Ha egy panel 40-50 millió, akkor a legtöbben miért sajnálnak rájuk pár-néhány százezerbe kerülő kényelmi beruházásokat?
29. Nézd sok normális válasz született, de egyrészt néhányan cigány módra kommunikáltak úgy, ahogy a való életben nem mernének beszélni senkivel. Én normális hangnemben, érdeklődően, kíváncsian kérdeztem. Esélyt sem adnak a másiknak, hogy felismerje a hibáját, belássa a tévedését, hanem egyből leordítják és állat módra viselkednek (például 1,3,9). Amivel nem voltam tisztában, az inkább az, hogy sokan régen milyen olcsón szerezték a lakásukat a mai árakhoz képest arányaiban. Vagy pláne ingyen, aki örökölte. Reflexből azt hinnéd, hogy aki gazdag, az bír lakást venni, aki szegény, az nem. Ehhez képest rájöttem sok szegénynek van lakása, olyanoknak is rengetegen, akik a mai árakon már nem tudnák megvásárolni azt a lakást, amiben most laknak. Ezt kellett felismernem. Mondják, hogy a panel az alsó osztályok lakása, de akkor én 650 ezres fizetéssel miért csak panelt bírtam venni? Most már látom, hogy azért, mert rohadt drága minden ingatlan valóban és sokkal szerencsésebb az, aki régen bírt ingatlanhoz jutni.
Másrészt nem származom semmilyen elkényeztetett újgazdag családból, aki nincs tisztában a valódi fizetésekkel. Átlagos családból származom, a szüleimnek van egy lakása, csak annyi, hogy én elvégeztem egy piacképes szakot és ezzel már huszonévesen nagyon jól keresek, többet mint a szüleim együttvéve. Plusz néhány évig otthon éltem és így rengeteget is tudtam félretenni.
Nagyon sokan ráfüggtek erre a légkondi-redőny-ajtó témára, de ezeket csak példának írtam, mert nem akartam felsorolni az összes létező dolgot és mert ezek nem is darabja 100 ezer, de nem is millióba kerülő dolgok, hanem pont a kettő között. Írhattam volna konyha felújítást vagy mosógépet is, teljesen mindegy. Vagy a villanyvezeték rendszer felújítását, stb.
12. De akkor is, mert akkor a törlesztőm mondjuk 100 ezer helyett 180 ezer lenne, de még akkor is ez csak a fizum 25-30%-a lenne. Nyilván rossz lenne, lassabban haladtam volna a felújítással, lassabban tudnék pénzt félretenni, de max. csak kellemetlenség lenne. Szerintem akkor csak még jobban azon lennék, hogy előtörlesztéssel kifizessem a hitelt minél előbb.
Azért, mert az ember jelenleg (pl mint te) csak
1. kiemelkedő fizuval és
2. csak hitelre és
3. csak panelt
tud venni segítség nélkül.
Ha nincs örökség, babaváró, csok, lófsz, akkor kb ennyire van esélyed, erre is csak a fenti paraméterekkel. Ha mondjuk nincs kiemelkedő fizud, vagy van, de nem panelt akarsz, hanem élhető helyrn egy családit, az nem fog menni csupán önerőből, egyedül.
A 14-es válaszoló fogalmazta meg szerintem a legjobban a dolgot végül:
"amúgy ha nem tűnt volna gel, az összes csóró drága lakásban él, mert jelenleg nem lehet olcsón lakást venni."
Én is kb annyit keresek, mint a kérdező és nekem segítség nélkül van családi házam egyedül állóként.
Csak 60+ m2-es paneleket figyelembe véve:
Ez 46,9 + 5% illeték+ügyvéd = 49,2
Nekem is kb ennyibe került a családi ház Győrtől Plázától 16 km-re, Győr tábla meg 11 km. Azért ezt a panelt választottam, mert hasonló szinten van felújítva (csak közelíti), mint az új házam, ami nagyobb ~15 m2-el!
Ez itt a legolcsóbb, eredeti állapotában:
29,9 +5% = 31,4. De én inkább ezt venném és felújítanám, mert akkor én választok ki mindent, és minden olyan ami nekem tetszik.
A csupasz falak és betonból mire elérte az igényeimet, ami kicsivel átlag felett van kb 13-14 millió ment rá, de itt még nyílászáró csere is szükséges, ami alu redőnnyel szúnyoghálóval, ahogy nekem is van, kb 1,5 millió Tehát kb 15 -et ráköltenék így összene kb 46 millió körül állna meg
48,2 millió volt a ház telkestől!
Azt értem, hogy nekem még ott az udvar és a kerítés, meg minden messze van, de én nem bírnék ennyit elkölteni egy panelre. Budapestet hagyjuk figyelmen kívül!
Azért a családi ház előnyei felbecsülhetetlen volt a covid időszakban. Mi még karanténba zárva is grilleztünk, szabadba voltunk, stb. A kert kapcsolatos lakások nagyon ritkák.
Gondolom ezért ugrott meg a külterületi kuszliknak álcázott házak ára is, mert aki megtehette, az rohant és megvette az elsőt ami az útjába került.
Ha nem indul meg a háború ukrajnában szerintem még mindig a covid lenne a fő téma Európában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!