Műanyag ablak ér valamit beszűrődő zajok ellen?
Nem igazán attól függ a hangszigetelés, miből van az ablak, ami viszont nagyon számít, hogy mennyire légzáró. Ahol a levegő átjön, ott nagyon jól átjön a hang is.
Nézd meg, áthúz-e valahol a levegő (ilyenkor hidegben ez nem nehéz...), vagy amikor kint zaj van, füleld körbe az ablakkeretet, melyik részén jön át legjobban a zaj. Ha van ilyen, tömítsd le ilyen öntapadós P profilos csíkkal, ez önmagában nagyon sokat tud segíteni.
Egyébként, csak a teljesség kedvéért, hangszigeteléskor 2 dolgot csinálnak:
1. Léghang gátlás (tömítés, ld. fent)
2. Testhang gátlás - mély hangok, amik a falban/födémben stb. terjednek - ezeket nem olyan egyszerű megfogni.
A beszéd tipikusan léghang, tehát vsz. a légzárással lesz probléma. Nincs az ablak alatt gázkonvektor ? Azok ugyan légzáróak, de pl. amilyenek az előző lakásunkban voltak, úgy átvitték a hangot, mintha semmi nem lett volna ott.
Még 1 ötlet: ha a műanyag ablak nem eredeti akkor könnyen lehet, hogy trehányul rakták be, és nem fújták rendesen körbe purhabbal. Ott is nagyon átjön a hang.
Én egy szegedi,nagyon forgalmas(Kálvária)sugárútra néző(busz,villamos,szakmunkás iskola) társasházi lakás első emeletén cseréltettem az ősszel ablakokat. Egyszerű,2rétegű üvegezésű(Aranyablak).
Szinte hihetetlen,hogy az 50 éves ablakok után milyen csend van a szobákban!
Szerintem nagyon meg kell nézni az ablakcserénél, hogy jól hangszigeteljen és ne csak hőszigeteljen, a kettő ugyanis nem ugyanaz.
Én is Szegeden laktam nagyon forgalmas helyen, egy hete költöztem el, aminek ez volt az egyik oka. Amikor oda költöztem 5 éve, már kétrétegű műanyag ablakok voltak beszerelve. A ház kívülről nem volt szigetelve, ezért egyrészt penészedett az északi oldala a lakásnak, másrészt az ablakokon minden hang simán átjött, az emberi beszéd, a forgalom zaja, minden. Pedig a másodikon laktam.
Szóval szerintem nagyon körültekintően kell eljárni a cserénél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!