Hogy működik a lakáshitel? Nagyon nem értem :D
1.Így már értem köszönöm :)
és hogy is van az hogy ha megvan a hitel akkor még nem költözhetek a lakásba vagy addig meg van így "lefoglalva" mint hitelre vett vagy hogy? :D
"Szóval ha úgy ítélik, hogy jó az önerő és megadják a hitelt a teljes összegből akkor már tulajdonképpen enyém a ház és beköltözhetek akár? "
Igen. Ahogy kifizetted az önerőt az ügyvédnél a tulajnak és néhány hét múlva a maradék vételárat átutalja a bank az eladónak, beköltözhetsz. Jelzálog lesz a lakáson, de te leszel tulajként bejegyezve. S fizeted a havi törlesztőket legalább 15-20 évig. Ennyi az egész.
Ha megvetted a lakást, akkor az már a tied, függetlenül attól hogy hitelre vetted vagy nem, tehát azonnal költözhetsz és azt csinálsz vele amit akarsz.
Abban az esetben ha nem fizeted a hitelt, a banknak joga van behajtani annak értékét az ingóságaidon, mint a lakásod, de ez nem egy rövid folyamat és nagyon mélyen kell lenni a szarban hogy ide eljuss, de erről a hitelfelvétel során részletesen tájékoztatnak majd.
Javaslom hogy szánj egy kis időt a témában való olvasásra, mert ez egy elég nagy és fontos döntés, érdemes minden részletét ismerned mielőtt belevágnál.
Akkor költözhetsz az ingatlanba, ha kezedben a pénz (nyilván képletesen) és kifizetted a vételárat az eladónak.
Foglalót pedig közös megegyezés alapján lehet letenni, ügyvéd vagy közjegyző előtt.
A foglalónak előre szerződésbe ír határideje van.
Pl. lerakod letétbe az ingatlan árának 10%-át, közös megegyezés szerint legyen 2 hónap, ha 2 hónap alatt nem tudod kifizetni a teljes vételárat akkor buktad a pénzt.
Szóval meggondolandó ez a foglalózás, csak akkor szabad ilyenbe belemenni ha 100% hogy teljesíteni tudod a határidőn belüli kifizetést.
Annyit még hozzátennék, hogy a hitelbírálat sok dologtól függ.
Ha kevés a fizetésed és nincs önerőd, akkor a bank nagy eséllyel nem fog hitelt adni, még jelzálogra sem biztos.
Nyilván ők sem egy jótékonysági szervezet, ezért csak akkor hiteleznek ha minden feltétel adott.
Köszönöm!
most már mindent értek :)
nem mostanában tervezem nyugi előtte mindent átgondolok.
Azért a svájci frankos hitelsztori kicsit más, hiszen a kérdező magáról a hitelre vásárolt ingatlan folyamatát kérdezte.
Annál a hitelfajtánál meg az eberi mohóság miatt dőlt be az egész, hiszen a bankok olyanoknak is adtak kölcsönt akik nem számítottak hitelképesnek. A kockázat felett meg mindenki elsiklott, hiszen cirka fele volt a svájci frankos hitel törlesztője a forint alapúnak.
A többiek már mindent elmondtak. Én most annyival egészíteném ki, hogy az emberi mohóság szerintem jelenleg is probléma és szinte biztos vagyok benne, hogy ennek lesz még valahol hátulütője.
Én azt javasolnám, hogy egyedül ne vállalj be semmiféleképpen 20-30 milliós hitelt. Ez öngyilkosság.
Először inkább egy kisebb, távolabbi lakáska, kisebb hitellel, amit ha kifizetsz viszonylag gyorsan, akkor lehet lépni az álomlakásba megint kisebb hitellel, biztos lábakon. Lehet, hogy nem azonnal csöppensz be az álom lakásod álomkanapéjára, de kisebb is a veszélye, hogy viszik a fejed felől probléma esetén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!