Kötelező e az energetikai tanúsítvány megléte lakás (ház) eladásnál?
Amennyiben pénzintézeten keresztül, (kölcsönt vesz fel a vevő) akkor igen!
Amennyiben kp , vagy havi törlesztésben állapodtok meg, akkor nem kell!
Mj: Én is így adtam el Heves M ben,
Nem ajánlott, kötelező, és nem azért mondom, mert van rá jogosultságom, hanem mert ez a törvény.
176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet
az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról, 1. és 8. paragrafus.
15-20 ezer Ft, szerintem ennél nagyobb lehúzás az illeték.
Első: "az épület energetikai minőségi osztályba sorolását ismételten el kell végezni, ha a tanúsítvány hatálya alatt eladás, vagy bérbeadás történik"
Egy szó nincs róla, hogy ki kivel miben állapodik meg. Maximum akkor arról van szó, hogy a pénzintézetek betartatják a törvényt, magánszemélyek pedig megoldják okosba.
Félreértés ne essék, utálom én is a lehúzást, az értelmetlen jogszabályokat, nem is csinálok eladáshoz tanúsítványt, tervezéssel foglalkozom. Csak ne beszéljünk félre, nincsenek ilyen feltételek, egyértelmű a jogszabály. Ha meg lehet úszni, akkor szuper, van elég fizetnivaló ezen kívül is, bár azért jó, hogy a vevő tisztában van vele, hogy mit vesz, mert annyi kamut olvasok a hirdetésekben, hogy az már néha fáj.
KÖTELEZŐ!
Sőt, olyannyira kötelező, hogy az adásvételibe be kell írni az energetikai tanúsítvány számát, mert ha nincs benne, visszadobja a földhivatal.
Miért ne tudtad volna megvenni az ingatlanodat?
Nem neked kell produkálnod a tanúsítványt, hanem az eladónak és neki nyilván volt, mert 10 évig érvényes.
Hogy a te ügyvéded a házrészedre miért mondta, hogy felesleges, azt a pontos tények ismerete nélkül nem tudhatjuk. Lehet, hogy házrészről külön nem kell, ha a komplett háznak már előzményében készült és a földhivatalnál nyilván van tartva.
Kár ezen vergődni Kérdező, add el vagy vedd meg amit akarsz és ha kell, akkor majd megcsináltatod!
Egy nap alatt kijönnek és nagyjából 10-12ezer.
#1 vagyok! Akkor hogy tudtam eladni?! Nem kamu!
Kérdésem lenne, ki állapítja meg, hogy egy kérdésre a válasz hány % ban hasznos??
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!