Hogy lehet egy ilyen kialakítású panelban esztétikusan elvezetni egy optikai kábelt?
Alaprajz (részlet): [link] (előszobában a 2 ajtó közt még van egy fal csak az nem látszik a rajzon)
A piros pötty az, ahol a modem van jelenleg, a sárga vonal az, ahol a koax kábel megy jelenleg: be az ajtó felett, le az esővízelvezető csatorna mellett, falon át a szobába, és körbe, át a szomszéd szobába. Ebből semmi nem látszik, mert mindenhol takarásban van.
A modemet nem tudom máshova tenni (szerintem), de az optikai kábel fizikai adottságai miatt meg nem tud a meglévő koax útvonalán haladni.
Hogyan oldanátok meg, hogy ne csúnyítsa el a lakást, de be is legyen kötve?
Elképzelhető, hogy nem megoldható, amit szeretnék, de hátha mégis van valakinek egy jó ötlete :)
Előre is köszönöm!
A mostani okos TV-k tudnak wifi-t. Ha van mediabox-od, akkor eléteszel egy routert amibe betolod utp-vel, a routert pedig be tudod lőni, hogy wifin vegye át a nyálat az optikai routertől (Telekomnál ezek már alapból wifi-sek).
De igazából nem kellene ez se, mert az optikaitól be tudnád húzni az utp-t gond nélkül a TV-ig, azt lehet hajtogatni.
Akkor megpróbálom máshogy, mert valószínű, hogy nálam megy félre: nem ismerem a Telekom szolgáltatásait egyáltalán; a Telekomos smartboxnak internetelérésre van szüksége ahhoz, hogy utána HDMI-n továbbítsa a csatornákat a tv-be?
Én csak annyit tudok, ami most van: koax megy a modembe, amiből szintén koax megy a tv-be.
A smartboxnak csak annyi a lényeg, hogy a modemtől valamilyen módon kapjon internetet? Nem szükséges, hogy az optikai kábel menjen bele közvetlenül? Mert ebben az esetben értem, amit írtál :D
Telekomnál (legalábis nálam), van egy nagy modem amibe bejön az optika.
Ebben vannak hálózati dugaljak amivel utp-vel tudod tovább vinni a netet a házadba (klasszikusan nevezve, internet kábel, nem koaksz)
Ha jól rémlik, nálam most ilyen van:
Ez lényegében egy router is egyben.
A TV-hez pedig egy külön eszközt adnak, ha ez azóta nem változott. Nekem nem smart box-om van, de nézzük azt:
Ha megnézed, ennek nincs optikai bemenete, csak internet dugalja, ahova utp kábelt tudsz dugni. Az a kábeled mehet ezer helyről, pl közvetlenül a modemből is.
Tehát pl:
Modem -> TVBox -> TV
Modem -> Router -> TVBox -> TV
Modem -> WIFI-n keresztül -> Router -> TV
Nekem úgy néz ki, hogy a tetőtérben az egyik szobába bejön az optikai, bemegy ott a telekomos modembe. Abból kimegy egy utp egy switch-be és abból megy több irányba.
Illetve megy egy utp kábel a modemből le a földszintre a nappaliba, az bele egy routerbe és abból megy ki a tv boxba a net.
A wifi alatt akkor újra, azt értettem, hogy a telekomos modemed tud adni wifi-t is. Annak van id-je és jelszava.
Bekötsz valahova a házadba egy routert, az felkonfolható úgy, hogy ő a bejövő internetet egy wifi forrásból kapja. Ergó neki semmi internetes bemenete nem lesz, wifin kapja a nyálat. Kimenet pedig onnan lehet már kábelen, pl a tv boxba, vagy bármibe. Ezt a megoldást annyira nem csípem. Jobb a kábeles.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!