Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Energetikai tanusítvány hiánya?

Energetikai tanusítvány hiánya?

Figyelt kérdés

Elég bonyolult az ügyünk.

Kinéztünk 4éve egy ingatlant, de nem volt rá pénzünk. Férjemmel a 20as éveink elején voltunk, én akkor kezdtem csak dolgozni. Férjem főnöke felajánlotta, megelőlegezi nekünk, neki kell majd kifizetnünk, ha tudjuk, de addig is lakhatunk itt.

Most jutottunk el oda, lett annyi pénzünk, hogy megvegyük (az ő nevére lett iratva a ház). Mivel mi ügyvédet nem ismertünk, első lakás vásarlásunk, azt sem tudjuk nagyjából hogy zajlik, férjem főnöke javaslatára az ő ügyvédje lett megkérve. Megírtuk az adás-vételit, kifizettük az önerőt, illetve a csokot is felvettük, ezt is megkapta. Már csak az ügyvédre várunk, hogy a földhivatalba leadja.

Mint menetközben tudtuk meg, egy lakásvásárláshoz energetikai tanusitvány is kell, amit az eladó intéz. Ezt pl az ügyvéd sem említette egy szóval sem...

Szóltunk párom főnökének, hogy ezt még jó lenne ha megcsináltatná, nehogy baj legyen. Annyi volt a válasz rá, ha nekünk kell, csináltassuk meg, ő nem akar erre a házra költeni....

Mi biztos hogy nem csináltatjuk meg, hisz nem a mi dolgunk.

Vajon ebből lehet baj? Ha a főnökét esetleg megbüntetik, annak még örülök is. Csak hogy nekünk lehet e hátrányunk belőle?

Egyébként januártól otthagyja a céget, eddig a ház miatt tartott ki.

(Vehettünk volna másikat, csak ezt már belaktuk, megszerettük)

2020. dec. 19. 12:43
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
91%

Egy energetikai tanúsítvány ára nagyjából 20ezer Ft.

Ha nektek kell a ház, amit SZÍVESSÉGBŐL és HELYETTETEK megvett a férjed főnöke, akkor megcsináltatjátok.

Ha nem teszitek, akkor az energetikai tanúsítvány száma hiányzik az adásvételiből és a földhivatal nem fogja a nevetekre írni.

Én nem is értem, hogy hogy jutott eszetekbe ezzel a főnököt nyaggatni?

2020. dec. 19. 12:49
 2/26 A kérdező kommentje:

Azt hozzáteszem, az elöbb elfelejtettem leírni...

Az ügyvéd már egyszer a nevünkre iratta. A csok-hoz széljegyzékre kellett, hogy kerüljünk, ő pedig totál átiratta. Ez egy törlő határozattal korrigálva lett, vissza lett állítva az eredeti allapotra. Szóval már volt a nevünkön, akkor nem dobta vissza a földhivatal.

Kedves 1-es! Nem szívességből laktunk itt, keményen fizettünk érte...

Illetve anno 4éve főnöke megvette 5millió forintért, nekünk eladta 10ért. Én annyira nem sajnálom.... így jutott eszünkbe "nyaggatni", hogy ennyit keresett rajtunk, csak a házal, emellett más okoból is lehuzkodta férjem elég rendesen, nem fogom még ezt is kifizetni helyette...

2020. dec. 19. 12:56
 3/26 anonim ***** válasza:
81%

Ha ezeket az infókat nem hagytad volna le a kérdésnél, akkor nem írtam volna oda azt a mondatot és akkor nem kellett volna a teljesen korrekt válaszomat lepontoznod.

Nem tudom, hogy az ilyen -olyan ide-oda írásoknál, ami esetetekben folyik mi a szokás, a törvény által előírt átírási követelmény az adásvételibe az energetikai tanúsítvány száma.

2020. dec. 19. 13:03
 4/26 anonim ***** válasza:
79%
Ez az eladó dolga, az adásvételihez kell. Fizessetek akkor kevesebbet, vagy fizesse ki az árát nektek, hamegcsináltatjátok.
2020. dec. 19. 13:07
 5/26 anonim ***** válasza:
83%
Hát pedig azt valakinek meg kell csináltatni, mert ez a vétel feltétele. Nincs rá törvény, hogy az eladónak kötelező, simán megegyezés kérdése. Azért szokták az eladók, mert az ő érdekük az eladás és a gyors ügymenet. Nálatok nektek a fontosabb, eldöntitek, hogy akarjátok e így is ezt a házat, vagy vesztek másikat.
2020. dec. 19. 13:07
 6/26 anonim ***** válasza:
73%
Az egészet nem kellett volna elkezdeni. Végén többe kerül a hús, mint a leves. A szívességi dolgoktól csak szívni lehet.
2020. dec. 19. 13:10
 7/26 A kérdező kommentje:

Mint írtam, a ház már ki van fizetve neki, elvileg az ügyvéd tegnap vagy tegnap elött volt is a földhivatalban.

Ő hallani sem akar arról, hogy kifizesse.

1es! Igazad van, ezt elöbb is leírhattam volna.

Egyebként én nem pontoztam le senkit, mert nem pontoztam még 1 hozzaszoláshoz sem.

2020. dec. 19. 13:11
 8/26 A kérdező kommentje:

6!os.

Nem az volt a kérdés, hogy el kellett-e volna kezdeni :)

Mivel a környékünkön így is áron alul van a ház viszonylag, ennyi pénzért csak rosszabb állapotút kaptunk volna. Illetve ezt már elkezdtük felújítani (nagy csodákat nem tettünk, míg nem volt adás-vételi). De ez a főnökétől gusztustalan, hogy a duplajáért adja így is, és azt hangoztatja folyamat, hogy nem akar rajtunk keresni.

Megszerettük ezt a házat, ezt a falut, így ezt vettük meg.

2020. dec. 19. 13:14
 9/26 anonim ***** válasza:
41%

Lol. Tehát van egy hihetetlenül(tényleg nehéz elhinni a sztorit) főnöke a pasidnak, aki vett egy házat, és ingyen ott lakhattatok amíg össze nem gyűlt rá a pénz, de ti zsidóskodtok egy 20ezres energetikai tanúsítványon? :D :D

A helyében itt elkönyvnelnélek titeket. Amúgy "muszáj", de ki lehet hagyni, a kutya nem nézi. Ez lényegében annyi, hogy az eladó átadja a vevőnek, azt kész. Semmilyen szervhez nem megy.

2020. dec. 19. 13:36
 10/26 A kérdező kommentje:

Az energetikai tanúsítványról a 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendelet » közöl részletes szabályokat. A rendelet egyértelműen leírja, hogy eladás esetén a vevő át kell hogy vegye a tanúsítványt az eladótól. Ebből következik, hogy mindig a tulajdonos feladata rendelkezni a tanúsítvánnyal, így ha az aktuális tulajdonos (eladó) még nem rendelkezik vele, akkor az ő feladata elkészíttetni azt. A tanúsítás költségének kifizetése is az eladó feladata.

Aki szerint akár a mi dolgunk.

Szamomra ez nem volt kérdés, csak az, hogy mi van, ha nem készül el ez a tanusítvány.

2020. dec. 19. 13:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!