Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Megtartanád a nagy házat,...

Megtartanád a nagy házat, hitellel, vagy lépnél?

Figyelt kérdés

Nagy a dilemma, kérem, hogy normális, konstruktív válaszokat írjatok.

Adott egy nagy 6 szobás családi ház a főváros agglomerációjában, tesómmal fele fele tuléajdonban, de sajnos egy nagy követeléssel (MKK), ami még 9 évig havi 150eFt. Pillanatnyilag egyedülálló 40-es fickó vagyok. A házhoz kötődöm, mert fiatal srác koromban kiköltöztünk szüleimmel és a testvéremmel Pestről. Szeretek itt élni. Szüleink meghaltak, édesanyánk már egész korán, édesapánk pedig a múlt hónapban. A testvérem nem akar ezen a településen élni, ő ki is száll innen szívesen, mert apánk örökségével pont kijön a matek, hogy neki is így annyi lesz a "vagyona", mint nekem. Neki kis ház tehermentesen, amit eladhat. Nekem nagyház terhelten. A matek pont ki is jön. Jelenleg keresek is úgy, hogy elvileg nem probléma a törlesztés. Ám az sem jó érzés, hogy az embernek a feje fölött lóg egy ilyen dolog. Ugyanakkor azt számoltam, hogyha a hivatalos értékbecslési áron eladom a házat (ekkorát azért nem egyszerű) és kinullázom a tartozást (MKK) akkor ennyiből csak igen erős kompromisszumok árán tudok tehermentes lakóingatlanhoz jutni. Az egyik verzió, hogy megtartom és belakom az egykori nagy családi házunkat, de fizetek még 9 évig, vagy eladom, minörökre megszabadulva a tartozástól, új életet kezdek máshol, de erős kompromisszumok árán. Érdekelne, hogy ki mit választana.

2020. szept. 8. 07:44
1 2 3
 21/22 xswerdy ***** válasza:
93%

így van, ahogy a 19. írja. Osztozzatok e szerint, hogy tesódé a kisebb ház, tiéd a nagyobb, aztán még eldöntheted, hogy mit kezdesz vele.

A te helyedben én valószínűleg leválasztanék 1, vagy 2 kiadható külön lakrészt, és kiadnám. Amúgy én is szeretem a nagy házat, egyedül is laknék 6 szobában, de ha neked anyagilag probléma a hitel törlesztés, akkor fontosabb lenne, hogy bejöjjön egy kis pénz a bérleti díjból, mint hogy legyen billiárd szoba.

2020. szept. 8. 13:38
 22/22 anonim ***** válasza:
100%

Én biztosan leválasztanám a felét és kiadnám. 3 szobás házrészeket már vidéken is 150-200 ezer körül adnak ki kerthasználattal. Ha úgy választod le, hogy különálló udvarrész is legyen benne, akkor simán kiadhatod 200ért is olyannak, akinek pl kutyája van. Ebből kifizeted a hitelt és marad 50 ezred rezsire. Te 'ingyen' élsz a maradék 3 szobában, majd ha mégis családot alapítanál, akkor meg kirakod az albérlőket. Teljesen jó befektetés lenne, ne add el szerintem. Nekem ez az 'álmom', hogy egy ilyen nagy házam legyen, aminek a felét kiadjam. Nem jönne rosszul 9 év múlva neked az a havi 200 ezer tisztán (minusz adó meg újítási költségek).

Gondold át, mielőtt vennél egy ilyen befektetés helyett egy belvárosi kis lyukat, ami ráadásul hitellel terhelt.

2020. szept. 9. 13:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!