Ezt megcsinálja e nekem a digi illetve engedélyezett e?
Van ugye a házam, ahol szinte a porta előtt van az Inviteles (Digi) karó... onnan jön jelenleg egy lengőkábel (optikai) be a házba a tetőn keresztül...
A ház bentebb van, kb 5 méterre, nem utcafronti...
Szval az a tervem, hogy lefektetek a telkemen egy védő csatornát és azon keresztül hozatnám be az optikai kábelt a házhoz...
A földbe úgy kerülne be hogy,
1. Vagy a karójukon vezetne lefelé a kábel
2. Felállítanék egy másik karót a telekhatáron és az én karómon menne le a földbe a kábel
Nos, a kérdésem, hogy csinálnak e olyat, hogy a földben vezetik el a kábelt, ha van lehetőség??
A másik, az utcán mehetne e a föld alatt vagy azt már engedélyeztetni kell az önkormányzattal??
Ezt első körben a digitől kell megkérdezni hogy a településen az adott utcában hogyan tehetik meg, mire kaptak engedélyt. Aztán lehet azt mondják hogy fordulj az önkormányzathoz, ha ők engedik akkor lehet már bevállalják.
Ha a kinti karójuknál közvetlen leásnál az ugye közterület tehát azon a részen elvileg engedéllyel csinálhatnál ilyet.
Meg persze attól függ hogy nekik mire van engedélyük. Nálunk az optikai kábelek a villanyoszlopokon mennek és onnan kell a vezetéket a házhoz elvinni. Tőlünk nem messze egy településen ugyan ez van csak földkábellel van megoldva mert az ottani önkormányzat csak ezt engedélyezte, de ott is csak azokban az utcákban ahol a villanyvezetékek is mind a föld alatt futnak.
Itt is oszlopokon fut az optikai kábel, az oszlopjuk pont a telek előtt van....
Igazából ami itt reális, hogy az utcafronti telekhatárra teszek egy karót, a két karó között marad a légkábel és az én káróm mögött meg már az én telkem, tehát azt csinálok amit akarok...
Nem fogják földbe fektetni az optikai kábelt olyan területen, ahol légvezetékes becsatlakozások vannak. Ahogy előttem írták az lesz a probléma, hogy közterületen nem fektethetnek külön engedély nélkül kábelt, ilyennel meg nem foglalkozik egy szolgáltató, hogy ezt neked engedélyezteti. Ennek jelentős költsége van, fel kell vezetni a közműtérképre a közterületen lévő szakaszt!
Áruld el (ha megkérdezhetem), hogy mit zavar téged az a spagetti vastagságú kábel a levegőben?
Ha áthidalod a közterület és a magánterületed közötti szakaszt légkábellel - ha jól értem erre gondoltál - akkor az, hogy a telkeden belül szintén áll egy oszlop, mitől esztétikusabb, mintha a fejed felett 5-6 méterrel átfut egy vékonyka vezeték? Egyébként ott, ahol ezt megengedik nekik, nem karóznak (nem tudom mit értesz karó alatt, nálam a karó az, amihez a szőlőt, paradicsomot kötöm!), az oszlopon lejönnek, amennyiben az oszlop az övék vagy amennyiben az oszlop tulajdonosa erre engedélyt ad. Majd belépnek egy védőcsőbe még a föld felszíne felett, majd a védőcsőben közlekednek a kábellel a föld alatt, egészen a helyszínig, (épületbe).
A becsatlakozásra a szolgáltatónak garanciát kell vállalnia, azaz ha megvalósítod azt az elképzelést, hogy egy segédoszlopot állítasz a telkedre és arról lépsz le föld alá, még az sem biztos, hogy abba belemennek, na ez az, ami szolgáltatótól függ, hogy rábólintanak-e vagy sem, hogy ez így egy könnyen cserélhető szakasz a számukra vagy sem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!