Vályogházat mivel falazzak alá?
Van egy 90 nm-es vályogházam. Nincs igazán víz szigetelve mert 2 sor tégla van a földszinttől és egy vékony fólia van egy rétegben a tégla között. Valószínűleg lefelé is 2 sor tégla van.
A fal kívül teljesen be van vakolva valószínű cementes vakolattal. Belülről pedig 40-60 cm-es magasságig van csak vakolva cementes vakolattal (a többi az normális vályog vakolat).
Kívül el van válva a faltól a vakolat mert sok helyen mélyen kopog szóval üreg van mögötte(ami nádszövetre lett rakva).
Belülről viszont omlik lefelé a cementes vakolat.
Mivel falazzam alá illetve milyen alapot csináljak neki?
1,5-2 millió forintom lenne az aláfalazásra és kívülről újra vakolásra. Belülről nem is lényeges mert nem otthon lakok/dolgozok.
Kis vagy nam méretű téglával rakassam alá?
Beton alapot öntsek neki?
Én úgy gondoltam hogy kis vagy nagy méretű téglával csinálok alapot ami 40-60 cm mélyre nyúlik pluszba a talaj szinttől 40-60 cm magas is fel akarom falazni.
Szerintetek így jó lesz?
Idővel a tetőt is le akarom cserélni de csak is cserépre.
Vagyis nekem olyan alap kéne ami majd elbírja a tetőt is.
Magannak ha csinálom akkor kijönnék 2 millió forintból?
Vagy fogadjak egy "olcsó" alkoholista kőművest aki olcsóbban megcsinálja mint egy komoly szakember?
Cementes lé ugyan úgy bezárja vizet, nem szokás sztem, nem is hallom. A megfelelő eresznyúlás védi a falat, illetve a lótrágya időtálloságot javítja, azzal adalékolni lehet. Illetve régen sok helyen koromfestékkel, vagy mással kezelték az alsó részt időjárás miatt. Illetve meszelésbe kazein kell ( túró) szintén emiatt is jó. De a rendes meszelés is tartós és jó. Persze ilyen épületet gondozni kell.
Jó vízszigetelés viszont felülírhat mindent, más anyagok is szóba jöhetnek, így a cementes dolgok is.
Jó a cserepes lemez, ha rendesen felrakják. Igen kopog, de jégálló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!