7:05 szerint hentesek is használnak FA vágódeszkát. Ha igen, akkor rosszul teszik, mivel tiltja a 90/2003. (VII. 30.) FVM-ESzCsM együttes rendelet: "A fa alkalmazása tilos, ". Ha a hatóság észreveszi, abból raktárkészlet kobzás+pénzbüntetés néz ki.
2009. márc. 7. 11:05
Hasznos számodra ez a válasz?
22/31 anonim válasza:
Ha már lemostam a szennyezodést,higgitatln Domestosszal lekenem és hagyom rajta vagy 5-10 percig majd lemosom. Nemcsak hogy fertotleníti,de még ki is fehéríti a deszkát. Szagtalanítani ecetes sos vízzel szoktam. A kisebb deszkákat meg belerakom a masogato gépbe és a gép megtisztítja helyettem (csak a nagy deszkám nem fér bele).
2009. márc. 7. 12:30
Hasznos számodra ez a válasz?
23/31 dellfil válasza:
Lesúrolod, leöblíted, és vastagon besózod. Hagyd így megszáradni. Hozzátenném minden baktériumot nem pusztít el, de nem lényeges. A reklámok által sugallt steril környnyezet gyakorlatilag megvalósíthatatlan. Szerencsére, mert nem tenne jót. A műanyagról:általában rosszul tisztítható még akkor is ha nincs összekaristolva, mint a belőle készült vágódeszka. A síma műanyagfelületről látszólag könnyebb leszedni a piszkot, de a karcosról? A fába beivódó sólé megteszi a magáét.
Kb. ennyi...
2009. márc. 7. 12:35
Hasznos számodra ez a válasz?
24/31 anonim válasza:
A Nagyüzemi konyhákon letisztítják folyóvízzel utána kb
1 cm vastagon sóval terítik be a Húsvágó tőkét!
Só a fertőtlenítő.
Megöl minden baktériumot de nem okoz mérgezést.
Igy tehát otthon is lehet használni
( kisebb mennyiségű sóval)
2009. márc. 7. 13:33
Hasznos számodra ez a válasz?
25/31 anonim válasza:
Fa vágódeszka tisztításához soha ne használj fertőtlenítószert, mert MÉREG és a felbarázdált fából nem jön ki, csak árthatsz vele.
Ha már fa vágódeszkát használsz,akkor alaposan öblítsd le, szórd be sóval, kicsit súrold meg, hagyd legalább egy fél órát rajta, majd tömény ecetet ráöntve súrold meg, és alaposan öblítsd le. Áztathatod még tömény ecetben is, mert az zsírtalanít is. Az ecet és a só kiváló fertőtlenítő és zsíroldó. A hatóidőt tartsd be, és még egy: húsvágás után azonnal fertőtlenítsd a fentiek szerint!
Én már jó ideje üveg vágódeszkát használok, van egészen nagyméretben is! Műanyagot semmiféleképpen nem használnék erre a célra. Remélem, segíthettem.
2009. márc. 7. 17:45
Hasznos számodra ez a válasz?
26/31 anonim válasza:
Kicsit túl van ez dimenzionálva! Ugyanúgy kell kezelni mint egy másik háztartási eszközt! Folyóvíz, mosogatószer, alapos öblítés. (Természetesen szivacs használata nélkül mosogatni!) Időnként a fenti takarítás után SIMA, MEZEI ASZTALI SÓVAL BEVONNI A TELJES VÁGÁSFELÜLETET!! Reggel leveszed róla! Ennyi!
A só fertőtlenít és kivonja a nedvességet. Ennél többre nincs szükség egy háztartásban!
Üdv.: egy vendéglátós.
2009. márc. 7. 23:00
Hasznos számodra ez a válasz?
27/31 anonim válasza:
Számomra kissé úgy tűnik, túl van lihegve ez a kérdés. Bizonyos mennyiségű baktériumot le kell tudnia küzdeni minden élő szervezetnek, mert akit légűres, "baktériummentes" környezetben tartanak, előbb-utóbb elveszíti az ellenállóképességét. (A hasznos és jó baktériumokről nem is beszélve!) De térjünk vissza az eredeti kérdéshez, nyilván az sem egészséges, ha túlzott mértékben hemzsegnek a bacik a konyha egyes részeiben pl. a mosogatószivacsban, v. húsvágódeszkán sem. Ehhez viszont bőségesen elég, ha normál meleg vízzel el van mosogatva és felállított formában szárítani hagyjuk. Részemről jobban bízok a természetes tisztítószerekben, mert a kémiai szerek legalább annyi káros anyagot tartalmaznak, mint maga a "bacilusos" vágódeszka. Ily módon én előtérbe helyezem az időnkénti ecetes vagy sós tisztítást, mint a különféle vegyszeres módozatúakat. A műanyagokról újabb kutatások szerint egyébként is egyre több káros hatást hallhatunk. (Pl. mikróban sem ajánlatos műanyag edényben melegített ételt fogyasztanunk, mert szervezetünkbe kerülve káros anyagokat juttathatunk be!) Úgyhogy maradnék a természetes anyagok használatánál.
2009. márc. 8. 11:01
Hasznos számodra ez a válasz?
28/31 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a válaszoktat. Nem azt szeretém,hogy teljesen bacimentesen éljek, csak mindenhol annyi veszély leselkedik ránk, legalább az otthonunk legyen biztosnságban.
2009. márc. 8. 12:21
29/31 anonim válasza:
Hidd el, hogy a domestos túlzott használata talán még rosszabb és jóval drágább. A fertőtlenítéshez és tisztításhoz használj inkább mindíg természetes sót, biológiai ecetet, amik sokminden másra is jók a háztartásban!
2009. márc. 9. 06:15
Hasznos számodra ez a válasz?
30/31 anonim válasza:
#10 Helyesen pórus, pólusa a mágnesnek van. Az akácnál elképzelhetőnek tartom, hogy a csersav tartalma megöli a baktériumokat. A diónál sem tartom kizártnak, hogy a benne lévő anyagok fertőtlenítenek valamilyen szinten. A műanyaggal az a baj, hogy az oxidálószerek (hipó) tönkreteszik idővel, elkezd szétesni, és mikroműanyag kerül az ételbe. A rozsdamentes acél már jobb ilyen szempontból, az üveg meg tökéletes. Ezeknél a keményebb anyagoknál viszont csorbulhatnak a kések, vagy törhet az üveg, ha leesik. A fertőtlenítésre olyan szert szabad csak használni, amire rá van írva, hogy élelmiszer készítésre használt felületen is alkalmazható, food grade, stb. Az átlag hipóban a gyártásból származó káros melléktermékek vannak, szóval egy padló felmosó, wc tisztító, ruha fehérítő, stb. nem alkalmas a deszka elmosására.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!