Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Megtartanád a nagy házat,...

Megtartanád a nagy házat, hitellel, vagy lépnél?

Figyelt kérdés

Nagy a dilemma, kérem, hogy normális, konstruktív válaszokat írjatok.

Adott egy nagy 6 szobás családi ház a főváros agglomerációjában, tesómmal fele fele tuléajdonban, de sajnos egy nagy követeléssel (MKK), ami még 9 évig havi 150eFt. Pillanatnyilag egyedülálló 40-es fickó vagyok. A házhoz kötődöm, mert fiatal srác koromban kiköltöztünk szüleimmel és a testvéremmel Pestről. Szeretek itt élni. Szüleink meghaltak, édesanyánk már egész korán, édesapánk pedig a múlt hónapban. A testvérem nem akar ezen a településen élni, ő ki is száll innen szívesen, mert apánk örökségével pont kijön a matek, hogy neki is így annyi lesz a "vagyona", mint nekem. Neki kis ház tehermentesen, amit eladhat. Nekem nagyház terhelten. A matek pont ki is jön. Jelenleg keresek is úgy, hogy elvileg nem probléma a törlesztés. Ám az sem jó érzés, hogy az embernek a feje fölött lóg egy ilyen dolog. Ugyanakkor azt számoltam, hogyha a hivatalos értékbecslési áron eladom a házat (ekkorát azért nem egyszerű) és kinullázom a tartozást (MKK) akkor ennyiből csak igen erős kompromisszumok árán tudok tehermentes lakóingatlanhoz jutni. Az egyik verzió, hogy megtartom és belakom az egykori nagy családi házunkat, de fizetek még 9 évig, vagy eladom, minörökre megszabadulva a tartozástól, új életet kezdek máshol, de erős kompromisszumok árán. Érdekelne, hogy ki mit választana.

2020. szept. 8. 07:44
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
42%
Én nem tartanám meg. Azt mondod, egyedülálló, 40-es férfi vagy. Ez a ház meg egy 6 szobás böhöm. Értem, hogy emlékek, meg kötődés, de egyedül az életben nem fogsz belakni egy ekkora házat. Bár ha van tervben/kilátásban család, akkor lehet értelme megtartani, mondjuk 6 szobás házat még 3 gyerekkel se töltesz meg teljesen.
2020. szept. 8. 09:33
 12/22 anonim ***** válasza:
86%
11-es vagyok még, vagy csináld azt, amit írtak előttem: válaszd le a felét külön lakásnak, és add ki.
2020. szept. 8. 09:34
 13/22 anonim ***** válasza:
75%

Jóval a nyugdíjkorhatár fölött vagyok. Mindig irtóztam a hiteltől. Nem is volt soha.

Kérdésedet olvasva, most mégis azt mondom, hogy tartsd meg a házat, hitellel együtt. Idővel megnősülhetsz és akkor már kettőtök jövedelméből is jobban megéltek.

Ennek a háznak ÉRTÉKE van Bp. agglomerációjában!

2020. szept. 8. 09:47
 14/22 anonim ***** válasza:
63%

Hat szobás ingatlant nem tartanék meg, hacsak nincs nagy családom vagy tervben van, ugyanis egy pénznyelő a fenntartása. Én a négyes válaszolóval értek egyet, eladni, követelést végtörleszteni és utána venni egy minimális hitellel egy másikat.

De az érzelmi oldalát én nem látom át, szóval könnyen beszélek.

2020. szept. 8. 10:03
 15/22 anonim ***** válasza:
93%

Ha kötődsz a házhoz és szeretsz ott élni, akkor szerintem mindenképp tartsd meg. Sokan alapból hitelre vesznek lakást, egy stabil munkahellyel nem fog gondot okozni. 9 év pedig nem egy olyan hatalmas idő. Ha rosszra fordulnak a dolgok, akkor még mindig megvan az a lehetőség, hogy kiadd a ház egy részét, vagy ha minden kötél szakad akkor később is eladhatod.

Másrészt ha a ház 6 szobás, akkor gondolom elég nagy lehet az értéke. Talán még ha ezt 9 évnyi hitelt le is vonjuk, nem kellene épp olyan nagy kompromisszumokat kötni egy új, kisebb ház vásárlásakor. Illetve egy kisebb hitelben is lehet gondolkodni.

Mindent összevetve, a leírtak alapján én mégis azt mondom, hogy nem adnám el. Nem olyan könnyű jó házat találni, ahol az ember jól is érzi magát. Neked ez már adott.

2020. szept. 8. 10:25
 16/22 anonim ***** válasza:
53%

Kötődés ide vagy oda, egy 6 szobás nagy ház nem kéne.

N csak a rezsi, de állandóan ujitgatni, rendben tartani,..

Azon mindig van csinálni való.

Mi a fenét csinálsz 6 szobába?

Nem kéne.

2020. szept. 8. 10:27
 17/22 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a további válaszokat is. Örömmel látom, hogy más is átéli a dilemmámat.

Amúgy önmagában a fenntartás és a méret nem annyira gáz, mert ha temperáltan fűtök télen és azt a pár helyiséget fűtöm intenzíven, amit jobban használok, akkor nem igazán vészes, alig több, mint egy kicsi.

Belakni sem gond, mert akkor simán lehet külön-külön nappali, dolgozószoba, billiárdszoba, vendégszoba, egy-két kondiscuccal kondiszoba, konyha és étkező most is független a nappalitól és az is tudna maradni stb stb.

Viszont a másik oldal meg az, hogy áll benne és megy is bele a pénz. Ha a tőke felszabadul, akár kezdhetek is belőle valamit. De sokszor még az is eszembe jut, hogyha veszek valami komolyabb autót (amit a jövedelmem felszabadulása esetén nem gond fenntartani) talán még azzal is jobban járok. Ugyanakkor meg valóban az van, hogy amit írt valaki korábban, hogy nehéz találni olyan ingatlant, amit maradéktalanul szeret az ember, plusz itt akár kiadható helyiségek vagy lakrész is lehet, ami aranytojást tojó pipi lehet.

Szóval nem egyszerű, de köszönöm az érveket, jöhet még mellette/ellene szóló érv simán.

A család témára: szívesen alapítanék családot, de egyre jobban úgy látom, hogy ehhez kevés az én igenleges szándékom.

2020. szept. 8. 12:31
 18/22 anonim ***** válasza:
100%

Én egyedül és párban is a nagylakás/ház híve vagyok, mert az tetszik, arra van igényem, szükségem van a térre. Most is 4 szobás házban élek, de ha 5-6 szobás lenne, az is jó lenne.

Nincs is ezzel gond, ameddig ezt valaki a saját örömére tudja finanszírozni és nem kell mindehhez kenyéren és vízen élnie, miközben rádől az elhanyagolt ház.

2020. szept. 8. 12:39
 19/22 anonim ***** válasza:
90%
Szerintem adj még időt magadnak átgondolni. Egyelőre csináljátok meg a tesóddal azt amit írtál, hogy lemondasz a kisebb házról, ő meg a tulajdonrészéről a nagy házról. Aztán majd később dönthetsz úgy, hogy eladod mégis.
2020. szept. 8. 12:46
 20/22 anonim ***** válasza:
12%
En most megprobalnam eladni, de ha nem megy el megtartanam.
2020. szept. 8. 12:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!