Ha egy panel 40-50 millió, akkor a legtöbben miért sajnálnak rájuk pár-néhány százezerbe kerülő kényelmi beruházásokat?
1. Az, hogy most ennyi a lakás piaci értéke, nem jelenti azt hogy a lakó anyagi helyzete is ennek megfelelő, hiszen a legtöbben nem most vették zsebből a lakást.
2. Sok ilyen dolgot, mondjuk a klímát nem csak megvenni kell ám, hanem fizetni a rezsiszámlát is.
3. A legtöbben, ha vesznek is ennyiért lakást, nem készpénzre veszik hanem hitelből. Van mondjuk 10 millió önerejük, és azt is úgy kellett összekuporgatni. Ehhez hasonlítva már jóval több az a 2-3 millió, mint a 40-hez képest.
4. A kényelmi beruházás, mint olyan, mindig relatív. Nem mindenki szeret teljesen sötétben aludni, nem mindenki bírja a klímát (nekem van, de én is csak akkor kapcsolom be mikor elmegyek itthonról, nem tudok megmaradni egy olyan helységben ahova a klíma fújja be a hideg - vagy fűtéskor meleg - levegőt. Rosszul vagyok a klímától, és ezt nem átvitt értelemben mondom, szó szerint fizikailag rosszul leszek tőle.)
5. Az egy dolog hogy pénzben mennyibe kerül, de egy ilyen beruházás nem olyan mint egy TV amit megveszel a Media Marktban, bedugod a konnektorba és kész.
Próbáltál te már mostanában bármilyen építőipari szakembert kihívni? Nem veszi fel a telefont, hiába hívod napi nyolcszor. Ha felveszi azt mondja hívd csütörtökön, majd mikor csütörtökön hívod megint nem veszi fel. Ha végre tudsz vele beszélni azt mondja majd 16-án kijön megnézni. Előtte való nap biztos ami biztos felhívod, megint nem veszi fel. 16-án nem jön, nem is szól hogy ne várjad. Te persze ezért vettél ki szabadságot aznapra. Három nap múlva eléred nagy nehezen (minimum 8 hívás után), "hát közbejött egy másik munka", majd jövőhéten kijön. Jövő héten jó esetben tényleg kijön, felméri a dolgokat. Azt mondja majd küldi az árajánlatot. Egy-két hétre rá (persze miután te kerested, mert magától nem küldi) megjön az árajánlat. Megegyeztek hogy oké, szeretnéd megcsináltatni. Kapsz egy időpontot 2 hónappal későbbre, de nem ám úgy hogy március 11-én reggel jön, hanem hogy "majd márciusban hívjon". Eljön a március, keresed a szakit, jó esetben a hatodik hívásodat felveszi. Megbeszélitek hogy 12-én reggelre jön, és megcsinálja. 12-én reggel felkelsz, várod, sehol senki, telefont nem veszi fel. Ebéd után hív hogy most jönne, de annyit sem mond hogy "bocs közbejött valami nem tudtam reggel kimenni". Kijön, elkezdi a munkát, persze mivel későn kezdte ezért nem fejezi be aznap. És persze ezután nem másnap jön ki befejezni, hanem rá 1-2 hétre, közben minden ott áll nálad félkészen. 2 hét múlva jó esetben kész lesz, rosszabb esetben lesz valami komplikáció.
Na úgy nagy vonalakban ezt kell eljátszani külön a klímával, külön a redőnnyel, és minden mással is. Ehhez sok embernek nincs türelme, mégha lenne is rá pénze.
Gyanítom a kérdező Bentley-vel jár. Nem érti, miért itt keresnek olcsó motorolajat az audik, mercik tulajdonosai..hát mert vett egymilláért egy nagyméretű fostalicsát, és már se benzinre, se olajra nincs pénze.
Nos a panellakások jó része is így néz ki. Nagy lakás, jó benne lakni, de a kevés keresetből már nem futja Gree klímára(sem).
Kedves kérdező! Olvass vissza a történelemben...Musszolíni ilyeneket kérdezett a
híveitől...és tudod mi lett belőle? a fasizmus, a gyűlöletkeltés, a másik lenézése.
Jó úton jársz.
1. Ezeket a lakásokat anno a munkásosztálynak "osztogatták gombokért", olyan a lakóközösség is. Ha most megnézed, melyik réteg lakik ezekben? Ugyanaz. Mit számít, hogy mekkora vagyont ér az ingatlanod, ha benne élsz? Se nem gazdagít, se nem szegényít. Van hol élned, ennyi.
2. Leírtad a kulcsszót, viszonylag jól keresel. És azt is leírtad, hogy van kisnyugdíjás, 150 ezerrel. Kifizeti a rezsijét, a gyógyszerét, meg a kajáját és jobb esetben marad 20-30 ezer forintja, amit összekuporgat a temetésére, az unokáknak karácsonyra, vagy a szülei sírkövére. Ha már nagyon nincs mire költeni, akkor esetleg költ egy picit a lakásra is, de akkor sem tudod meggyőzni, hogy inkább az elektromos vezetékeket, vagy az ablakot kéne kicserélni, mert ő már kitalálta mit szeretne. És nem tudod meggyőzni, hogy ne rakjunk fel tapétát, max fűrészporost, mert ő azt szeretne. Fogalma sincs minek kellene neki klíma, bekapcsolni sem tudja, ha bekapcsolja akkor meg ki nem tudja és még tüdőgyulladást is kap. Redőny? Leélt 30 évet fatüzelés mellett, meg 40-et a panelban redőny nélkül. Két hét alatt hagyja magát meggyőzni, hogy szánja rá azt a +20 ezer forintot ablakcserénél a redőnyre, ha már szúnyoghálót úgyis akar. Megcsináltatja, majd sosem használja. Sorolhatnám még, de ennyi. Nem egyformák az igények. Mi pl. mérnök páros vagyunk, elhiheted, hogy lett volna rá keret, de igényünk nem volt a lakásunkban klímára. Egyszerűen nem volt olyan meleg.
Na és ha már a kisnyugdíjas kisnyugdíjas, akkor honnan teremt elő 1-1,5 millió forintot panelprogramra? Egyáltalán érti/érdekli, hogy miért lesz jó neki ekkora összeget kiadni?
3. Te is gombokért vetted ezt a lakást, csak téged nem az önkormányzat/állam segített hozzá, hanem a családod és a bank. Légy egy kicsit szerényebb és empatikusabb. Próbáld beleképzelni magad mások helyzetébe. Ha ezt megteszed, nem kérdezel hülyeségeket.
Érdekes téma ez.
Attól, hogy most 40-50 millió egy szaros panel is, nem azt jelenti, hogy mindenki milliomos aki egy szaros panelban lakik. A többség vagy örökölte, vagy szarért húgyért vette amikor még a kutyának sem kellettek ezek a szarok. Pontozzatok le, de én is panelban lakom, és ismerem minden előnyét főleg hátrányát.
Bizonyos szempontból egyet tudok amúgy érteni a kérdezővel. Amikor azt látom, hogy a szomszédaim 3-an vannak mindegyik 3-4 cigivel indítja a napot és napi 1 doboz elmegy fejenként mellette meg döglenek meg a melegben klíma nélkül.
Ajtó egy érdekes téma. Én berakattam a mocskosul drága biztonsági, hangszigetelt ajtót 500 ezerért (kültéri, még hőszigetel is) egyik oldalról tök jó, de másik oldalról néha elgondolkozom, hogy pont elég lett volna a szar kínai is mert semmi értékem nincsen amit védeni kellene, többe kerül ha szétb-sszák az ajtómat mintha kirámolják a lakást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!