Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Ha villanyszerelő nélkül...

Tamas3791 kérdése:

Ha villanyszerelő nélkül magam szeretném felújítani a villamos hálózatot a házban azt megtehetem?

Figyelt kérdés

mindent meg tudok csinálni amit egy villanyszerelő tudna a házban

a vezeték csőben megy, ki tudom húzni/cserélni

kapcsolók, konnektorok ki tudom cserélni

ha kész lenne, azt ellenőriztetni kell vagy kell egyáltalán valamit bejelenteni ezzel kapcsolatban?

2022. febr. 6. 21:46
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
84%

10!

Ugyanebben a cipőben járok, tudom miről beszélek!

Régi alu hálózatot szeretnék rézre cserélni + már vettem gépeket, de még szeretnék klímát, bojlert amihez viszont az ősrégi 16 amperes biztosíték nem elég ami az óra mellett van.

Jelenleg is már körülményes a gépeim hajtása, mert nem tudok egyszerre mosogatni meg mosni + szárítani, most pl. 2 napja lesem a gépeken az órát, mert sok a mosni meg mosogatni valóm, de egyszerűen csak egy mehet, hiába húzta már be magam a réz kábelt.

Nem beszélve arról, hogy az elektromos fűtésem is most áll, szerencse, hogy van fám

Borzasztó kényelmetlenül kevés az 1x16 Amper.

Felhívtam múlt héten a szolgáltatót, azt mondták, hogy hálózat bővítéshez kell egy állapot felmérő nyilatkozata egy regisztrált szerelőnek a belső hálózatról, utána jön a szerződött szerelő cserélni a szolgáltatói biztosítékot.

2022. febr. 7. 07:48
 12/24 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, ezeket megfontolva úgy döntöttem, hogy hívok egy szerelőt, és megkérdezem mi és mennyi lenne

egy hülye konnektort én is ki tudok cserélni, tehát azzal ne terhelje a pénztárcámat

a többi védelem, meg mi egymást azt pedig rá bízom

2022. febr. 7. 08:03
 13/24 anonim ***** válasza:
79%

Milyen cipőben vagy? Nézd, teljes mértékben igazad van, de hol jött ez szóba a kérdezőnél, hogy Ő neki nem elégséges a rendelkezésreálló Amper?

:D Teljesen más az a helyzet, amiről beszélsz! És rosszul fogalmaztak neked az ügyfélszolgálaton, ami nem csoda, nem hozzáértők ülnek ott!

Az állapotfelmérése a reg.szerelőnek arról szól, hogy a mérési hely, továbbá az elmenő mért vezetéked megfelel-e az előírásnak és esetlegesen év. relébe érkezik-e a mért vezeték, ez is szolgáltató függő, hogy azt megköveteli-e. Ennyit kell ellenőriznie egy reg.szerelőnek, nem a teljes, épületben közlekedő belső hálózatod kell leellenőriznie! Azt a világon senki nem vállalná! A világon senki! Mert így más munkája után kellene neki felelőséget vállalni, amit nem lehet megtenni falban közlekedő hálózat esetében, ahol számos rejtett hiba lehet!

A reg.szerelő feladata az, hogy a szolgáltató által előírt elvárásoknak megfeleljen a mérési hely és a mért szakasz az első biztosítékig! Ennyi! Ugyanis ennyi a szolgáltató elvárása és a reg.szerelő a szolgáltató elvárásának tesz eleget, hogy annak semmi egyéb dolga ne legyen, mint ha és amennyiben új mérés, akkor a méretlen betáplálást kiépíti, majd a mérőórát és a biztosítékot felszereli, ha meglévő mérés de A emelést kérsz (ahogy tetted ezt Te is), akkor pedig egyéb dolga ne legyen, mint a biztosítékot kicserélje. A munka combosabb részét a reg.szerelő végzi el annak érdekében, hogy a szolgáltató dolgozói is tudjanak termelni, haladni!

2022. febr. 7. 08:16
 14/24 anonim ***** válasza:
84%

Megmondhatod, hogy a szerelvényezést vállalod. Változó, hogy erre ki hogy reagál! Minek után ma rohan mindenki a következő helyszínre, így nagy az esély arra, hogy belemegy simán. Ha számlával kellene szerelnem nálad villanyt, azaz nyoma van, feltétlen tartozom felelőséggel és garanciával is egyaránt, akkor szó se lehetne róla! Ha nem, akkor azt csinálsz, amit akarsz, de hogy őszinte legyek, ha hívnál telefonon, nem szívesen volnék hajlandó arra, hogy telefonon elmondjam mit hogyan köss! Tudom, hogy soknak tűnik egy kapcsoló vagy dugalj felszerelésének a költsége és ezt ha lehet elszeretné kerülni az, aki képes azt bekötni vagy úgy gondolja képes rá, de értsd meg azt a felét is, hogyha számlával én vállalom a felelőséget és a garanciát (szóval nem muszáj mindjárt a bajra gondolni, garanciát is kell vállalni, nem csak felelőséget!), akkor ott az utolsó lámpáig nekem kell felszerelnem mindent, hogy azért tudjam is viselni a felelőséget!

Ez nem olyan, mint a festők munkája, hogy csak glettelni hívod a srácokat, mert festeni Te is tudsz...

Garanciánál meg elég annyi, hogy egyetlen egy helyen felcseréled a nullát és földet és utána menjek hozzád megkeresni még egy pici lakás esetében is minimum 30-40 lehetőség közül azt az egyet, ahol az elkötés megtörtént, mert ebben az esetben az é.v. relé le fog oldani terhelés esetén! Nálam meg az ékszíj fog leugrani, mert erre nekem nincs időm, se türelmem, szét b... az ideg, hogy a tulaj szerelvényezett és én borítom ki majd teszem vissza az összes szerelvényt, én szedem le, majd teszem vissza az összes lámpabúrát.

Ez nem jelenti azt, hogy ezt mással nem tudod megtenni! Velem pl. nem! Csak azért írtam ezt le, hogyha esetleg az sem megy ebbe bele, akivel megegyeznél, annak ez az oka elsősorban, nem azért mert annyira szüksége van a szerelvényezés után járó bevételre, mert halad tovább és nagyobbat szakít az alapszereléssel máshol annyi idő alatt, mint amennyit nálad szerelvényezéssel!

2022. febr. 7. 08:45
 15/24 anonim ***** válasza:
34%

Utolsó!

És ha csak azt kérné Tőled vki, hogy adj igazolást arról a szolgáltatónak, hogy mehet rá a 25A, arra hogyan reagálnál?

2022. febr. 7. 08:56
 16/24 anonim ***** válasza:
45%
Mire rá?
2022. febr. 7. 10:06
 17/24 anonim ***** válasza:
26%

Fa mérőszekrény, új, réz kábelek falon kívül kábelcsatornán, wago kötések, kötődobozok.

Régi alu vezetékek a falban, de lekötve a hálózatról.

16 amperes biztik a lakáselosztón, több áramkör, szakaszolva a lakást.

Tegyük fel, hogy megkereslek azzal, hogy én ezeket már megcsináltam, Te nézd át, ha jó, kösbe a fi relét illetve verj le egy földelő szondát utána add ki a papírt a szolgáltatónak, hogy a 16 amperes plombázott biztosítk helyére mehet a 25 amperes...

Hogyan reagálnál?

2022. febr. 7. 10:12
 18/24 A kérdező kommentje:

Bocsi hogy bele szólok a beszélgetésbe :D

Ahol ezt szeretném csinálni, ott már van villanyóra, biztosíték meg minden, csak a vezetékeket és a konnektorokat szeretném kicserélni

De akkor ahhoz az előzőek alapján nem kell szakember, mert ami a házon belül van az az én dolgom

Kiépített földelés, meg biztosíték meg minden van, csak alumínium vezetékek

2022. febr. 7. 10:46
 19/24 anonim ***** válasza:
34%

Nálad sztem azzal nincsen gond...

Amennyire értem, Te csak vezetékeket, kapcsolókat, konnektorokat szeretnél cserélni...

Azt megcsinálhatod magadnak csak ésszel, oda figyelve, meg ne spórolj rajta, tehát kötözéshez vegyél wagokat, sokkal jobb mint a szigszalag.

Nálam ugye bővítés is kell, mert össz vissz van 4 konnektor meg lámpa, elektromos eszközöm meg van vagy 100 + beújítottam egy szárítót meg mosogató gépet is... így bonyolultabb kicsit a történet, mert új helyre kellenek konnektorok, több db is kell, lett is építve a házra, új helyiség full nullról indul + teljesítmény bővítés :D

2022. febr. 7. 11:03
 20/24 anonim ***** válasza:
87%

Nem! Villanyt csak villanyszerelő szerelhet!

A 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről egyértelműen leírja, hogy villanyszerelést csak villanyszerelő végezhet. A rendelet így fogalmaz: „1. § (1) A rendelet mellékletében meghatározott tevékenységek… csak az ott megjelölt képesítéssel, illetve a *** jelöléssel ellátott tevékenységek esetén a rendeletben meghatározott, akkreditált felnőttképzést folytató intézmény által szervezett, akkreditált képzési program sikeres elvégzéséről szóló igazolás (a továbbiakban: szaktanfolyami képzettség) birtokában végezhetők.”

2022. febr. 7. 11:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!