12-13 óra házimunka sok egy héten egy embernek munkahely mellett? Elköltöznétek e-miatt egy szép családi házból egy kisebb lakásba? 46F
Szerintem sok, de ennyi kell, hogy minden úgy ahogy rendben legyen és messze nem is tökéletes minden. Nagy vonalakban:
- kert, fűnyírás, favágás , fűtés átlagosan heti 5 óra
- takarítás heti 5 óra
- főzés, mosogatás , bevásárlás heti 7 óra
- mosás , vasalás heti 2 óra
A megoszlás még durvább apa ( én) 12-13 óra, anya 5-6 óra , gyerekek 1-1 óra. Mindketten dolgozunk, de nekem elvileg több a szabadidőm pedig ugyanannyit vagyunk távol otthonról a munka miatt, csak én heti 3-4 napon a feleségem 5 napon dolgozik. Amikor a nejem hazajön hulla fáradt,mindennel unottan foglakozik. Mondtam, hogy adjuk el és menjünk egy lakásba, de az az érv, hogy kell a gyerekeknek a kert. Többet nem akar otthon dolgozni, szerintem fáradt és lusta. A kollégáim a szabadnapjaikon uszodába járnak, túráznak a hegyekben, bicikliznek én meg izzadok a rohadt kertben a fűnyíróval, stihl fűrésszel és takarítom a koszt a lakásban, főzök , mosok stb. Elegem van. Felvenni takarítót , kertészt nem tudunk, nem futná rá és még jelentkező sem lenne itt falun max. alkeszok.
A 3-4 munkanapom úgy jön ki, hogy 12 órás műszakokra van elosztva a heti 40 óra havi bontásban , ráadásul 2 órával előbb indulok és 1,5 órával a műszak vége után érek haza, szóval ezek a napok kiesnek. A maradék napokon otthon gürizek.
Akkor bizony mennyi kell!
És nem azért mert ezek megoldhatatlan feladatok, hanem azért mert utálod csinálni és ezért már düh van benned, ami a feleségeden csapódik le, aki lehet, hogy tényleg fáradt, vagy fáj valamije.
Ráadásul költségesebb a vidéki élet, a bejárás meg órákat vesz el a napból.
Beszéljétek meg családilag, esetleg kössetek kompromisszumot, hogy a városi lakás mellett majd valamikor vesztek egy kisebb, könnyen kezelhető telket nyaralóval, vagy vegyetek - ahogy írták is - valami sorházi lakást egy kicsi kerttel, ahova ki lehet tenni 2 nyugágyat és elfér egy sütögető is.
Bocs, ez kicsit off, de számomra az a fájó és szinte érthetetlen, hogy ingyen se kell a földterület senkinek egy faluban. Inkább utaznak órákat a városba és 12 óráznak...Városban születtem és nőttem fel, de mindig volt kertünk, amikor lakásban éltünk, biciklivel jártunk ki a városszélre egy bérelt kiskertbe. Anyósomék falun éltek, 70 éves korukban is be volt ültetve a házhoz tartozó birtok, állatokat tartottak, az uborkaültetvényből jött be az a plusz pénz, amiből taníttatták a gyerekeiket bentlakós egyházi gimnáziumban, egyetemen. Az igaz, hogy a nyár nem a pihenésről, hanem a munkáról szólt, télen tudtak menni gyógyfürdőbe, de maguknak, a családjuknak dolgoztak, nem a cégtulajdonosnak.
Elnézést az offért.
"- főzés, mosogatás , bevásárlás heti 7 óra
- mosás , vasalás heti 2 óra"
Ez egy lakásban is ugyan ennyi lenne.
"- takarítás heti 5 óra "
Ez valamivel kevesebb lenne egy kissebb lakásban, de szerintem ez túlzás egy átlagos méretű házra. Nem kell hetente felporszívózni, meg felmosni az egész házat.
"- kert, fűnyírás, favágás , fűtés átlagosan heti 5 óra "
Nem muszáj fával fűteni. Egyébként meg ezt sem érzem reálisnak. Egy évre való fa felfűrészelése egy normális fűrésszel egy délutános munka. Maximum kettő. Aztán ezt felhasogatni apránként, napi 1-2 órát foglalkova vele sem tart pár hétnél tovább. Ha meg tudsz magad mellé segítséget szerezni (pár ember, barátok, családtagok stb.), akkor meg ez is egy nap. Elpakolni még egy. Én is utálom csinálni, de ez nyáron le szokott menni 1-2 hét alatt és nincs gond a fűrésre onnantól.
Kertet sem muszáj fenntartani. A füvet sem kell feltétlenül hetente lenyírni.
Köszönöm a hozzászólásokat.
A munkák idejét valószínűleg lehetne még optimalizálni, de lényegesen nem csökkenne, ez ennyi és erről nem vitatkozom. 7000 m2 a terület ebből 6000 m2 gyep 120 m2 a ház. Fűnyírótraktor és mindenféle kerti gép van , mosogatógép, szárítógép is a robotporszívón még gondolkodom. A fát nem veszem, hanem a kertből vágom ki és az utolsó falevélig eltüntetem beleértve a fatönk körbeásását levágását és betemetését. Próbáld meg tavasszal havonta egyszer lenyírni a füvet, nem beszélve a 2 hetente felmosásról inkább no comment. Lesarkítva egy gondozatlan, gazos területen álló koszos házban én inkább nem élnék, igénytelenkednék. Mégis mi örömét lelné az ember egy ilyenben? Az meg, hogy nem kertészkednek az emberek falun sem szerintem nem újdonság. A Duna TV-s falusi idill műsorokat megnézem néha én is , nem ez a valóság. Sajnos ebben a faluban (Gy-M-S megye) is a legnagyobb munkáltató az önkormányzat és minden egyéb dolgozó ember eljár a környékbeli településekre , gyárakba vagy napi szinten Ausztriába.
"Próbáld meg tavasszal havonta egyszer lenyírni a füvet, nem beszélve a 2 hetente felmosásról inkább no comment."
Akkor ne havonta nyírd, hanem 2 hetente, vagy 3. Tapasztald ki. Hetente 100%-ig fölösleges.
A fás fűtésre ugyan az áll, amit mondtam: nem muszáj, gondolom a gáz is be van vezetve.
A 2 hetente felmosás meg nem értem, hogy miért lenne no comment. Ha nem nyakig ganésan trappolsz végig a fél házon, akkor elég lehet helyette egy felpartfisozás, vagy gyors porszívózás is.
Ráadásul még egyszer mondom: ezekből egy lakásban sem lesz kevesebb. Ott nem mosogatnál meg nem mosnál föl?
Ez a kinti terület hatalmas annak, aki mellette dolgozik is. Főleg úgy, ha szereti a rendben tartott környezetet, mert máshogy szerintem sincs értelme. Így meg idő nem marad kiülni és élvezni.
Én eladnám és kisebbet vennék, vagy csak egy társasházi lakást kicsi előkerttel. Minek erőltetni azt, ami nem megy, senki nem élvezi, csak a nyűg van vele.
Menjen a család helyette kirándulni, strandra, csavarogni, ezerszer többet ér, mint kínlódni egy ekkora területtel, főleg úgy, hogy senkinek nem ez az álma a családban.
"A Duna TV-s falusi idill műsorokat megnézem néha én is , nem ez a valóság."
Nem a tévéből hoztam példát.:-)
" Sajnos ebben a faluban (Gy-M-S megye) is a legnagyobb munkáltató az önkormányzat és minden egyéb dolgozó ember eljár a környékbeli településekre , gyárakba vagy napi szinten Ausztriába."
Anyósomék rábaköziek voltak. Tavaly adtunk el egy darabot az örökölt földből, 2, azaz KETTŐ nap alatt, helybeli magyar gazdának.:-) No mindegy, ez már tényleg off.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!