Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Más fiatal is el van keseredve...

Más fiatal is el van keseredve emiatt vagy csak én?

Figyelt kérdés

Elszomorít, hogy bár tudom, hogy egy nap szeretnék saját lakást vagy házat, lehetetlennek tűnik. 24 vagyok, idén végzek az egyetemen, de utána szeretnék doktorira menni és közben dolgozni is.

Milliókat keresni biztosan nem fogok, ha PhD helyett más munkahelyet választok, akkor sem. Ha lenne 200 vagy 300 ezer forint körüli fizetésem, az már jónak számítana. Ebből persze lehet félretenni, de ha nyilván kaját venni is kellene és igazából albérletben lakom a párommal, mert elsőéves egyetemista korom óta van albérletem, csak eddig a szüleim fizették, viszont ha lenne munkám, akkor szeretném vagy teljesen én fizetni, vagy beleadni, hogy anyukámnak könnyebb legyen. A lényeg ettől függetlenül az, hogy ha a fizetésemből még kaját is veszek, fizetek albérletet, vagy bármi másra is költök, akkor hiába spórolok, megöregednék mire saját lakást tudnék venni. Meg én azért néha szeretek elmenni kikapcsolódni valahova. Persze ha néha én fizetek, néha a párom, akkor ez kivitelezhető, de csak azt akartam mondani, hogy ha akarok normál mennyiségű kaját venni és néha elmenni kikapcsolódni, akkor szerintem nem olyan könnyű félretenni is vagy ha tudnék is, megöregednék, mire összegyűlne a pénz.

Ugye a hitel az egyetlen megoldás? Persze akkor azt meg utólag kell visszafizetni és akkor az visz el egy csomó pénzt.

Magyarországon mennyi pénz kell havonta ahhoz, hogy a hitelem is vissza tudjam fizetni, kaját is vegyek, de néha azért kikapcsolódhassak?

Ha szeretnék saját lakást, akkor nyilván nem mindegy, hogy hol van és milyen állapotban van, de én lehetőleg olyat szeretnék ami új és nem kell felújíttatni, mert én nem értek ehhez és olyan nagyon sok ember segítségére nem számíthatnék. Meg aztán ha választani kell, akkor inkább többért veszem meg és nem újítom fel, minthogy olcsóbban veszem meg, de aztán meg több a munka és a felújításért fizetek. A szüleim is úgy vettek lakást, hogy fel kellett újítani, nagyjából sikerült, de nyilván jobb ha új.

Egyébként Debrecenben lakok, így meg aztán végképp reménytelennek látom, hogy saját lakásom lesz, de olyan, amit szeretnék. Nem mindenképpen egy nagyon luxus lakásra vágyok, vagy nagyerdei luxusvillára, de ebben a városban felment már mindennek az ára. Mármint ami olyan ház, hogy kívül is viszonylag új, meg belül is.

Ha egy olyan lakásban lakhatnék, ami hasonló ahhoz,amik a Füredi kapu lakóparkban vannak, már azzal is elégedett lennék. Szóval, ami kívülről és belülről is fel van újítva, és azért viszonylag jó helyen is található. Ez most csak egy példa. Ott 30-40 millió forint körül árulják az eladó lakásokat, megnéztem neten. Nekem ez is nagyon nagy összegnek tűnik, pedig ettől még jóval drágábbak is vannak. Ha hitelt kell felvenni, akkor ezt is biztos vért izzadva kell visszafizetni. Párom van, szóval tudom, mindenki azt mondja, hogy majd a párommal együtt könnyebb lesz, de ő se keres nagyon sokat, és amúgy is, addig még ki tudja mi lesz kettőnkkel meg én annak örülnék, ha a saját lábamon is teljesen meg tudnék állni és nem szorulnék pasira.

Itt van pár hirdetés:

[link]

Ez már olcsóbb árkategória és szintén jó helyen, felújított, ezek is nagyon tetszenének, teljesen meg lennék elégedve valami ilyennel:

[link]

[link]

Lehet, hogy én vagyok teljesen eltájolódva, de nekem még az is olyan nagy összegnek tűnik, hogy fizessek 20 vagy 30 milliót egy lakásért és felvegyek hitelt, mert az jut eszembe, hogy biztos megöregszek mire kifizetem az összes hitelt, mert azért a hitel mellett másra is kellene költeni. És akkor a 20-30 millió forint az gondolom a legolcsóbb lakásokra vonatkozik, de 40 meg 50 millóért is láttam lakást. És szerintem még a 40-50 is középkategória, mert jócskán van még ettől drágább is.

Mint írtam, én nem feltétlenül a legújabbra és legnagyobb luxusra vágyom, nem ragaszkodom nagy házhoz, villához sem, mégsem merek reménykedni, hogy nekem még fiatalon lesz saját lakásom.

Ha otthagynám az albérletet, amit most a párommal bérlek és hazaköltöznék teljesen anyukámhoz és azt a pénzt, amit eddig albira fizettem, a saját lakásomra tenném félre, akkor biztos jelentene valamit, de a párommal meg évek óta együtt vagyok, csak jó lenne együtt lakni vele valahol, meg a privát szféra is hiányozna, ha szülőkkel laknánk.

Arra lennék kíváncsi, hogy más is ilyen tragikusnak látja a helyzetet fiatalon?

Gondolom az egy természetes igény, hogy előbb-utóbb saját lakásom legyen.

Nyilván van, aki milliomos vagy annyira jól fizető munkája van, vagy a szülei vesznek neki, de én egyik sem vagyok.

Van egy fiatal orvos ismerősöm, akinek a párja informatikus és együtt akarnak lakást venni, felvesznek majd hiteleket, de azért egy orvos meg egy informatikus egyedül is keres eleget, nemhogy ketten, így azért nyugodtabban vennék fel én is hitelt. (Nem sajnálom tőlük, csak azt mondom, hogy azért fizetés meg fizetés között különbség van.)

2021. febr. 7. 01:30
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
38%

Igen. Rengeteg fiatal elkeseredett emiatt és kilátástalan az élete. Sőt! Jövőkép romboló a helyzetet. De! Élelmesebb kimegy külföldre pénzt keresni, ahol az albi nem olyan drága mit ítt és könnyebb ranglétrán feljebb menni, mert itthon a fizu emelés kisebb, mint az ár növekedés.

1000 feletti embert ismerek a kórosztályomban. Aki nem örökölt szopó ágra került.

2021. febr. 7. 01:54
 2/25 anonim ***** válasza:
76%
Így elolvasva nincs okod elkeseredettnek lenni. Százszor jobb a helyzeted mint pl nekem vagy szinte az összes ismerősömnek aki albérletben van. Te vidéken élsz nem fővárosban, és jól fogsz keresni, és nem vagy egyedül. Én pl be se megyek a bankba érdeklődni teljesen le is mondtam a lakás témáról.
2021. febr. 7. 02:04
 3/25 anonim ***** válasza:
26%

Nem olvastam el ezt a novellát, viszont pár dolgot megjegyeznék.

Szüleim 85-ben vettek fel hitelt építkezésre. 88-ban vállalkozás beindítására szintén hitelt igényeltek.

15 évig fizették vissza, napi 12 órát dolgoztak a vállalkozásukban. Mellette felneveltek engem és tesómat.

És nem volt milliós örökség, sem szülői támogatás.

Piacképes szakmával bőven meglehet élni itthon most 2021-ben is, csak elsőkörben tenni kell érte hogy ne minimálbér legyen a fizetés.

Diploma sem kell hozzá, csak akarat és kitartás.

Betanított gyári munkásként, bolti eladóként stb. meg senki ne akarjon 40 milliós lakást venni.

Az #1 meg nem tudom melyik szennyoldalon mossa az agyát, hogy ennyi hülyeséget összehordott.

Plusz külföldön kb. 2,5x többe kerülnek a bérlemények mint itthon, pont ezért lakik egy lakásban egyszerre több vendégmunkás.

Ráadásul külföldön is csak piacképes szakmával fogsz pénzt keresni, mert az iskolázatlan embereket egy kalap alá veszik a migránsokkal.

Iskolázatlan alatt értem, hogy egy sima érettségivel és nulla szakmai tapasztalattal kitörölheted a hátsód a híres kolbászbólvanakerítés külföldön.

2021. febr. 7. 04:04
 4/25 anonim ***** válasza:
19%
#2 van oka. Azért, mert másnak nagyobb oka van, attól még a kisebb ok is ok. Csaxxólok, hogy nem kéne azt utálni, aki picit tehetősebb nálad, de még mindig nem él azon a szinten, ami fenntartható. Senki sem kért senkit, hogy fővárosban éljen, ha nem tudja fenntartani a fővárosi létet.
2021. febr. 7. 04:08
 5/25 Miss Endzsi ***** válasza:
82%
Szerezz önerőt, akár külföldön majd vesztek fel hitelt, fix törlesztővel. Így mondjuk belekerül 100 ezerbe havonta. Most évek múlva az lesz, hogy ez a pénz kevesebbet fog érni, míg az albérlet árak emelkednek ez fixen megmarad. Barátom örökölt egy családi házat, devizahiteles így még mindig van belőle, fix visszafizetéssel 45 ezer forint/hó, 20 évvel ezelőtt ez soknak számított.
2021. febr. 7. 05:43
 6/25 anonim ***** válasza:
84%

Ha ez megnyugtat, a nem annyira fiatalok is ugyanígy el vannak keseredve. Vagy örökölsz egy ingatlant, vagy a büdös életben nem lesz sajátod. Kivéve, ha akkora spíler vagy, hogy beletenyerelsz valami rövid úton százmilliós profitot termelő bizniszbe.

Engem az érdekelne, hogy akiknek négy-öt lakásuk van huszonévesen, és csak úgy lazán adják-veszik, azok mi a fenéből lettek milliomosok?

2021. febr. 7. 05:52
 7/25 anonim ***** válasza:
80%
3-as, te most unironikusan előadtad a "szorgalmasan kell dolgozni, és akkor jó lesz az életed" mémet? Meg a kádárizmus viszonyaival példálózol 2021-ben? Kérlek, a közjó érdekében öld meg magad.
2021. febr. 7. 05:54
 8/25 anonim ***** válasza:
33%
Örökséggel el lehet indulni.
2021. febr. 7. 06:42
 9/25 anonim ***** válasza:
83%
Hát a kormány remek lakáspiaci stratégiájának köszönhetően egy panel is 30 millió. Ehhez alsó hangon is kell 10 millió önrész és 20 hitel. Mondjuk ha nem mamahotelezel és egyetemet vègzel akkor az első-egy két évet míg tapasztalatot szerzel, gyakornokoskodsz albi mellett azt ne számoljuk. Vegyük úgy, hogy 25-re van egy rendes főállásod. Az 30-ig azt jelenti, hogy évi 2 milliót tegyél félre és ha ez megvan akkor vállalj be 20 millió hitelt és tied a panel. Havi 180 ezret tegyél félre és mellett fizess egy 20 M2-es garzonért 120 plusz rezsit. Persze még enni is kell és hasonlók. Ehhez kell 400 ezres fizu legalább és elég bátorság ahhoz, hogy 20 milliót fel merj venni. Nah ezért húznak ki egyre többen külföldre vagy maradnak mamahotelban. A 400 ezres fizetés helyett tedd oda egy kezdő tanár 130 ezrét is gondold végig a hazai helyzetet. Nehéz lett volna ennél jobban el szúrni az ingatlanpiaci viszonyokat de hát csak sikerült. Persze ez az én véleményem és tévedhetek is. De nagyjából ezeket az opciókat látom: irány külföld, gyerekeket gyártani úgy, hogy a büntető kamatok ott lógnak a fejed fölött közben , vagy lemondani arról, hogy valaha lesz valamid.
2021. febr. 7. 09:40
 10/25 anonim ***** válasza:
82%

3-aska: '85-ben - Kádár idejében - minden városban és minden faluban lakásépítés volt! (panelek, "Kádár-kockák")

Azokat a kölcsönöket nem volt nagy művészet törleszteni!

Mára ezerszer rosszabb lett a helyzet - hiába igyekszel itt fényezni - a kérdező bizony nagyon is jól látja a lehetőségeit!

Az Orbán által fennen harsogott "munka alapú társadalomban" egyetlen biztos pont van: tisztességes munkából nem lehet jövőt építeni!!!

Debrecenben - azt hallottam - hogy fog épülni egy új lakótelep, ahova a más országrészből betelepülni, és Debrecenben munkát vállalni kívánó családos magyar állampolgárok lakást (nem munkásszállás!) kaphatnak...

2021. febr. 7. 10:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!