Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Ha egy panel 40-50 millió,...

Ha egy panel 40-50 millió, akkor a legtöbben miért sajnálnak rájuk pár-néhány százezerbe kerülő kényelmi beruházásokat?

Figyelt kérdés
Nem fér a fejembe, amikor valaki akár csak egy 40-50 milliós panelben lakik és nincs légkondi, redőny, normális bejárati ajtó és hasonlók. Én tavaly vettem huszonévesen az első lakásom és egyből jöttek ezek, hogy mindkét szobába egy-egy külön klíma 500 ezerért, normális valódi biztonsági ajtó 350 ezerért, redőny 250 ezerért. (Ezek most csak példák voltak, tudnék még másokat is mondani.) Ez olyan "magyar csöves" érzetűnek tűnik, hogy van 40-50 millió lakásra, de mellé még nincs 1-2 millió normális kényelmi beruházásokra. Vagy amikor megint csak ott van a baromi drága lakásuk, amire csak volt rengeteg pénzük valahogy, de nem szavazták meg a szigetelést, ablakcserét valamiért, mert arra zsugoriak voltak. Mi ezeknek az oka? Olyan az érzés, hogy ennyi csóró él ilyen drága lakásokban. De ez hogy van akkor?
2023. jan. 6. 14:46
1 2 3 4
 1/39 anonim ***** válasza:
65%
Te biztosan jó módu Fidesz köreibe tartozol.Megnézném mennyi adót fizetsz.
2023. jan. 6. 14:55
 2/39 anonim válasza:
86%
Panel lakásokban az alsó középosztály él. Sokan örökölték a lakást,vagy évtizedek óta ott élnek és nincs rá pénzük. Ez van. 40-50 millió meg egyáltalán nem számít drágának budapesthez, szerintem örülnek ezek az emberek hogy arra össze kuporgatnak a minimál bérből.
2023. jan. 6. 15:07
 3/39 anonim ***** válasza:
91%

Mert mondjuk nyögi a hitelt te barom.

Még 20-30 évig.

Úgyhogy NEM az övé, csak az lesz.

Úgyhogy nézd már el, hogy nem vesz a jónép hetente fél milláért sidebyside hűtőt, biztonsági ajtót meg okos aluminium redőny rendszert.

Teszem hozzá hogy a magyar átlagbér nincs annyi összesen mint amilyen számokat ideköhögsz!

2023. jan. 6. 15:24
 4/39 mindentudó99 ***** válasza:
96%
Attól hogy pénzed van még eszed nincs kérdező. Az eszedbe se jut hogy az ott élő nyugdíjasnak ez az össz vagyona a lakás? Attól még felújításra nem telik
2023. jan. 6. 15:37
 5/39 anonim ***** válasza:
100%
Rengeteg panellakó van, aki nem most vette az ingatlanát, hanem régen, de nem tud, urambocsá' nem akar kényelmi dolgokra költeni. Mert nem kell neki klíma, redőny pláne, működik a régi ajtó-ablak, stb, stb. Lehet valaki idős, élhet kevés pénzből egy, ma már drága ingatlanban is. Vagy egyszerűen nem akarja a macerát, márpedig egy felújítás utánajárással, porral-piszokkal-rendetlenséggel jár.
2023. jan. 6. 15:47
 6/39 A kérdező kommentje:

1. Túl sok benned a gyűlölet, ezen gondolkozz el. Kifezetten jól keresek, volt már félretéve nekem is közel 10 millióm, a szüleim adtak tovább nagyszülői örökségből 12 milliót és vettem még fel tavaly ilyenkor viszonylag alacsony kamaton 15 millió hitelt. Sajnos sokkal több adót fizetek, mint amit viszont fogok látni belőle valaha is.

2. Ja értem ez igaz, a legtöbben nem mostanában vették ilyen drágán. Kár, hogy nem korábban születtem.

3. A legtöbben tehermentes saját lakásban laknak itt az én lépcsőházamban is. 15 lakásból 3-on van hitel, mindegyik az utóbbi pár évben vette velem együtt. Akik régiek itt laknak, nagymama 150 ezres nyugdíjjal, munkásosztálybeli kiscsalád két felnőtt összesen 400-500 ezres fizuval, ők nem nyögnek semmilyen hitelt.

Nekem is van hitelem a lakásomon, fizetek rá 100 ezer törlesztőt, de attól még tartalékoltam az ilyen alap dolgokra is pénzt.

4. Az volt a kérdésem, hogy hogyan volt pénze régen egy most 40-50 milliós lakásra ilyen szegényen akkor. De aztán rájöttem, hogy régen olcsóbbak voltak biztos. (Arányaiban is.) Vagy valami más módon szerezték.

5. Köszönöm a korrekt, normális választ! Igen ebbe hirtelen bele sem gondoltam, hogy sokan régen szerezték a lakást. Csak tudod olyan hihetetlen, amikor valaki óriási ingatlanvagyonon ül és közben szinte semmi a havi bevétele. Azt hinnéd hogy aki sokat keres, annak van pénze jelenlegi drága ingatlanra, aki keveset keres, annak pedig nincs. De van rengeteg élethelyzet tényleg, amikor egy sokat kereső ember se tud ingatlant szerezni vagy amikor egy szinte semmi pénzű embernek van valami drága dolga.

2023. jan. 6. 15:51
 7/39 anonim ***** válasza:
80%

Mi ezt tanultuk gyerekként.

Ahelyett, hogy minden évben felújítottak volna a szüleim, ez olyan 12 évenként történt meg (mondjuk ők építették, most 30 éves a ház). Az éves felújítás árából meg vettek egy második majd harmadik lakást.

Mondjuk most már erősen ráfér a házra egy felújítás, mert rezsi ügyben jól állnak, de pl. a kábelek mindig kint vannak vezetve (kábelcsatornában, de nem a falban) meg a nyílászárók is 30 évesek. (Mondjuk meglepően jó minőségűek lehettek, mert az ő 150 nm-es lakásuk fűtése annyi, mint a 60 nm-es lakásunk fűtése, pedig itt újak a nyílászárók és fel lett újítva az egész egy 8 éve).

2023. jan. 6. 15:54
 8/39 anonim válasza:
100%

Általában sokan elmennek a falig, amikor ingatlant vesznek, ez azt jelenti, hogy minden tartalékukat beleölik, és akkora törlesztővel veszik fel, amit még éppen enged a bank. Utóbbi a nagyobb baj. Őszinte leszek, hitelösszeget és futamidőt jól lőttük be (kevesebbet fizetünk törlesztőre, mint előtte albira), de elkövettem a tartalékok elégetését, és az is nagyon nagy hiba. Valamelyest könnyebb koorrigálni, de keserves meló. Maradjon tartalék lakásvásárlás után!

Így semmi mozgástér nem marad a legalább minimális felújításra, ezért nincs a panelen légkondi, redőny, újrafestés, miegymás.

A másik, hogy lehet, hogy egyszerűen ennyi a családi vagyon, és simán nincs keret arra, hogy X százezer forintot erre költsön a lakó, mert más a prioritás. Légkondi pl. egy évben - legalábbis nálunk - max. 3-4 hétig kéne igazán. Redőny helyett lehet használni sötétítőt, a festést fűrészporos tapétán házilag is meg lehet oldani. Nyilván nem olyan, de azzal kell főzni, ami van.

2023. jan. 6. 16:02
 9/39 anonim ***** válasza:
91%

Sajnálatos, hogy te kizárólag a saját szemszögedből vagy képes nézni a dolgokat, miközben magad is egy átlagos és rosszindulatú panelprolivá váltál, aki ugyanúgy nyögi a hitelét mint a körülötte élők, akiknél te többre tartod magadat a szar légkondiddal.

Sajnos ahogyan inflálódik minden, pár évtized múlva már 100-150 millió lesz egy panel, és éppen te leszel az az irigyelt proli a fiatalabbaknál, aki még igen olcsón, 40-50 millióért meg tudtad venni a betonlakásodat.

2023. jan. 6. 16:04
 10/39 anonim ***** válasza:
93%

5-ös vagyok.

Kérdező, az egyik nagybátyám, aki gyermektelen özvegy és 86 éves, az 5. kerületben lakik, Dunára néző saját lakásban. A nagybátyám fiatal korában nagyon magas beosztásban dolgozott, összeköttetéssel tudták megvenni a kecót. Jó nyugdíja van, de semmit nem hajlandó már rákölteni, azon kívül, hogy pár évente kifestetem neki. Idős, nehezen mozog, zavarja már minden. A takarítónőt elviseli egy héten egyszer, de mestert hívni csak végszükség esetén enged. A boltig, az orvosi rendelőig meg a partig sétál még le. Nagy ritkán esetleg valamelyik belvárosi fürdőbe, de mostanában már oda is csak akkor, ha én elviszem. Mivel nincsenek megélhetési gondjai és tökéletesen megfelel neki a 20 évvel ezelőtti szaniter is a fürdőszobában, nem tudjuk rávenni semmilyen felújításra, a költözés meg végképp fel sem merül. De már nem is akarjuk. A lakását anyám fogja örökölni. Majd akkor foglalkozunk vele.

Szerintem mennyit érhet az az ingatlan? Nem csak pénz kérdése, ha nem akar rákölteni valaki. Lehet, már nem is érdekli.

2023. jan. 6. 16:13
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!