Gyermektelen fiatal pàrok, mibôl àll a napi takarìtàs? Mennyi idôt vesz el?
én nem bírok naponta rámolni, sokáig melózom, és szabad napom hétköznap van, olyankor inkább ügyeket intézek, piacolok, lazsálok. hétköznap esténként 2-3 naponta főzök, szerencsére mosogatógép van, az átlag 2x telik meg hetente, akkor este indítom be. esténként esetleg egy mosás, a mosógép is 2, max 3 alkalommal megy egy héten. mindketten magunkra mosunk, teregetünk, nekem már ez nagy segítség hogy párom ezt remekül csinálja, mert teregetni utálok :)
szombat és vasárnap délután nem dolgozom sokáig, utána szoktam takarítani. kb fél óra alatt felporszívózom az egész lakást, utána a fürdő kb negyed óra, konyhában pult, főzőlap, mosogató, mikró amit külön megpucolok, aztán felmosok, és minden kafa.
de van hogy egy héten ellébecolom és csak következő héten takarítok vagy szabad napomon. a ruhákat amúgy ritkán rakjuk el, bevallom halomban állnak vagy a szárítótól öltözünk :( néha meg rámjön akkor lemosom az ablakokat, port törlök, de ezt havonta-kéthavonta egyszer.
szerintem nagyon lusta vagyok takarítani, de alapvetően nincs rumli és kosz nálunk.
Én semmi rendszerességről nem tudok neked írni. Mosogatni szoktam naponta. Van hogy kimarad. Ha pl. csak 3-4tányér és néhány evőeszköz jön össze.
Ezen kívül mindent akkor szoktam megcsinálni mikor kell, vagy mikor kedvem van hozzá. Pl. ha szerdára telik meg a szennyesláda, akkor szerdán mosok, ha szombatra, akkor szombaton. Porszívózni 1-1.5 hetente szoktam. Amikor épp kedvem van. És így tovább mindennel. Ha a főtt étel három napon keresztül minden nap elfogy, akkor minden nap főzök, de ha sokat sikerült csinálni, akkor van hogy csak két-három naponta. Vagy ha nincs kedvem főzni és a férjemnek sem, akkor rendelünk.Pl. wc takarítás is mikor eszembe jut. Három napja nem töröltem le, vagy már közel egy hete nem pucoltam ki a csészét? Ez eszembe jut, és megcsinálom. De nincs az, hogy péntek van ,akkor wc takarítás van. Semmi rendszeresség nincs nálam. Nem is tudnék úgy élni. Rémálmomban se jöjjön elő a rendszeresség! Az számomra egyenlő a monotonitással. Az pedig a halálom.
Ja, azért a lakást össze szoktam dobni naponta.De ez sem rendrakás címszóval történik.Mikor meglátok valamit, hogy előhagytuk, fogom és elrakom. Akkor ez végül is nem is rendrakás:) Inkább folyamatosan csináljuk a rumlit, és folyamatosan pakolok magunk után. :)
Sziasztok! Dejò, hogy ennyien ìrtatok!!!
Igazàbòl, mi sem vagyunk azok az igazi rendmàniàsok, pedig elôttem példaként az volt... Mondjuk tegyûk hozzà, hogy amìg a szûleimmal éltem egész màs volt a helyzet, évén, hogy ott kertes hàz, két nagy kutyàval, akik bàrhovà bemehetnek, ìgy a napi fél òra porszìvòzàs alap... De példàul, anyu naponta takarìtja a wc-t, fûrdôt, ponrt tôrôl, porszìvòzik, felmos, fôz, szinte mindennap megy a mosògép, emaitt sok a vasalnivalò, ô még a fehérnemûket is kivasalja... Udvar takarìtàs, viràgôntôzés, és akkor ez csak egy sime hétkôznap...
Ehhez képest nàlunk, kb70nm lakàs elsô emelet, egy macska, a pàrom meg én... Hàt mosogatni gyûlôlôk, de azért heti egyszer kétszer megcsinàlom, javarészt a pàrom, ô ràadàsul szereti is.. Néha elônt a szennyes ruha, de akkor elôveszem a két ruhaszàrìtòt és naponta 2-3 adagot mosok, azalatt annyira elegem lesz belôle, hogy megint nem mosok egy jò darabig... Fôzni én szoktam, vagy egyûtt, azt élvezem, kìsérletezek, tôbbnyire sikerrel...
A macska miatt szinte mindennap kéne porszìvòzni, de azt is utàlom, mert folyotn ràngatni kell magamutàn és mindenbe beleakadok vele, fujj. De a màsdik kihagyott napon màr ùszunk a macskaszôrba, szòval max 2 napig lehet bìrni porszìvòzàs nélkûl... Mivel mégcsak egy hònapja kôltôztûnk el az elôzô helyrôl, ahol 34nm-en éltûnk, ezért pàr bùtordabar még hiànyzik és ìgy elég nehéz megàllapìtani, hogy minek hol a helye, ez még kialakulòban van, de leginkàbb minden mindenûtt, az ilyen apròsàgok, hogy papìrok, ceruzàk, ollòk, gipszes kis cuccaim (keràmikus vagyok, pàrom szobràsz) szòval elég kaotikus a helyzet néha.. Beàgyazni és néha este jut eszembe...
Ti, hogy szedtétek magatokat rendszerbe miutàn kirepûltetek? Tudom, hogy jò esetbe addigra kialakul ez magàtòl is, de hàt nem vagyok az az ôsszeszedett jòkislàny, a vàgy viszont megvan, hogy helyt àlljak ebben is...
16:17-es vagyok. Mi 3 éve élünk együtt, külön kertes házban, egy kutyával, 5 macskával. A macskák bejáratosak a házba, a kutya csak a pincébe, garázsba, vagy nyáron nyitott ajtónál jöhet be. Hát, mosogatni meg undorító, mocskos dolgokat felszedni/elmosni nem szeretek, de néha muszáj. Evés után szeretek rögtön elmosogatni, mert frissen jól lejön még. Van mosogatógépünk is, ha több van két tányérnál, pohárnál, evőeszköznél, edénynél, akkor inkább bepakolok oda, általában hetente 1-2-szer megy. Az olyan dolgokat, amiket nem csinálok nagyon szívesen, azokat közösen szoktuk, hogy legalább hamarabb meglegyen, és legyen társaság az állatokon túl is, ilyen minden kerti munka. Bár nő létemre tervezni, barkácsolni imádok :)
A portörölgetést egybekötöm általában porszívózással, és pakolással. Lepakolok a polcokról, áttörlöm, lepakolok a következőről, stb, semmit nem rakok vissza, így a végére tele a szoba könyvekkel, újságokkal, papírokkal, kacatokkal. Ekkor szépen leülök (ezt szeretem egyedül csinálni), és átnézem a dolgokat, régi füzetekbe beleolvasok, stb, és másképp, de meghatározott rendszer szerint pakolom őket vissza. Ez a művelet az egész napomat elveszi, de nagyon jól rézem magam közben, kis nosztalgia mindig becsúszik, zenehallgatással :)
Mindennel el tudok bíbelődni órákat, ha olyanom van, ha viszont eleve az a célom, hogy minél hamarabb rend legyen, fél óra alatt kész tudok lenni mindennel.
Általában megbeszéljük, hogy mit kell csinálnunk a héten, és "kiosztom" a feladatokat, mert párom bár szeretne segíteni, magától csak ülne és nézne, szereti ha megkérem erre vagy arra, akkor hasznosabbnak érzi magát, és hamarabb meg is vagyunk.
Vasalni csak ingeket szoktam, meg blúzokat, 10 perc alatt megvagyok vele egy héten. Minden mást még nedvesen jól kirázok, kisimítok, ész szépen hajtogatom össze, hétköznapi nadrágokat, farmereket, pólókat nem vasalok, fehérneműket főleg.
Mivel a lusta duplán dolgozik, ezért inkább szeretem frissiben megcsinálni a dolgokat. Nagytakarítás évente kétszer van, akkor egy hét alatt tényleg mindent kimosok, letörlök, lepakolok, portalanítok, de igazából ez sem áll másból, mint a többi évközbeni takarítás, rendrakás, csupán akkor szinte egyszerre csinálok mindent. Én sem vagyok tisztaságmániás, sem rendmániás, de amióta külön élünk, szeretem, hogy elférek végre, és mindennek van helye. Szüleimnél a szobámban sosem fértem el, minden tele volt festékekkel, ecsetekkel, ceruzákkal, papírokkal, falapokkal meg egyebekkel, és nem volt helyem már a könyveimnek sem (a családom nem egy olvasós típus, vagy ha igen, rendre más az ízlésünk, én viszont imádok olvasni, havi 2 könyv a minimum - tankönyveimet sem dobáltam ki soha, mert nem azért vettük meg, egyedül a Júlia, Romana, meg hasonlókkal lehet kikergetni a világból). Most viszont mindennek van helye, és senki sem szól bele, hogy mit hol tartunk - minden saját, ezért szeretek rendet és tisztaságot tartani köztük.
Jönni fog a rendszer magától is :)
23.37 vagyok.
Mivel annyira utálok porszívózni,hogy hamarabb nekiállok port törölni, így úgy könnyítettem meg a helyzetemet, hogy a sima porszívó helyett kézi porszívót vettem. Én is nagyon utáltam, hogy rángatni kell magam után, bele akad ebbe-abba. Ez a kézi porszívóval megszünt. Most a porszívózás olyan, mintha szinte csak végig sétálnék a lakáson. Épp csak van a kezemben egy porszívó is, és benyúlok vele ide-oda.:)
Szerintem nem mindegy, hogy munka mellett végzed, vagy napi fő feladatként a házimunkát.
Én és a párom is dolgozunk, s van egy benti kutyánk.A párom imád gyűjtögetni, és lomolni, én pedig mindent nagyon alaposan csinálok, ezért sose jutok a végére, mert mire megcsinálnám, a szerelmem már odatette a következő szennyest valahova a lakásban...Házimunkában nem segít, mert mindig a műhelyében bütyköl, de nem perelek vele, mert már megszoktam, és amúgy sok más értékes tulajdonsága van.
Minden nap/második nap mosok, ki/beteregetek, pakolok, felmosok minden nap, kutyus rumlis, amit szétszed betakarítom.Mosogatás, főzés minden este.Kávéfőzés, reggeli összerámolás a konyhában, WC takarítás,beágyazás minden reggel.
Amíg egyedül laktam, nem voltam ilyen gondos, ahogy öregszem, megjött a napi rutin is, amúgy 29 vagyok:-))
egyébként én tudom, ha folyton takarítok, tuti valami lelki bajom van.
Te pedig művész vagy, azoknak pedig szabad akár rumlisnak is lenni:-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!