Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Hany eves korotokban vetettek...

Hany eves korotokban vetettek vagy orokoltetek eloszor hazat lakast?

Figyelt kérdés
2021. jan. 28. 13:27
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
84%

Nem jó ötlet 10 meg 20 milliós hitel?

Tudod én 30 évesen döntöttem el, hogy lakáshitelt veszek fel, ekkorra lett meg az önerőm. Az előtte levő 8 évet albérletben húztam le, és összesen kifizettem több, mint 8 millió forintot lakbérre, rezsi nélkül, 10 év alatt. Eközben volt güriző diák félállással, diákhitellel, minden vacakkal.

12M hitelt vettem fel, és szörnyű belegondolni, hogy közel ennyit el is tapsoltam albérletre. Már a háromnegyedét betörleszthettem volna a hitelemnek...

Van, akinek nem megy nélküle, és ezzel nincs semmi gond. Természetes dolog. Ha mindenki csak örökölne, és nem gyarapodna a hagyaték, akkor végül nem örökölne senki. Gondolj bele, valaki örököl egy lakást, születik két gyereke, azok már csak a felét öröklik, aztán azoknak is születik, soroljam?

Ha valaki örököl, annak is kötelessége gyarapítani a családi vagyont, nem csak beleköltözni, hogy jóaz nekünk. Növekedéshez banki kölcsön kell.

Albérlet mellett így is csoda, hogy pár milliót félre tudtam tenni.

2021. jan. 28. 18:26
 12/24 anonim válasza:
100%

Az előttem szólóval teljesen egyetértek.

Jelenleg lakásvásárlás előtt állok, 31 évesen elegem lett abból, hogy másoknak fizetem az albérleti díjat, ami az utóbbi időben rezsi nélkül 100.000,- Ft körül mozgott. Ennyiért már egy nagyobb összegű lakáshitel havi törlesztőjét is tudom fizetni, és így mégiscsak a sajátomat fizetem.

Manapság a szerencsés kivételeket nem számítva, egyedülállóként sajnos nem nagyon van más lehetőség, mint a kisebb vagy nagyobb összegű hitelfelvétel. De ha belevágsz javaslom a minősített fogyasztóbarát, végig fix törlesztővel rendelkező hitelekben gondolkodj, hogy ne érhessen nagy meglepetés.

2021. jan. 29. 08:40
 13/24 A kérdező kommentje:
Hat tenyleg bator az, aki felvesz egyedulallokent 10millos vagy 15 millios hitelt es fizeti ecekig....abban igazatok van, h ne masnak adjatok ki ennyi penzt evekig, hanem inkabb a sajat lakasodba fektess ennyi penzt, de azert belegondolni abba, h 15 milliot visszafizetni evek mig vissza tudod fizrtni, es ez alatt az io alatt tortenhet veled barmi... baleset, lebetegedhetsz... hat nem konnyu
2021. jan. 29. 09:26
 14/24 anonim ***** válasza:
100%

Miért bátor? Albérletben élni nem bátor? Nekem pl. nincs szülői házam se, hagyatékon több volt a teher, lemondtam róla. Így tengődtem albérletben, ami nagyon veszélyes ám, ha nincs hova menni...

A hitelem törlesztője 66 ezer forint, ami sokkal kevesebb mint az albérlet volt, a keresetem nettó 450, van egy évi tartalékom, és kötöttem biztosítást is a hitelre. Ha lerokkanok, akkor a bank kifizeti a hitelemet. Ha elveszítem az állásom, védve vagyok, és elegendő tartalékom is van. Az albérlet és a törlesztő különbözetét gyűjtöm egy számlán egyéb megtakarításokkal, 10 év után előtörlesztek egy nagyobb összeget, ha úgy látom, hogy megéri.

Ebben tehát mi a bátorság az albérlettel szemben?

2021. jan. 29. 09:58
 15/24 anonim ***** válasza:

Ja, és 10 évig fix a törlesztőm, ugyanez albérletről nem mondható el, mert a 8-9 éves albérletes kalandjaimban voltak olyan telefonhívások, hogy jó, akkor jövő hónaptól +30 a bérleti díj, vagy beköltözteti inkább a gyerekét, úgyhogy döntsem el, hogy cuccolok, vagy többet fizetek. És rántam elő hirtelen a költözés árát, az új kauciókat (mert hát azért azt olyan könnyen nem adják vissza), és sorolhatnám.

Ha az ember annyira sem bízik saját magában, a saját képességeiben, hogy gondoskodni tud egy relatíve csekély 60-70ezres törlesztő kifizetésében, akkor ott nagy baj van.

Okosan kell hitelt felvenni. A jövedelmem alapján jelentősen nagyobb hitelt is fel tudtam volna venni, de ez volt az az összeg, amit bátran vállaltam.

A baj akkor van, amikor az ember kicentizi, elrugaszkodik a földtől, kimaxolja a keretet, és amint porszem kerül a gépezetbe, máris megcsúszik.

2021. jan. 29. 10:03
 16/24 anonim ***** válasza:
Ahhoz pedig, hogy "egyedülállóként", annyit fűznék hozzá, hogy ez sokkal kevésbé kockázatosabb, mint párban vásárolni. Nekem is van párom, élettársam, 3 éve együtt élünk, házasságot is tervezünk, de eszembe sem jutott közösen venni lakást. Rengeteg válás végződik ingatlan eladással, és a kedvezőtlen viszonyok miatt sokszor köt ki a feleség gyerekkel albérletben. Ezt lehet vitatni, de tény, és erre abszolút semmi szükségem. Lesz lakása neki is, nekem is, aztán pedig ha lesznek gyerekeink, akkor megkapják úgyis. Ha meg rosszul végződik, mindenki mehet a sajátjába, addig az egyik albérletnek van kiadva. Semmi romantikátlan nincs benne, szimplán pénzügyi biztonság.
2021. jan. 29. 10:06
 17/24 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező!

De ha bármi is történik veled, akkor max oda a lakásod. Ha nem tudsz fizetni albinál is az utcára kerülsz, sőt, a bankok több lehetőséget is hagynak, mint a tulajdonosok.

2021. jan. 29. 10:46
 18/24 anonim ***** válasza:
0%

Mindig olyan jót mosolygom, amikor valaki azt írja, hogy nem akarja másnak adni a pénzét, ezért inkább hitelből vesz. Szerinted a hitelt csak úgy, ingyen adják?

Hát nem. Kapsz 10 milliót, visszafizetsz kb 16 milliót. Azt a 6 milliót a banknak fizeted.

Az, hogy egy polgártársadnak fizetsz, vagy kb ugyannanyit fizetsz egy nemzetközi multicégnek, hát, majdnem mindegy.

És igen, bátornak kell lenni hitelfelvételhez, mert rettenetesen megköti a kezed.

Ha albérletben vagy és elveszted az állásod, kit érdekel, keresel másikat, akár a város túlfelén vagy egyenesen másik városban. Közvetlenül mellette pedig egy másik albérletet.

Hiteles lakásból meg ingázhatsz napi 2 x 1.5 órát.

Vagy, mi van, ha megváltozik az igényed. 10-15 év rettenetesen nagy idő. Lehet, hogy az elején egy egyedülálló vagy, aki karriert akar, a végére meg házas ember 2 gyerekkel, aki több szobára és vidékre vágyik.

A hiteles lakás nem fog kibővülni, átköltözni, csendessé, kertessé válni.

Az albérlet sokkal szabadabb, rugalmasabb, ha meguntad/meggondoltad magad, egyszerűen kiveszel egy másikat.

A hiteles lakással meg tolod a nagy zsák pénzt a banknak és hozzá vagy kötve évtizedekre.

2021. jan. 29. 11:05
 19/24 anonim ***** válasza:
100%

Ja, csak amíg a banknak adsz 6ot, a tulajnak 12t, vagy még többet :) (Mondom ezt úgy, hogy több lakásunk van, amit kiadunk, szóval csak nyugodtan csináljátok! :D)

Ez a megköti a kezed a saját lakás is vicces, mert bármikor kiadhatod és bérelhetsz ahol akarsz, nem kell ingázni.

2021. jan. 29. 11:22
 20/24 anonim ***** válasza:
100%

Ha megváltozik az igényed, a hitellel terhelt ingatlant is el tudod adni. A banki kamatok tőled is függnek, minél jobb minősítésű ügyfél vagy, annál jobb, de még mindig kevesebb, amit a semmibe fizetsz úgy, hogy cserébe semmit nem kapsz 20 év múlva sem. Plusz, ha megszorulsz, még mindig ki tudsz adni egy szobát albérletbe, és máris könnyebb törleszteni.

Sőt akár az egész hiteles lakásodat kiadhatod albérletbe, és abból bérelhetsz másikat. Teljesen mindegy.

2021. jan. 29. 11:29
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!