Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Fűtés! Ha fűtés közegeként...

Fűtés! Ha fűtés közegeként nem vizet hanem más közeget keringetnénk a radiátorokban, akkor változna a hatékonyság?

Figyelt kérdés
Csak hozzáértők válaszoljanak légyszi! Mi számít ebben? Hővezetés vagy az anyag fajhője vagy mi?
2017. szept. 2. 09:13
1 2 3 4
 11/37 A kérdező kommentje:
Azért írtam ide mert nem értem, nem értek hozzá. Aki hozzáértő és van kedve, az írjon és magyarázza el ha van kedve, ha nincs, nem muszáj ide írni. Ha hozzáértő valaki akkor a kérdésemre válaszol, nem vagdalgózik. Ki itt a szakember??? És milyen szak? Fizikus? Mert ez kb oda tartozik. Szóval én úgy képzelem el, hogy pl fűtés. Gázlánggal melegítek bizonyos anyagokat és van amelyik több hőt vesz fel és képes továbbítani, van amelyik kevesebbet és a többi "elvész". Melyik ez a fizikai jellemzője az anyagoknak, ez a kérdésem.
2017. szept. 2. 10:31
 12/37 anonim ***** válasza:

Pontosan. A fajhő azt jelenti, hogy egy adott térfogatú (súlyú) anyag mennyi hőt képes tárolni. Ebben a víz a legjobb, minden mást hozzá hasonlítunk, hogy hány % kapacitása van a vízhez képest. Ha már kisebb a fajhő, akkor A-ból B-be ugyan akkora teljesítményhez több anyagot kell eljuttatni, ami több energia, nagyobb szállítási kapacitás, infrastruktúra.

Az említett nátrium szóba sem jöhet, mert szilárd fém, ráadásul elég agresszív. Talán azzal kevered, hogy építettek kísérleti hőtárolót belőle, kihasználva az alacsony olvadáspontját. Itt nem a nátrium hőkapacitása a lényeges (ami a vízhez képest gyengébb), hanem az olvadás-megszilárdulás folyamatakor felszabaduló látens hő mennyisége. Ha nem érted miről van szó, tanulmányozd a kondenzációs kazán működését, abban is a halmazállapot változás adja a plusz energiát.

2017. szept. 2. 10:35
 13/37 Duenna ***** válasza:
Olaj. Az olaj magasabb hőfokot elér mint a víz, és tovább tartja a hőt mint a víz. Az olaj nem tömíti el a csővezetéket vízkővel, mint a víz. Tehát lehet keringtetni olajat víz helyett. Nyomásmérő és levezető szelep a túlnyomás miatt mindenképpen felszerelendő.
2017. szept. 2. 10:58
 14/37 A kérdező kommentje:
Tehát a kisebb a fajhő az rontja az egészet? De ugyanannyi belefektetett hőmennyiséggel nagyobb lesz a közeg hőmérséklete pl olajnál, nem? Ugyanannyi gáz nagyobb hőmérsékletre melegíti az olajat vagy ugyanakkora hőmérsékletű olajhoz kevesebb gázra van szükség mint pl víznél. Nyilván nem keringetnék olajat a házban, a kazánban, csak elvi kérdés, hogy ez hogyan befolyásolja fűtés hatékonyságát, ha befolyásolná egyáltalán.
2017. szept. 2. 11:08
 15/37 Duenna ***** válasza:

14-es Kérdező!

Gondolj az olajradiátorokra, amelyek a kereskedelemben kaphatóak, ahol olajat melegítenek víz helyett, mert az olaj fajhője magasabb, így tovább tart a hő leadása, mint a vízé, és ezért gazdaságosabb az olaj.

2017. szept. 2. 11:19
 16/37 anonim ***** válasza:
Maradjunk annyiban: A hőtant nem ezen a fórumon kellene megtanulni!
2017. szept. 2. 11:27
 17/37 A kérdező kommentje:
Na utolsó! Nagyokos! :) Az olaj fajhője alacsonyabb, ami azt jelenti, hogy kevesebb befektetett energiával nagyobb hőmérsékletre melegíthető, kedves utolsó előtti. Egyébként nem tudom, hogy miért olajradiátor az olajradiátor, hogy miért pont olajat használnak.
2017. szept. 2. 11:45
 18/37 Duenna ***** válasza:
17-es Kérdező! Tévedni emberi dolog! ;)
2017. szept. 2. 11:49
 19/37 anonim ***** válasza:
Az olaj fajhője lényegesen alacsonyabb mint a vízé, ráadásul a hővezetése is rosszabb. [link] Ha nem jött le, a víz nagyobb energiát tud tárolni. Az olajradiátorokba két okból rakják az egyik a korrózió, a másik fontosabb az érintésvédelem, mivel az olaj elektromosan szigetelő. Olajat nagyon speciális esetben használnak hűtőközegként, mert a rossz hőkapacitásán kívül rossz a hővezetése is, és még a viszkozitása is nagyságrendekkel nagyobb a víznél. Ami miatt használják, az a magas forráspont, és az elektromos szigetelőképessége. Én csak trafóhűtésnél találkoztam vele. Fordítva már sokat láttam, amikor az olajat hűtik vízzel egy hőcserélőn keresztül. Fogadjátok el, a víznél nincs jobb hőhordozó. A kérdezőt az zavarja, hogy a víz olyan snassz dolog, semmi extra nincs benne, ingyen is dögivel van mindenhol, biztos van valami drágább cucc, ami jobb nála. Én ha nagyon hinnék az Istenekben, azt hinném, hogy a technika Istene direkt ruházott fel bizonyos elemeket vegyületeket olyan tulajdonságokkal, amikre civilizációkat lehet felépíteni, technika evolúciós óriáslépéseket lehet tenni. Ilyen a pl víz, vagy a szilícium. A poén az, hogy a három leggyakoribb elemről van szó a földkéregben, korlátlanul rendelkezésre állnak, nagyon még nyújtózkodni sem kell értük. Ha a víz ritka lenne, és ezerszer ennyibe kerülne, akkor is az lenne a legjobb fűtésközegnek.
2017. szept. 2. 12:07
 20/37 Duenna ***** válasza:

19-es!

Az olaj egyenletes felületi hőmérsékletet biztosít, és mivel lekapcsolás után sem hűl le azonnal, ezért kismértékben hőtároló jellegű.

2017. szept. 2. 12:22
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!