Ha villanyszerelő nélkül magam szeretném felújítani a villamos hálózatot a házban azt megtehetem?
mindent meg tudok csinálni amit egy villanyszerelő tudna a házban
a vezeték csőben megy, ki tudom húzni/cserélni
kapcsolók, konnektorok ki tudom cserélni
ha kész lenne, azt ellenőriztetni kell vagy kell egyáltalán valamit bejelenteni ezzel kapcsolatban?
Fürdőszobai sáv határok.
Kötések minősége, vezeték szín és keresztmetszetek és ahhoz méretes kismegszakítók; fi bekötése, fajtái.
De úgy általába igen meglehet, értelem szerint mindenér te felelsz, ha bármi, bákivel történik.
Nem árt beszerezni egy érintésvédelmi jkv-t, ...FI relét mindenképp tegyél.
Nagyon fontos, hogy jó földelésed(is)legyen.
Mi úgy oldottuk meg,hogy a vésést, csöveket,kötődobozokat beraktuk.
Egy szerelő barátunk tanácsa alapján behúztuk a vezetékeket is.
A kötést és a "rázós" dolgokat pedig a szerelő megcsinálta.
-Jogi akadálya nincs a dolognak.
-Nem kell ellenőriztetni meg semmi.
-Egyedül akkor lehet problémád ebből ha valami incidens történik, akkor viszont rendesen megszívhatod ha nem szakszerűen lett megcsinálva valami.
1.
Ha hálózat bővítést szeretnél pl. 16 Amperről 25 vagy 32 amperre, azt nem kapod meg. Hiába lesz ott a 2.5 mm vastag réz kábel, ha nincs elég áramod, sokra nem mész vele.
Ma pedig 1x16 amper nem nagyon elég semmire.
Tehát találnod kell egy villanyszerelőt aki leigazolja, hogy a belső hálózatod rendben, nem tudom van e aki vállal felelősséget olyan munkáért amit laikus csinált.
2. Ha történik vmi e miatt mondjuk tűz eset, a biztosító nem fizet.
3. Amit már írtak, halálesetnél mész a dutyiba.
Am. megcsinálhatod magadnak, itthon nem tiltja tv, de a felsorolt hátrányokkal számolni kell.
Nettó hülyeség, amit egyesek írnak!
Nem kell semmit sem leellenőrizni, igazolni stb. stb. A szolgáltatót sem érdekli a belső hálózat, Őt egy valami érdekli, hogy az órától elmenő mért betáplálási vezeték/kábel keresztmetszete az előírásnak megfelelő legyen, továbbá szolgáltató válogatja, de esetlegesen elvárás még, hogy a vezérelt áram mért vezetéke egy külön elosztótáblába érkezzen! Ennyi! Hogy azon túl mi történik, azt senki nem ellenőrzi! Lehet ez sajnos, de ha meg előírás lenne, akkor még egy olyan dolog, amiért fizetni kell. Ezért kellene inkább felelőségteljesnek lenni, és cserébe nem terheljük egymást még egy költséggel!
Nem érdekli a biztosítót sem, hogy ki szerelte le a villanyt. Ki a tököm tudja igazolni számlával, cég/E.V. pecséttel a 20 évvel ezelőtt leszerelt villanyt?
Halálesetnél nem megy a dutyiba, nem köteles emlékezni arra, hogy ki szerelte a villanyt! Halálesetnél abban az esetben megy dutyiba a villanyszerelő(!), amennyiben feljelentés történik ismert tettes ellen, hisz ha a tulajdonos tesz feljelentést, és tudja igazolni ki szerelte a villanyt, akkor tud indulni eljárás!
"Az a gond, hogy nem tudod hogy mit nem tudsz."
Na ez a legkorrektebb válasz! Pontosan így van, sőt mi sem tudhatjuk, hogy mi az, amit nem tudsz! Ez is probléma! Hogy így felelőségteljesen nem lehet azt tanácsolni számodra, hogy csináld meg magad. Így egy dolgot lehet csak tenni, amit én is megteszek, óva intelek ettől! A villany, a gáz az nem játék! A szennyvízzel, vízzel, fűtéssel bohóckodhatsz nyugodtan, abból dugulás, leázás, hibás rendszer születhet maximum, a villanynál és a gáznál minimum saját testi épséged veszélyezteted, de ha még másét is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!