Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Hogy szerezzem meg a telkeket?

Hogy szerezzem meg a telkeket?

Figyelt kérdés

A helyzet a következő:

Nagymamám házát örökölte volna édesapám és nagynéném, de nagynéném meggyőzte apámat, hogy mondjon le a részéről és ő kifizeti neki. Akkoriban (15 éve) megállapodtak egy összegben (350 ezer euró a fél házért és telekért) de csak 100 ezret fizetett ki apámnak. Nagymamám azóta is élvezeti joggal lakik ott, mert a másik felét is nagynénémre íratta.

Van nagymamámnak egy 4 hektáros és egy 2 hektáros földterülete a város szélén. Ezeknek a felét örökli majd apám, de szeretném megszerezni a másik felét is. Arra gondoltam, adás-vételi szerződéssel megvenném tőle mind a 6 hektárt egy minimális áron, de ezzel az a gond, hogy nem nagyon menne semmilyen üzletbe csak úgy bele velünk (mi vagyunk a család feketebárányai).

Hogy lehetne a jog és törvény keretein belül megszerezni? Hogy lehetne rá enni hogy megtegye ezt?

Félre ne értsétek, nem akarok semmi illegális dolgot, legfeljebb kihasználni őt, amennyire kihasználták ő is minket. De törvénybe ütköző nem szeretnék.

2021. febr. 5. 13:24
1 2 3 4
 11/31 A kérdező kommentje:
De mint mondtam nem téma, nem kell sem a 250 ezer euró, sem a ház. Nekem ez a 6 hektár kell a 3 hektár helyett, amit amúgy is örökölnék
2021. febr. 5. 14:31
 12/31 anonim ***** válasza:
100%
Fogadj fel ügyvédet, mi nem vagyunk azok.
2021. febr. 5. 14:42
 13/31 A kérdező kommentje:

12

Elnézést, csak egy tanácsot akartam, hogy hogy lehetne legálisan megszerezni a többi földet.

2021. febr. 5. 14:47
 14/31 anonim ***** válasza:
88%
Azért erőltetjük Kérdező, hogy érvényesítsd a jogaidat amennyire lehet a 250ezerEuróval kapcsolatban, mert az egy ütőkártya lenne a kezedben, hogy arról lemondasz a földekért cserében!
2021. febr. 5. 14:50
 15/31 A kérdező kommentje:

14

Azzal nincs mit kezdeni már, mondta több ügyvéd is. A szerződés úgy van megcsinálva, hogy nagyon nehezen támadható és hozzáértő, tapasztalt bíró hiányában, csak a pénzünket fogjuk költeni, eredmény nélkül.

Hülye lenne lemondani a 250 ezer euróról a földekért, amikor azok a sokszorosát érik.

És nem tőle akarom, hanem hogy nagyanyámtól az egész földet megvegyem. Mind a 6 hektárt.

2021. febr. 5. 14:56
 16/31 anonim ***** válasza:
100%

Én nem hiszem, hogy a jogelvek ennyire mások lennének egy másik tételes jogi európai országban, de nyilván a magyar ingatlanjogot ismerjük.

1,6 M Ft egy hektár föld Magyarországon, tehát kb. 9-10 M 6 hektár.

250 000 Euró még kamatok nélkül is kilencszer annyi, mint 6 hektár föld ára.

2021. febr. 5. 21:12
 17/31 anonim ***** válasza:
Megnéztem a NAV kalkulátora szerinti késedelmi kamatot is, azzal együtt 575 000 Euróval tartoznak, tehát hússzor annyival, mint amennyit a földek érnek.
2021. febr. 5. 21:24
 18/31 A kérdező kommentje:

16

A nagyobbik földnek kb 500-700 ezer euró az értéke, mert felvásárolják őket felparcellázva az építkezések miatt. A többi földünket is így adtuk el.

17

Nálunk nincs semmiféle NAV és kamat sincs mert papíron semmit nem késett. Nincs beírva terminus. Mondtam, hogy itt volt az egyik nagy hiba hogy nem írták be, hogy X év, Y hónap, Z napig még kell adja.

2021. febr. 5. 21:39
 19/31 anonim ***** válasza:

Ha a szerződés megtámadhatatlan, nagymama pedig nem adja el nektek a földeket, akkor úgy néz ki, hogy nincs más opció. Lehet azt, hogy álruhában, vastag maszkban tárgyaltok vele, hátha nem ismer meg és idegennek szívesebben eladja. Vagy megbíztok egy céget, hogy vegye meg nektek és ti megveszitek a cégtől. De nyomott áron nem hiszem, hogy meg tudnátok venni.

De azt gondolom, hogy a leendő örökségre való vágyakozás nem etikus. Megértem, hogy konfliktusok vannak a családban, de ezeket el kellene engedni és hatat fordítani az egésznek. Ha van saját vagyonotok (gondolom van, ha meg tudnátok venni az értékes telkek felét), foglalkozzatok annak a gyarapításával.

2021. febr. 6. 10:08
 20/31 A kérdező kommentje:

19

Erre mi is gondoltunk, hogy valakit megbízzunk hogy megvegye és attól még esszük mi, csak biztos tájékoztatná nagynénémet ha jönne egy akármilyen vevő.

Pénzhez nem ért nagyanyám, ezért maga az ár nem lenne gond.

Azért szeretném megszerezni ezeket a telkeket, mert az ezekkel szomszédos telkek édesanyám telkei és így egy helyen lenne egy nagy, óriási telek (kb 7-8 hektár egyben). Ezen kívül nagy pofáraesés lenne nagynénémnek, hogy semmit nem örököl csak azt a fél házat tudta megszerezni apámtól (meg ugye nagyanyám nak is egy jó fricska lenne ez).

2021. febr. 6. 11:40
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!