Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Kötelező e az energetikai...

Kötelező e az energetikai tanúsítvány megléte lakás (ház) eladásnál?

Figyelt kérdés
Most adom el a házamat, amit 7 évvel ezelőtt vettem. Akkor nekem sem adott senki ilyet. Amit Pesten eladtam lakást (házrészt) arra megcsináltatták velem, de a szerződést készítő ügyvéd azt mondta, hogy ez egyáltalán nem kötelező csak ajánlott. Amint fent írtam, amit én vettem sem volt ilyenje. Szerintem ez is csak egy sima lenyúlás. A vevő megnézte az ingatlan, le van dryvitolva, nem is érdekli az energetikai tanúsítvány. Az ügyvéd meg azt mondja, hogy 50m2 felett kötelező. De ez a ház amikor vettem akkor is ennyi volt, mégsem kaptam ilyet. Meg az ügyvédi szerződésről azt olvastam az egyik oldalon, hogy az ügyvéd akkor is köteles megcsinálni az adásvételi szerződést (ami érvényes is) ha nincs energetikai tanúsítvány. Nyilván akik ezt csinálják azok azt mondják, hogy kötelező, de az én ügyvédem szerint ez csak ajánlott kategória és nem kötelező. Hol van erről jogszabály?

2019. febr. 8. 15:26
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:

Mondom, hogy nem volt tanúsítvány amikor ezt én vettem. Így adta el, én így vettem meg, az ügyvédnek sem hiányzott meg a földhivatalnak sem. Akkor úgy látszik mégsem kötelező?

Amit eladtam az egy 4 lakásos társasház jobb alsó 1 es lakása volt kertkapcsolattal. Az ingatlanközvetítő -gondolom jutalék fejében- mondta, hogy kötelező elkészíttetnem a tanúsítványt. Ajánlott is egy céget. Elkészült, minden ok. Vittem az ügyvédhez, az meg azt mondta , hogy erre semmi szükség nem volt, bele sem írta az eredményét az adásvételi szerződésbe, és senkinek sem hiányzott tovább. Földhivatal bejegyezte az új talajt oszt jónapot.

2019. febr. 8. 15:58
 12/21 anonim ***** válasza:
Lehet ,hogy 4 év alatt nem forrt ki a gyakorlat,hisz nem hiszem hogy a foldhivatalnak kellett volna. Errol most hallok eloszor,bar lehet ,hogy az alaptorveny 2008as,de ez a foldhivatali bejegyzéses már későbbi módositás. Szerintem arról van szó,hogy valamikor 2012 és napjaink kozott modositottak,hogy a foldhivatalba is kell, ezért kéri az ugyvéd,mert tudja hogy ha nincs akkor visszadobják. De lehet hogy csak az alaptorveny miatt makacsolta meg magát. Utana kell nezni
2019. febr. 8. 16:12
 13/21 A kérdező kommentje:
Amióta árulom a házat, jött jó pár vevő. Senki meg nem kérdezte, hogy milyen energetikai minősítése van. Szerintem az emberek nem ez alapján vesznek házat. Valami lobbi érdeke volt ez, meg egy nagy kaszálási lehetőség sokaknak, csakúgy mint a többi külön adó, mint pld ul a kamarai tagság, vagy regisztrációs díj ...meg hasonlók. Még jó, hogy vannak ügyvédek akik megcsinálják enélkül. Sajnos az én vevőmé nem ilyen...
2019. febr. 8. 16:44
 14/21 anonim ***** válasza:
74%
Tavalyelőtt adtam el a lakásomat Budapesten, az ügyvéd is azt mondta, hogy kötelező. Fel kellett tüntetnie a nyilvántartási számát az adásvételiben, és el is mondta, hogy a Földhivatal visszadobja, ha nincs benne.
2019. febr. 8. 18:01
 15/21 A kérdező kommentje:
Látott már valaki olyan tulajdoni lapot amelyen a földhivatal feltüntette az energiatanusitványt?
2019. febr. 8. 18:25
 16/21 anonim ***** válasza:
83%

Az 1997. évi CXLI. törvény szerint az adásvételi szerződés kötelező elemei között nem szerepel az energetikai tanúsítvány. DE! Jogszabály mondja ki, hogy minden szerződésben szerepelnie kell a HET (Hitelesített Energetikai Tanúsítvány) azonosító kódszámnak, és ezt ellenőrizhetik is.

Ha az eladó nem készítteti el a tanúsítványt, úgy szabálysértési vétséget követ el, és pénzbírsággal büntethető. Mivel központi nyilvántartás van, így ez bármikor ellenőrizhető, akár visszamenőleg is.

2019. febr. 8. 18:43
 17/21 anonim ***** válasza:
38%

Aki így adta el a lakását, hogy nem volt tanúsítvány az valószínűleg csak azért történt meg, mert az ügyvéd alapból beírt egy random HET számot az adásvételibe. Ezt persze ellenőrizhetik is (banki hitelfelvételnél le is kell adni a tanúsítványt is), de nem szokták. Egyébként közröhej az egész, mert nekünk pl. úgy kellett az eladó nyakára járni, hogy csináltassa meg és szart rá. Mondtam neki, hogy akkor megcsináltatom én, ne ezen múljon. Felhívtam egy céget akit a társasház ajánlott, ők meg telefonon keresztül egyeztetve még aznap átküldték PFD-ben pár kérdés után:

- Milyen tájolású a lakás?...ja vagy várjon, megnézem google maps-ben

- Milyen ablakok vannak? Ja, látom utcaképen, oké.

- Hány négyzetméter? Aha, oké.

Ennyire tessék komolyan venni. :)

2019. febr. 8. 19:02
 18/21 anonim ***** válasza:

Ahogy írták,a törvény szerint előírás .

MI van akkor ha a földhivatalban a revizor olyan adásvétvéli

szerződést talál ,amelyiken a vizsgálati dokumentum száma nem szerepel .Megállapitja az ott dolgozó hanyag munkáját .

Ő lesz büntetve az eladó,és az ügyvéd miatt .

2019. febr. 8. 19:50
 19/21 anonim ***** válasza:
33%

16-os írja jól.

Igazi magyar unicum.

Bár az egyik jogszabály előírja, a másik meg nem teszi kötelezővé ezért a földhivatal nem mindíg köt bele.

2019. febr. 8. 21:41
 20/21 A kérdező kommentje:
A kérdés még mindig adott. Látott már valaki olyan tulajdoni lapot ahol a Földhivatal ráirta az energetikai tanúsítványi minősítést? Ha igen privátban küldje már át adatok név stb nélkül.
2019. febr. 9. 06:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!