Az korrekt, hogy ingatlan adásvételi szerződésbe a vevő ügyvédje nem hajlandó beleírni az ingatlan -általunk felsorolt- hibáit, mert akkor a bank nem ad CSOK-ok a vevőnek?
A családi házunk alapjába véve rendben van, 30 éves, utóbbi években is otthon laktunk, lakható, de azért van néhány dolog amit hivatalosan (a szerződésbe írva) a vevő tudomására hoznánk (szóban természetesen mindent elmondtunk, végigmutogattuk neki etc):
- a pincében ritkán télen feljön a talajvíz
- a tetőszerkezet kialakítása miatt csak hullámpalával fedhető
- az egyik radiátor kilyukadt, csöpög belőle a víz
- a tetőtérben a szigetelést ki kell cserélni, mert télen beköltözött állatok szétrodeózták + meszelés
A vevő ügyvédje intézi a szerződés elkészítését, a saját ügyvédünkkel csak átnézetjük hogy korrekt-e. A vevő azt mondja hogy ezek nem zavarják, mert egyébként is felújítással fog kezdeni átvétel után. Az ügyvédjének jeleztük hogy a szerződésbe tételesen felsorolnánk (pontosabban, részletesebben) ezeket a hibákat, amire azt mondta, hogy nem írhatja bele, mert akkor az OTP nem támogatja a vevőt CSOK-kal, mert nem elégséges az ingatlan állapota.
Oké tisztában vagyok vele, hogy a valóságban nem minden fekete-fehér, meg hogy apróbb dolgokat fű alatt intéznek az emberek, de ingatlan adásvételben nincsenek ismereteim hogy értékeljem a helyzetet. Azt sem tudom hogy ezek a hibák elég súlyosak-e, hogy ha perre vinné, foglalkoznának-e vele. Az utánanézésemből (interneten cikkek) azt bányásztam ki, hogy az számít rejtett hibának, ami nem nyilvánvaló és nem került be az adásvételi szerződésbe.
Az is gyanús nekem, hogy a szerződésre néhány százezer ft-tal többet írunk, mint amennyit ténylegesen kifizet, más Gyk-s kérdésekben azt olvastam hogy ez kerülendő.
Felelőtlenség így aláírni a szerződést?
Kérd meg az ügyvédet, hogy vegyen fel egy tényvázlatot, és abban reszletezzétek a hibákat, illetve minden olyan körülményt, ami fontos lehet. Megértem, hogy ezeket a hibákat szeretnéd rögzíteni, sokkal biztonságosabb, mint a “megtekintett állapotban” szöveg.
Én nem szívesen mennék bele, hogy más vételár szerepeljen a szerződésben, mint ami a tényleges. Az is kérdés, kell-e adó fizetned, mert akkorpláne nem vagy érdekelt a papíron magasabb árban. Kérdés, mennyire sürgős neked az eladás, ráérsz-e esetleg új vevőt találni.
Amiket nem akar beleírni a szerződésbe, azt külön leírhatjátok egy sima papírra azzal a kitétellel, hogy a vevő tud róla és nem zavarja. 2 tanú mellett aláírhatjátok mindketten és onnantól nem élhetnek semmilyen kárigénnyel azokkal kapcsolatban.
A pár százezerrel többet írtok jó eséllyel nem probléma (amennyiben adófizetési kötelezettségetek van akkor kérjétek el a rátok eső adó részt kpban előre, illetve az a párszázezer különbség ne legyen a foglaló része).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!