Ház 7 millióért?
Párommal fél éve vagyunk együtt. Sajnos jelenleg otthon lakik az anyjával, meg a húgával. Szeretne külön menni, évek óta gyűjti rá az önerőt.
Most a fejébe vette, hogy vidéken vesz egy házat. Nézegettük, mutatta nekem is mit talált. Neve sincs falvakba, lerobbant viskókat néz, 7m körül, és nem tudom róla lebeszélni, hogy ezek disznóólak nem lakni valóak. De neki ez az álma és tervezgeti hogy mindig felújít majd rajta valamit.
Annyi rajta a vita, hogy nekem már elegem van belőlle hogy nem értimeg amit mondok neki evvel kapcsolatban. Nem fogok egy viskóban élni vele de nem is terveztük az összeköltözést csak nagy ellentétnek gondolom ezt közöttünk hogy szerintem nagyon rossz ebbe bele menni egy ilyen kajibára hitelt
Szerintetek?
Egy 7M-s házra minimális hitelt adnak, ha egyáltalán. Családi házat egy embernek fenntartani ráfizetés.
Én megcsináltam ezt az olcsón veszek romos házat, felújítom, eladom bulit. Ha a befektetett melómat nem számolom, durván 1M-haszonnal jöttem ki belőle. Nem érte meg. Ha vettem volna a nyakamba még 5M hitelt egy jobb, nagyobb házra, jobban jártam volna, de ez több okból sem sikerült. Egy dologra viszont nagyon figyeltem, amire a párod nem figyel: jó lokációban vettem a házat. Ha vmi eldugott zsákfaluban lett volna, tuti bukó az eladás, még a mai árak mellett is.
Eldugott, rossz közlekedésű falvakban csak jómódú embereknek, vagy nagyon szegény embernek éri meg házat venni. Átlagos keresettel túl sokat elvesz az életszínvonalból a bejárás.
Készség, rátermettség megvolna rá, hogy maga újítsa föl? Csak mert akkor Ő a 10 férfiból az 1! Csak úgy szólok, de az ilyet ne is értékeljük... minek?
Értem amúgy, meg van indulva, nem tudod kijózanítani... Könnyű mondani, hogy hát és akkor mi van, lépj át rajta, azért ez nem így megy... Mióta megy ez a dolog? Ha nem régóta, akkor hagyj ennek egy kis időt, lehet csak fellángolás, lehet k... elege van az otthoniakból és a velük együttélésből.
Egyébként 7-ért ez (csak úgy kapásból egyet, keresgélni nem fogok helyette, pláne úgy, hogy nem is támogatod a dolgot):
Azért annyira nem az elkeserítően rossz állapot, a "kalyiba" kategória. Nem? Vagy igen? Mert ha igen, OK, akkor úgy nagyjából megismertelek ebben a dologban, hogy honnan is indul ez a kategória nálad... Nem vagyok véméndi egyébként, annyit tudok róla elmondani, hogy közel az M6 felhajtó, Mohács 20 percre van, Pécs kb. 40-45 percre. Van bolt, posta, kocsma, ált. iskola. Sváb falu, régen szerb-horvát volt, de Ők leléptek, svábok jöttek helyettük, jellemzően ma elmagyarosodott svábok lakják.
#14 Egész jól néz ki a ház amit csatoltál. Én viszont más szempontok alapján nézek egy házat. Pl. A fűtőtestek elavultak, egyértelműen szét kell túrni a falakat, végigcsövezni, és modern radiátorokat betenni, természetesen modern, zárt égésterű kombikazánnal felszerelni, mert nem szeretnék gázszagot a lakásban, tudom, mert 20 éve nem használunk ilyen elavult kályhákat, arról nem is beszélve, hogy nem minden helyiség van fűtve az általad linkelt házban. Nyílászárók: egyértelmű csere, szigetelése egyenlő a nullával, plussz hogy kétrétegű fatokos, hát kuka. Úgy ahogy van. Egyelőre ennyit láttam belőle, nem tudjuk az alapszigetelést, illetve anyit tudunk hogy ezeket a házakat anno neylon fóliával szigetelték és nem 3-4mm es bitumenes lemezzel.
Én másként tekintek egy ingatlanra, befektetésként gondolok rá, hogy az a kesőbbiekben mennyit fog érni, mennyire piacképes. Nem szoktam leszólni amiket mutat, próbálom rávezetni hogy nem minden arany ami fénylik mennyit kellene rákölteni stb. De úgy érzem nem fogja fel, ő tipikusan az, aki beleugrik valamibe, aztán csodálkozik hogy ja, hát ő nem erre gondolt. En egy kicsit szakmai szemmel nézem mert világéletünkben az élítőiparban dolgoztak már a nagyszüleim is.
Azokban a házakban te csak egy ingatlan befektetést látsz, ő meg otthont.
Jobb lesz neki nélküled.
Egy dolog, mennyi a fizetés, nem vagyunk egyformák! Havi nettó 400-ból valaki félre tud tenni 200-at, valaki meg jó ha 10-20 ezret. Mennyi idő alatt jött össze a 7M? Szóval milyen léptékben halad ez a spórolás? Mert van az a "szint" amire azt kellene mondja a józan ész, hogy hülyeség lenne elkölteni ezt a 7 milliót, szó se róla...
Persze amiket leírtál elvárásokat, hát naná, hogy ez volna az elvárása mindenkinek! Nekem is ez, ismerőseimnek is ez volna! Ehhez nem kell ép.iparban jártasnak lenni (mondjuk én is ép.ipari dolgozó vagyok, de lényegtelen), erre a 7 milliós házra reálisan még ennyit rá kellene költeni, sőt akár többet, attól függ mi az amit fontosnak vélne. A hátsó rész vályog, ott mondhatni semmilyen szigetelést nem kell elvárni, az eleje kádár-kocka. Így házak anno úgy épültek, jellemzően svábok körében, ahol több generáció élt együtt, hogy előre, az előkertbe építettek a fiatalok, az öregek maradtak hátul, a vályogban. Jelen esetben ez egyébként egy tehetősebb családé volt, mert széles a veranda és igényesek, mert az oszlopai szépek, sokan elhanyagolták, ennyire ép tulipános oszloppal kevés házat találni még tisztán sváb falvakban is! Az épület elején, valószínűleg igazad van, nem bitumenes szigetelés van, hisz bitumenes szigetelés szerintem kb. a 90-es években vált általánossá. No most akkor ha elvárás, hogy korszerű fűtés, energetikailag is korszerű építmény és 30 évnél nem öregebb, akkor kisvárosban is, sőt falun is elértük a 30-40 milliós ársávot, szóval hogy erről beszélni sem érdemes 7 millióval a zsebben, ezért még csak gondolni sem mertem erre. Azaz ehhez képest a 7 millió egy lófütty, és a havi 400-al sem valószínű, hogy záros határidőn belül ez összespórolható, de úgy egyébként is 30-40 millióval már lehet érdemes nekiállni építkezni s egy kicsit kisebbre venni azt az alapterületet.
Az ablakok cseréje egyébként a legkisebb költség lenne, reálisan kb. 1.5M forintból megoldható, a vill. hálózat korszerűsítése is e körül (ill. nyilván nagyban függ a plusz igénytől), a fűtés az, ami ennél lényegesen több lenne, de ha már szakmai szemmel nézzük, van szuterén, kazán fel akár az előtérbe és a szuterénban van bőségesen helyed a gépészethez, esztétikusan megoldva, kvázi elrejtve, sőőőt, emiatt az első részben a fűtés szerelése is lényegesen kisebb rombolással jár, hisz leszerelhető a szuterénban. A felszálló ágakat csak föl kell fúrni a radiátorok helyénél, nem szükséges aljzat bontás avagy fal vésése! Ugyanakkor ha ép.iparban van az egész család, akkor ne vicceljünk már, szinte mindent megoldhattok ti magatok! Ez a költségeket a felére csökkenti! Na nehogy már, hogy jobb befektetés 15-ért egy lakás (ami nyilván vidéken van, hisz a fővárosban 15-ért még egy pofont sem kap az ember!) aminél simán, simán lehetséges, hogy a vill. korszerűsítés, értsd amper emelés meglehetősen korlátozott, mert már a háztömb betáplálása alkalmatlan a dologra (nem annyira ritka eset), ahol bármikor jöhet egy olyan szomszéd, aki rontja az üzletet, kvázi lerontja a lakásod piaci árát (hülyéből is több van a kelleténél!). Ezen felül az én meglátásom az, hogy egy büdös, szutyok lépcsőházon át hazajárni, annál nincs lehangolóbb dolog a nap végére! Mindez nem feltétlen velejárója a lakásoknak, de abban az esetben nagyon elhagytuk már a 15 milliós ársávot! Ellenben begurulni a garázsba, majd tavasztól őszig kiülni a kertbe, udvarba, meginni egy pohár sört, esetleg elolvasni egy újságot vagy beszélgetni a pároddal, tartalmasan stb. télen leülni a szuterénba mittomén diót törni, hogy te meg süssé' má' valamit belőle... úgy gondolom, hogy ez lényeges életminőség béli különbség még szar nyílászárók mögött is. Elméleti síkon 1 óra az mindenhol mindenütt valójában 1 óra, ez vitathatatlan, ugyanakkor érzésre mégsem ugyanúgy telik az idő minden helyzetben, és én úgy tapasztalom, hogy lakásban nincs meg, nem tudnak meglenni azok feltételek, ahol 1 órát megérzel, hogy az eltelt. Pörög az idő, lélekben, tudatban nem lassítasz le nap végén, úgy érzed aludni jársz csak haza, azt sem érzed elégségesnek stb... őrli az embert, megeszi az életed!
Teljes mértékben igazat adok neked abban, hogy ennek nem így kellene lennie és nem így kellene működnie s az általad vázoltaknak alap elvárásoknak kellene lennie egy vásárlás során, mégpedig azért lenne alap, mert tömegesen megtehetjük, de ez sajnos nem így van! S mivel nem így van, hiába magyarázod, hogy így kellene gondolkodnia a párodnak, azt kell, hogy mondjam az utolsó hozzászólásod alapján, hogy kettőtök közül a párod áll inkább a realitás talaján!
Merőben más az értékrendetek, szerintem is nehezen összeegyeztethető, de idegenként javasolni ilyet, amit sokan megtettek, szerintem mérhetetlenül nagy felelőtlenség! A legjobb barátnak maximum, de azért ott sem feltétlen szólunk bele, véleményezünk ilyen ügyeket, szóval nem tudom honnan a bátorság egyesekben, hogy teljesen idegeneket arra biztatni, hogy hagyja el a párját. Ehhez nekünk semmi közünk nem lehet! Épp ezért írtam azt, hogy hagyj egy kis időt ennek, próbáltam ellensúlyozni az itt lévő rengeteg hozzászólást, hogy lépj ki ebből, mert egyelőre nincs mi erre presszionáljon, hisz nem közös vagyonról van szó, s ha elkövet egy hülyeséget és bebizonyosodik, hogy az az, s már jelentősen érintene ez, akkor is ki lehet ebből lépni... Nyilván nem ismerem a párodat, de próbálom a helyébe képzelni magamat, azt merem feltételezni, hogy a "zajból" van mérhetetlenül elege, azaz a szülői házból, az anyjával és testvérével való együttélésből és ebből a "zajból" menekülne és nyilvánvaló, hogy ekkor erre az a válasz, hogy ház (nem lakás, ahol a szomszédot is hallod, ha sz-rik egyet!) és hááát ez belevihet ilyesmibe is, hogy rosszul választ, hogy akár fontos szempontokat figyelmen kívül hagy, hogy esetlegesen akár többet vállal, mint amit tudna teljesíteni, nem méri fel jól a korlátait stb... de egyébként én úgy látom, hogy nem véghezvihetetlen dolog az Ő elképzelése. Én is ezt csinálom, kollégám is ezt csinálta, annyi, hogy ketten vagyunk ebben, (gyak. az élettársam e tekintetben :D ) mert segítjük egymást munkaerővel! Most azt tudni kell, hogy kb. a 70-es években épült házat vásárolt Ő is, 10M-ért és kb. 20-at költött rá, de ez egy 300m2-es ház, szóval nem kicsi, rengeteget spórolt a munkaerőn, de alig maradt fal a korábbi helyén, a tetőtér nullára lett pusztítva és újraépítve, a tetőszerkezet meg lett erősítve és újra lett cserepezve, a falak vakolatig lettek vakarva, glettelve, festve, a fűtés teljesen új, semmi nem lett felhasználva, a villany is teljesen új, a víz is teljesen új, a nyílászárók is, minden, gyak. a főfalak maradtak. Nem kellett volna ekkora ház, nem volt szükséges! Akár lehetett volna építkezni is, mert ehhez a 30-hoz még lett volna kb. 10-12M-ja... megérte? Meg, mert az volt a vágya, hogy nagy házban lakjon, mert ebbe az épületbe látta meg a fantáziát, mert a bürokrácián túlléphetett ezzel, hogy felújít, nem épít, így a folyamat gyorsult, mert nem kellett spórolni így a beépített anyagokon, mert spórolni tudott a munkaerőn. Szóval honnan nézzük ezt a dolgot, hogy megéri-e, az a kérdés, mert nincs erre egy felrúghatatlan irány.
Van egy ismerősöm egyébként, aki házvásárlás tekintetében pont így gondolkodik, ahogy te is, volt egy felesége, akivel házvásárlásba kezdtek volna, később elváltak, hát jól tették, hogy nem vásároltak, de nem pusztán ezért váltak el, viszont köztük is ennyire elsimíthatatlan volt a meglátás béli különbség. Ott az a nézeteltérés szerintem azért elindított egy felismerést mindkettejükben. A nő azóta mással él, egy felújított Kádár-kockában (nem mondom, két éves sztori volt az a felújítás), az ismerősöm (közel a 40-hez) azóta is egy bérelt garzonban. Nincs ezzel gond, neki az a kényelmes, új építésű lakás, tiszta, korszerű, kis rezsi, nulla munka van vele, ugye egy házzal van, van kert. Megvenni záros határidőn belül nem tudná, így bérli.
"Senkinek sincs pénze házra, mégsem 7 milliós házon forgatja az eszét"
Sokaknak van pénze házra, ugyan sokan élnek az állami támogatással is, ez tény, de ez már csak azért is így van, mert több a munkalehetőség, mint amit eltudunk vállalni, szóval sokaknak van pénze! :)
A másik pedig az, hogy meglepődnél mennyire különbözően gondolkodunk. Hányan vesznek házat akár erősen 7 millió alatt, külterületi telkeken és fognak bele annak felújításába, sok esetben saját kézzel, még akár középkor felé közelítő, családos emberek is. Az elmondható, hogy régen ebből általában katasztrófák születtek, ma már ez sem feltétlenül igaz! Leülsz a PC elé, mindent megtudhatsz, mivel és hogyan (helyesen!) sőt meg is nézheted a folyamatot, továbbá az anyagminőség jelentősen javult, az anyagválaszték jelentősen bővült, az esztétikus és minőségi munkát szolgáló/könnyítő eszközök és beépíthető anyagok tárháza szinte végeláthatatlan, a szerszámok és gépek választéka úgyszintén, s ezek ára is jelentősen konszolidálódott. Az a helyzet, hogy egy-egy barkácsgéppel neki lehet ugrani, mert 1 építkezést akár kiszolgál, azaz míg egy szakember nyilván hurcibálja a több 100 ezer forintos gépét, addig egy tulajdonos nekiállhat egy 20-30 ezressel is, mert ki fogja szolgálni azt a felújítási időszakot, utána kuka valszeg, mondjuk ez tény. Szóval nagyon különbözően gondolkodunk és nincs olyan, hogy ez az általános és abba a hibába még véletlenül sem szabad esni, hogy a saját gondolkodásunkra tekintünk úgy, hogy hát az az általános, szóval ha én nem, akkor senki sem...
Elolvastam a terjedelmes hozzászólást, nem győzött meg. A párod rózsaszín fellegekben jár, amikor ilyen véméndi-féle házakról álmodozik. Hova fog járni dolgozni? Mivel? Bírni fogja a hajnali 3 órási keléseket, hogy beérjen 6-ra mondjuk Pécsre? ÉS még sorolhatnám. Munka mellett hogy fogja bírni az otthoni felújítási munkákat?
Mint a 11. hsz-ban leírtam, én végigcsináltam. Nem volt gyalog-galopp, mert én nem az ép. iparban dolgoztam, 8-ra jártam Bp-re dolgozni irodába, így ülő munka mellett lehetett bírni fizikailag, de a hétvégéken nemigen volt pihenés egy-egy nagyobb projekt idején. Volt ott csatornázás, támfal betonozás, vízvezeték, villanyvezeték, ajtók cseréje áthidalózással,ablak felújítás szigeteléssel, vakolás, járda betonozás. Évekig ezzel teltek a nyári hétvégék, szabik. Mai fejjel nem vágnék bele.
Ma azt mondanám, meg kell várni, míg egy kissé lejjebb mennek a ház árak, és ha 17-18M-ért lehet kapni a jelenlegi munkahelyéhez közel egy lakható állapotú házat, azt kell megvenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!