A kertes ház elötti területen nött gyümölcsfa termése kié?
Ha ez a terület hozzá tartozik a telkedhez,mert ilyenek i vannak,akkor a tiéd .Egyébként az önkormányzaté.
Ha van hely az úttest és a telek határa közt,akkor lehet ültetni,de a közlekedést nem akadályozhatja.Gondozni neked kell.
A fát kívágni már csak engedéllyel szabad !
"Egyébként ha jogszabályoknál maradunk a gyümölcs az önkormányzaté nem a közé."
Na, akkor holnap felhívom az önkormányzatot, hogy a szomszédom elől takarítsa el a földre potyogott faepret, mert már vastagon rohad és erjed a járdán és annyi rovar jön rá, hogy a szagtól és a rovarok miatt már szellőztetni sem lehet. Én meg eddig a szomszédot szidtam a tudatlanságom okán...
Kösz a felvilágosítást!
Ez az, amit nem fog megtenni és nem is kötelessége. Ez egy eléggé fura felállás, de a ház előtti rész rendben tartása viszont a tulajdonosok feladata, de ezt már leírtam. A járda tisztán tartása a fű levágása stb. Például ha télen nem takarítod el a járdáról a havat és emiatt valaki ott megcsúszik és összetöri magát, akkor azért te vagy a felelős és téged lehet felelősségre vonni. Hogy a gyakorlatban ez mit jelent, azt nem tudom, mert példa nélküli a környezetemben. A szomszéd ezek szerint nem tart igényt az eperre? Mert ahelyett, hogy arra kéred az önkormányzatot, hogy kötelezze az eltakarítására, (ez volna a helyes útja), ha megengedi, akkor rázd le fóliára és cefrézd be, az egyik legjobb pálinka készül belőle, csak tudni kell cefrézni. Savazni kell, mert nulla sava van és emiatt nagyon romlékony. Sokan cefrézik, és sokakra rá is romlik úgy, hogy nem is tudják, hogy megromlott... :)
Nehéz így élni egymás mellett, ha a szomszéd idegesít... S hogy miként lehet így, azt nem tudom, tehát, hogy számára ez nem vér ciki, hogy másokat bosszant a trehányságával... ezt sosem értettem. Ugyanakkor tudni kell rászólni a másikra úgy, hogy az ne tűnjön egyből támadásnak vagy kötekedésnek. Más a dolog fekvése, más viszony alakul ki belőle... Szóval ha első alkalommal így tudatod ezt vele, hogy ez nincs rendben, hogy azt mondod: Szomi, leszedhetem a fádról az epret, mert az a helyzet, hogy lepotyog a járdára, veszélyes, más eltaknyolhat rajta és még a darazsak is jönnek rá? Leszedem, lesz belőle pálinka... Na ez nem sértő, hiába van igazad, az igazságon lehet a legjobban megsértődni! Ha fukar, akkor inkább leszedi Ő, azonnali hatállyal így jól jártál, ha meg azt mondja persze, akkor is, mert mondom, a faeper pálinka ha azt jól cefrézed, k... jó! Ha úgy ítéled meg, hogy jövőre ezt a tortúrát még egyszer nem akarod véghezvinni, mert túl sok meló volt ez, akkor adsz neki belőle fél litert és elmondod, hogy lett X liter. Jövőre már gyűjti is szorgalmasan, neked már nem hagy!!!
Nemrég volt egy ilyen eset egyik városban. Jogilag az önkormányzaté, de a nagy városokban a termésére nem formál jogot az önkormányzat, viszont tévhit, hogy a tulajé, akinek a háza előtt van. Abban az esetben az övé a fa és a termés, ha az a fa egy a kertjében lévő fáról elhullott magból hajtott ki. Ezt könnyű ellenőrizni.
Az, hogy egy lakó gondozza, permetezi azt a fát, attól még nem az övé. Másét gondozgatja, amire senki nem kötelezte.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!