Hogy szerezzem meg a telkeket?
A helyzet a következő:
Nagymamám házát örökölte volna édesapám és nagynéném, de nagynéném meggyőzte apámat, hogy mondjon le a részéről és ő kifizeti neki. Akkoriban (15 éve) megállapodtak egy összegben (350 ezer euró a fél házért és telekért) de csak 100 ezret fizetett ki apámnak. Nagymamám azóta is élvezeti joggal lakik ott, mert a másik felét is nagynénémre íratta.
Van nagymamámnak egy 4 hektáros és egy 2 hektáros földterülete a város szélén. Ezeknek a felét örökli majd apám, de szeretném megszerezni a másik felét is. Arra gondoltam, adás-vételi szerződéssel megvenném tőle mind a 6 hektárt egy minimális áron, de ezzel az a gond, hogy nem nagyon menne semmilyen üzletbe csak úgy bele velünk (mi vagyunk a család feketebárányai).
Hogy lehetne a jog és törvény keretein belül megszerezni? Hogy lehetne rá enni hogy megtegye ezt?
Félre ne értsétek, nem akarok semmi illegális dolgot, legfeljebb kihasználni őt, amennyire kihasználták ő is minket. De törvénybe ütköző nem szeretnék.
21
Nagyanyámtól minimális pénzért akarnám megvenni. Párezer euró. Ami ugye nagyanyám számlájára menne és annak a felet ugyancsak apám örökölné.
#20 Kérdező
Ezzel a fő gond az, hogyha bármilyen úton-módon sikerülne is megbízott által minimális pénzért megvenni a telket, hol a garancia, hogy az illető utána tovább is adja nektek?
Senkiben nem szabad megbízni, láthatod, még közeli rokonban (nagynéni) sem!...és akkor mit várjon az ember egy idegentől!
23
Lenne olyan, aki továbbadja, olyan akiben maximálisan megbízunk (keresztapám). De sajnos nem menne bele nagyanyám, mert értesítené előbb nagynénémet.
Én is vigyáznék ezzel, látod, már egy korábbi adásvételnél is komoly összeget buktatok (mai értékén 200 millió Ft-ot!!), ami elég lenne az egész család megélhetésére élete végéig munka nélkül. Látszik, hogy nem tudjátok megvédeni a saját vagyonotokat, pénzeteket, érdekeiteket.
Sose lehet tudni, ki mennyit él, lehet, nem is érik meg a nagymama halálát a gyerekek. Nagyon távoli jövőben bekövetkező dolgokra nem szabad alapozni. Inkább a meglévő vagyonnal kell jól törődeni, nem nagyot kockáztatni.
Lehet, hogy jobban jártok például, ha ugyanazért a pénzért vesztek egy haszonélvezettel terhelt lakást egy 85-90 éven felüli haszonélvezővel.
25
Itt arról van szó, hogy apám túlságosan megbízott a nő vérében és ő kihasználta. Anyám vagyonával sosem történt ilyesmi, azt igenis nagyon jól megőriztük, gyarapítottuk is.
A nagymama 86 éves és magas vérnyomásos, úgyhogy nem olyan távoli az a jövő.
Ebből a 6 hektár ól, felparcellázva nagy hasznot tudnánk húzni, csak valahogy meg kéne szerezni.
Gondoltam olyanra is, hogy valamilyen úton-módon győzzem meg, hogy adjon nekem meghatalmazást a telek kezelésére és adjam valahogy el akkor anyámnak, de ennek nincs sok esélye...
25
Azért 250 ezer nem épp akkora összeg. Ennél sokkal nagyobb összeg is elment könnyen 15 év alatt, amióta az első telkünket eladtuk.
28
Nem fedez egy élethosszt az a pénz. Élelmiszer, számlák, gyógyszerek, gyermekek, iskoláztatás, autó, benzin, nyaralás, lakás karbantartás, stb ennek a sokszorosába kerül.
De lesz. Egy átlagos 3 szobás lakás ára azon a környéken ahol születtem 120 ezer euró körül mozog. Nagyon sok ismerős, barát és szomszéd foglalkozik (mi is) lakáskiadással. 2 lakás árából gyakorlatilag meg van ez az összeg.
Kamatokkal együtt, amennyit ma érne, 575 000 Eurót, az bizony fedezi a megélhetést élethosszig, de természetesen a megélhetésnek nem része a drága, nagy lakás, autó, nyaralások, plasztikai műtétek, stb.
Én Budapest belvárosában 60 000 Euróért is tudok venni olyan lakást, ami megfelel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!