A húsvágó deszkát hogyan tudom fertőtleníteni?
A fa öntisztuló és bizonyos mértékben öli a bacikat, ezért hazsnálnak a hentesek is fa húsvágó tőkét. Bőven elég, ha meleg mosogatószeres vízzel átsúrolod.
2009. febr. 28. 12:36
Hasznos számodra ez a válasz?
2/31 A kérdező kommentje:
Köszi!Csak tudod, olyan csúnya, foltos, pedig össz-vissz 3szor használtam
Az átsúrolodot úgy értettem, hogy mosogatókefével. Lejönnek a foltok is. Bár a fa öregszik, tehát folyamatosan sötétedik a színe.
2009. febr. 28. 12:55
Hasznos számodra ez a válasz?
Én meg valamelyik női magazinban azt olvastam, hogy a fa és a műanyag vágódeszkák nem egészségesek, mert a vágásoktól keletkezű kis barázdákban megtelepszenek a kórokozók. Azt tanácsolták, hogy inkább műanyagot használjunk a húsokhoz (és ezen csakis húst vágjunk), mert könnyen el lehet fertőtleníteni, de a műanyagtól sokkal jobb a nehezen törő üvegből, kerámiából vagy rozsdamentes acélból készült (egyébként egyáltalán nem olcsó) vágódeszkák.
2009. febr. 28. 13:07
Hasznos számodra ez a válasz?
5/31 A kérdező kommentje:
Akkor lehet megröptetem...itt a kis kisfiam is, és nagyon félek mindenféle baciktól...nem vagyok tisztaságmániás, de a konyhámra allergiás vagyok...
Most költöztünk külön anyutól, és otthon van mosogatógép, ott mostuk a deszkát, és ott tiszta is lett, nem volt foltos, de én ugye nem tudok 75fokos vízben mosogatni:(
Én meg pont azt hallottam, hogy a műanyag a rosszabb! Nekünk fa van és azon vágunk húst, még mindig élünk, semmi bajunk! Szerintem, ha rögötön elmosod mosószeres vízzel, semmi baja nem lesz! És neked sem!
2009. febr. 28. 13:39
Hasznos számodra ez a válasz?
Ez nagyon OFF, de én nem hiszek a legtöbb női magazinnak :) Esetleg a Nők Lapja tanácsainak, az még tartja valamennyire a színvonalat.
2009. febr. 28. 13:41
Hasznos számodra ez a válasz?
Sima mosogatószeres vízben mosogatom, és néha átsikálom Domestos-szal. Elmegy a szaga, és szép fehér lesz. Máskor meg súrolószerrel súrolom, és így nem zsíros, mint apáméknál, ahol ha beledobnám egy fazék tiszta vízbe, húslevest főzhetnék...
2009. febr. 28. 16:31
Hasznos számodra ez a válasz?
Ecetes vízben szoktam áztatni, aztán mosogatószerrel jól átkefélem. Én is úgy hallottam, hogy a műanyag rosszabb, és hát, ha csak visszagondolunk nagyanyáinkra, ők is ezt használták, minket is erről etettek, mégsem lett bajunk. Persze rendszeresen, és alaposan tisztán kell tartani.
2009. febr. 28. 16:38
Hasznos számodra ez a válasz?
Élelmiszermérnök vagyok, de olyat még életemben nem hallottam, hogy a fa pusztítja a baktériumokat. Húsüzemben nem lehet fa eszközöket használni, nem véletlenül, mivel az apró pólusokban megtelepednek a baktériumok. Fertőtleníteni a deszkádat úgy tudod, ha fertőtlenítőszeres vízben áztatod hosszabb ideig. (vegyszertöménységtől függ meddig)
A húshoz mindig külön deszkát használok, amin soha nem vágok mást (zöldséget, sajtot). Éttermeknél is külön vágódeszka van.
2009. márc. 1. 14:04
Hasznos számodra ez a válasz?
Kapcsolódó kérdések: