei luxusvillára, de ebben a városban felment már mindennek az ára. Mármint ami olyan ház, hogy kívül is viszonylag új, meg belül is.
Ha egy olyan lakásban lakhatnék, ami hasonló ahhoz,amik a Füredi kapu lakóparkban vannak, már azzal is elégedett lennék. Szóval, ami kívülről és belülről is fel van újítva, és azért viszonylag jó helyen is található. Ez most csak egy példa. Ott 30-40 millió forint körül árulják az eladó lakásokat, megnéztem neten. Nekem ez is nagyon nagy összegnek tűnik, pedig ettől még jóval drágábbak is vannak. Ha hitelt kell felvenni, akkor ezt is biztos vért izzadva kell visszafizetni. Párom van, szóval tudom, mindenki azt mondja, hogy majd a párommal együtt könnyebb lesz, de ő se keres nagyon sokat, és amúgy is, addig még ki tudja mi lesz kettőnkkel meg én annak örülnék, ha a saját lábamon is teljesen meg tudnék állni és nem szorulnék pasira.
Itt van pár hirdetés:
Ez már olcsóbb árkategória és szintén jó helyen, felújított, ezek is nagyon tetszenének, teljesen meg lennék elégedve valami ilyennel:
Lehet, hogy én vagyok teljesen eltájolódva, de nekem még az is olyan nagy összegnek tűnik, hogy fizessek 20 vagy 30 milliót egy lakásért és felvegyek hitelt, mert az jut eszembe, hogy biztos megöregszek mire kifizetem az összes hitelt, mert azért a hitel mellett másra is kellene költeni. És akkor a 20-30 millió forint az gondolom a legolcsóbb lakásokra vonatkozik, de 40 meg 50 millóért is láttam lakást. És szerintem még a 40-50 is középkategória, mert jócskán van még ettől drágább is.
Mint írtam, én nem feltétlenül a legújabbra és legnagyobb luxusra vágyom, nem ragaszkodom nagy házhoz, villához sem, mégsem merek reménykedni, hogy nekem még fiatalon lesz saját lakásom.
Ha otthagynám az albérletet, amit most a párommal bérlek és hazaköltöznék teljesen anyukámhoz és azt a pénzt, amit eddig albira fizettem, a saját lakásomra tenném félre, akkor biztos jelentene valamit, de a párommal meg évek óta együtt vagyok, csak jó lenne együtt lakni vele valahol, meg a privát szféra is hiányozna, ha szülőkkel laknánk.
Arra lennék kíváncsi, hogy más is ilyen tragikusnak látja a helyzetet fiatalon?
Gondolom az egy természetes igény, hogy előbb-utóbb saját lakásom legyen.
Nyilván van, aki milliomos vagy annyira jól fizető munkája van, vagy a szülei vesznek neki, de én egyik sem vagyok.
Van egy fiatal orvos ismerősöm, akinek a párja informatikus és együtt akarnak lakást venni, felvesznek majd hiteleket, de azért egy orvos meg egy informatikus egyedül is keres eleget, nemhogy ketten, így azért nyugodtabban vennék fel én is hitelt. (Nem sajnálom tőlük, csak azt mondom, hogy azért fizetés meg fizetés között különbség van.)
Én is borúsnak látom a fiatalok jövőjét. A mi szüleink a nulláról indulva, alkalmazottként építették fel a házat, amiben felnőttünk.A ház, és a mi taníttatásunk az életük fő műve. Sok lemondással járt ez, nem voltak menő ruháink, zéró nyaralás, és sok-sok munka otthon is.
Elhatároztam, hogy én nem fogok a munkának élni. Azt tanultam, amit szerettem, igaz, elég alacsony a fizetés. Végeztem jobban fizető munkákat is, de kb. semmi szabadidőm nem maradt.Most tartunk ott, hogy lehetne egy felújítandó kisebb családi házunk a családommal, de az állami támogatásokból kicsúsztunk. Nem tudunk harmadik gyereket vállalni, és hiába vállalnánk, a kedvezményeket 100%-ig beépítették az ingatlanárakba az eladók. Azt meg nem akarom, hogy a két fiam úgy nőjön fel, mint mi. Eljárunk horgászni,hogy legyen valami aktív kikapcsolódás, de ha fogni is akarunk, akkor a két sráccal együtt az engedélyek 80ezer fölött vannak. Tavaly 5 nap Balatoni nyaralás kb.150ezer volt.
A szüleim segítségével és némi leleményességgel megoldottuk a lakhatást, de várjuk az árak normalizálódását. Jó lenne, ha az állam már nem segítene többet annak a szűk rétegnek, akiknek megéri 15-20M hitelt felvenni. Akkor talán van esély a nagy átlagnak is normális lakásra+életre.
Ma Magyarországon a munkának van a legkisebb becsülete!
Ha megnézem azokat a nyugdíjasokat, akik 40 évet ledolgoztak és hogy milyen megalázó pénzeket kapnak, akkor teljesen nyilvánvaló, hogy Orbán rémálma a "munka alapú társadalom" egy hangzatos, de üres locsogás, nem több!
Ha nem örököltem volna, ugyanazt tapasztalnám meg mint a kérdező!
Igaz, az örökségemmel "csak" annyira jutottam, hogy önálló fedél van felettünk, de mivel egy kis településen van a házikónk, nem sokat ér, tehát röghöz-kötöttekké váltunk.
"Ha megnézem azokat a nyugdíjasokat, akik 40 évet ledolgoztak és hogy milyen megalázó pénzeket kapnak"
Azért ezzel óvatosan kellene fogalmazni. Van két rokonom, akik nyugdíjasok. Mindkettő 180-190ezer körül kap havonta. A munkájuk nem volt megerőltető, nem rokkantak bele a 40 éves munkaviszonyba. Ja és vidéki nagyvárosban élnek, tehát a 180ezer ott elég jó pénz még teljes munkaidőben dolgozó embereknek is. Ők meg munka nélkül kapnak ennyit, ráadásul folyton emelik nekik.
Nem sajnálom tőlük, ők maguk is elmondják nekem, hogy egyszerűen ennyit a környékükön diplomás fiatalok se keresnek nettóban, sőt sok helyneli embernek a bruttója ennyi. Mindkettőnek van saját panel lakása, azt a Kádár-rendszerben könnyebben lehetett szerezni. Tudják, hogy a kormány azért biztosít magas nyugdíjat, mert a nyugdíjasok szavazataira utaznak, mindkét nyugdíjas rokonom utálja a jelenlegi kormányt, mert látják, hogy a fiataloknak mennyire nehéz jelenleg, de azért azt nem bánják, hogy folyton emelik a nyugdíjat nekik. Igaz, a gyerekeiknek, unokáiknak adnak pénzt, maguk fel se tudnának élni 180 ezret havonta, mert már szinte semmire nem költenek rezsin én ételen kívül.
Nyilván vannak szegény nyugdíjasok, de az én rokonaim közt nincs ilyen. Pedig nem valami magas beosztásban dolgoztak, ráadásul 15+ éve nyugdíjba mentek már.
A kérdező Debrecenben lakik, ott mostanában nagyon elszálltak az ingatlanárak, és még nem érték el a maximumot, tehát az esélye, hogy saját lakást vegyen, egyre kisebb.
Most ez a CSOK meg babaváró hitel arra jó, hogy egy szűk rétegnek segít lakáshoz jutni, közben az összes ingatlan árát jól megemeli, mert az ingatlanjukat eladók úgy vannak vele, hogy ennyit rádobnak a kínálati árakra, mert hát ez ingyen pénz, ezt a vásárló az államtól gyakrolatilag ingyen kapja, tehát továbbadni se fáj neki.
Ha a kormány nem áll le az ingatanpiac tűzelésével, akkor nem fognak normalizálódni az árak. Ellenkező esetben is évekbe telhet, míg legalább megáll az árnövekedés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!