Mit gondoltok az ingatlan árak az elkövetkező 5-10 évben milyen irányba fognak elindulni?
Növekedés-csökkenés esetleg stagnálás várható?
Mely ingatlan forma a legmegbízhatóbb döntés, ti mibe fektetnétek a pénzeteket?
Még egy évre előre sem lehet jóslatokba bocsátkozni, bármi előidézhet változást! (politika, időjárási anomáliák, tőzsdei nem várt fordulatok)
Reálisan nézve az európai helyzetet, a városokban kisebb mértékű további növekedés várható, az agglomerációkban nagyobb, a jobb falvakban közepes emelkedés és a kisebbségis települések állnak, így előbb-utóbb leszakadnak.
2-es vagyok
Mert a növekedés egész Európában tapasztalható, sehol nincs stagnálás. Ráadásul nálunk az államilag támogatott családalapítási kedvezmények miatt a lakható ingatlanoknál kezd nagyobb lenni a kereslet, mint a kínálat abban a településfelosztásban, amiket felsoroltam.
Persze ez az én véleményem, nem állítom, hogy szentírás.
Nagyon sokat nézem az ingatlanokat már 5-ik éve, mert különböző családi helyzetek miatt kénytelen vagyok hol eladni, hol vásárolni az ország különböző pontjain... és még szórakoztat is.
"Megköszönném, ha megindokolnátok, hogy a csökkenést miért zárjátok ki."
Igaz nem az 1-2 válaszoló vagyok, de van valamilyen tapasztalatom az ingatlanokkal.
Valóban csökken a kereslet, de még a jelenlegi állapotot sem tudja kielégíteni a piac. Hiába épül(t) rengeteg társasház, sokkal többre lenne igény.
A jelenlegi piac eloszlása rendkívül koncentrált (ahogy írták is feljebb), vannak országrészek, városok (és azokon belüli területek) ahol már egy talpalatnyi terület sincs szabadon, de igény lenne ingatlanokra. És vannak azok a nem frekventált területek ahol bizony nem megy a piac, "eladhatatlanok" az ingatlanok. Persze a kettő között is van piac és kereslet csak nem az van a fősodrású média első oldalán.
Más! A hazai ingatlanállomány (átlagosan nézve) rendkívül korszerűtlen, és karbantartatlan. Nem csak a családi házak a társasházak, 4-10 emeletesek is hatalmas műszaki és ezáltal pénzügyi gondba lesznek.
4: Lokálisan némi növekedés előfordulhat, de a családtámogatási hitelek kezdenek kifújni:
Egyébként nézz szét az európai ingatlanok között, most nyilván nem London city-re gondolok, hanem mondjuk ilyenre:
Ezért az árért Budapesten egy szerényebb lakást kaphatsz, vmi újépítésű lakópark 7. emeletén.
Nagyon el vannak szállva az árak Magyarországon, és minden jel arra mutat, hogy ennek hamarosan vége...
"Lokálisan némi növekedés előfordulhat, de a családtámogatási hitelek kezdenek kifújni:"
Ezt meg honnan veszed? Mert még az általad linkelt cikk sem ír ilyet.
"...Azt azért ki kell emelni, hogy a babaváró hitel iránti keresletbe bejátszhat egy jó adag szezonalitás. A babaváró állománya jelenleg egyébként 406 milliárdot tesz ki."
Tekintettel arra, hogy a babaváró csak júliusban indult, én nem mernék olyan konzekvenciákat levonni mint te.
Különösen úgy, hogy az emberek többsége nem télen házasodik és az ingatlanpiacnak is tavasztól őszig van szezonja.
Elfogytak? ...és ezek után már soha többet nem nőnek fel generációk, nem találkozik két ember, nem alakulnak vagy érnek be párkapcsolatok....?
Azok vették fel, akik AKKOR tartottak EZEN a szinten, jövőre meg utána azok veszik fel, akik akkor fognak ott tartani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!