Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Szerintetek egy 13 éves...

Szerintetek egy 13 éves gyereknek milyen házimunkát kellene végeznie?

Figyelt kérdés

13 éves lányra gondolok.

1. Mik azok a munkák amiket szerintetek csinálnia kellene?

2. És ha van hasonló korú gyermeketek ő milyen házimunkát végez?

3. És kap jutalmat ( pénz, csoki)?

4. Kötelezően csinálja vagy magától?

5. Mindig vagy alkalmanként?

6. Szerintetek szigorúak vagytok ebben a témában?

Legfőképpen szülők, anyák válaszát várom.

De bármelyik korosztály írhat.

Köszönöm!

2010. okt. 24. 13:43
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%

A kisebb fiam nyáron volt 12 éves. Nagy önállóságra van nevelve,ha holnap otthonhagynám egy hétre,akkor se lenne semmi gond.

Szerintem az időbeosztás megtanulása a legnehezebb ebben a korban.

47/F

2010. okt. 24. 22:55
 12/23 anonim ***** válasza:
82%

Szia!

Szerintem nincs olyan gond, ha egy 13 éves gyerek magától nem kezd el házimunkát végezni, mert esetleg azt hiszi, hogy még nem az ő feladata ez. De kb ez az a kor, amikor a szülőnek rá kell vezetnie, hogy a szoba nem magától lesz tiszta, az edények nem maguktól lesznek elmosogatva és a szülő nem lesz ott mindig a gyerekkel, hogy megcsinálja helyette.

Tehát 12-13 éves korban rá kell szoktatni a gyereket, hogy neki is van feladata a házimunkában. (Ellenkező esetben ránő a gyerek a szülő fejére, nem értékeli a munkát, mert nem tudja, mennyi tennivaló van az eredményért...)

Sokkal jobb, ha egy gyerek mire a házasodáshoz jut, akkor már tapasztalt az otthon elvégezendő munkák terén, nem pedig akkor tanul meg főzni, mosni, takarítani, amikor már férjnél van meg gyereke van.

Tiszteletreméltó a változni és tenni akarásod kedves Kérdező!

Elsőre természetesen azt hittem, hogy egy anyuka vagy, akinek 13 éves lánya van.:-)

Az írásaidból ítélve kötelességtudatod van bőven, és ez nagyon helyes! Büszke lehet rád anyukád!

23/L

2010. okt. 25. 09:12
 13/23 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm mindenkinek a dicsérő szavakat!

Nagyon jól esett!

Igen változni szeretnék.Már ma el is kezdtem.Segítettem porszívózni, mosogatni, főzni.

Anyukám nagyon örült neki.

Köszönöm mindenkinek a válaszát!

Igen, én azért nem szerettem takarítani eddig, mert egyedül csináltam.Most már azért kezdem egyedül is jól érezni magam takarítás közben

Remélem egyhamar nem fogom megunni.Akaraterőm, szerintem van.

Köszönöm mindenkinek a választ!

Nem vagyok anyuka :)

2010. okt. 25. 17:13
 14/23 anonim ***** válasza:

1. Rendrakás a saját szobájában. Mosogatásban, takarításban, teregetésben is segíthet. Kiviheti a szemetet, 5 m a kuka a bejárattól. Kutyának kiviheti a vacsorát. Meg ami még jön.

2. 17 hónapos a lányom még.

3. Házimunkáért nem fogok jutalmat adni, ez mindannyiunk érdeke és kötelessége. Ugyanígy a jó jegyekért sem jár majd jutalom.

4. Kötelezően választható lesz, mit csinál meg.

5. Rendszeresen lesz feladata. A saját szobája kötelező, a többit ha lesz tesó, akkor úgy tervezem, felosztom, egyik hónapban az egyiké a szemét, másik porszívózhat, aztán fordítva.

6. Az vagyok. A kislányommal is este elpakoljuk a játékokat, segít teregetni a maga lehetőségeihez képest. Én így lassabban haladok, de neki ezek fontos dolgok, így türelmes igyekszek lenni. És ez a szigor hasznos neki, mert rendre, rendszerre szoktatom, megtanulja ellátni a háztartást, könnyebb lesz az élete, amikor a saját lábára áll. Ha a tesó fiú lesz, rá ezek a szabályok pont ugyanígy fognak vonatkozni. Anyósomtól láttam a példát, mindhárom gyerekéből remek embert faragott. Anyám két gyereken ugyanígy tett. Követem a példájukat, remélem.

2010. okt. 27. 07:50
 15/23 anonim ***** válasza:

utolsó:

31N vagyok

2010. okt. 27. 07:51
 16/23 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszodat!A takarításért és a tanulásért sem kell jutalmat adni szerintem.Mert ez a gyerekek kötelessége a tanulás, és a házimunka.Köszi!
2010. okt. 27. 16:41
 17/23 anonim ***** válasza:
27%

sziasztok!

szerintem nem a gyerekek dolga a hazimunka! az en velemenyem az, h a gyereknek (akar 13 eves is) semmi koze a takaritashoz, vasalashoz, fozeshez, kiveve ha az irant onszantabol erdeklodik.

en csak azt varnam el, vagy arra kernem meg a kislanyomat h a sajat dolgait tartsa rendben. de nem tennem oda pl. furdot kitakaritani, nappaliban porszivozni ha nincs kedve, sem 13 evesen, sem kesobb. csak ha akar!

lehet h tul szabadelvu vasgyok.

2010. nov. 11. 13:45
 18/23 anonim ***** válasza:
ja, es ha megis megcsinalna valamit, azt megjutalmaznam! (hiszen nem varom el!)
2010. nov. 11. 13:46
 19/23 A kérdező kommentje:
Szerintem pedig segítenie kell egy gyereknek.Mert hát Ő is abban a házban lakik.De hát más emberek=más nézetek :)
2010. nov. 11. 14:01
 20/23 anonim ***** válasza:

"de nem tennem oda pl. furdot kitakaritani, nappaliban porszivozni ha nincs kedve, sem 13 evesen, sem kesobb. csak ha akar! "

Ez aztán a nevelés! És mégis mikor tanulja meg ezeket? Miért ne lenne kötelezettsége egy 13 évesnek? Vagy matekot is csak akkor tanuljon, ha akar? Semmi sincs előírva, semmi sincs tiltva? Nagy pofára esés lesz szegénynek, ha saját lábra kell állnia..

2010. nov. 11. 16:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!