40 éves családi ház villamos vezetékeinek cseréje! Érdemes ennyit költeni rá?
1980ban épült családi ház, vidék, 85 nm. Két szoba, egy nappali, egy konyha - étkező, és egy fürdő. Emellett egy pince-garázs. 20 amper van benne jelenleg. A villanyszerelő teljes cserét javasol, illetve teljesítmény növelés 32 amperre. Az ajánlata :1.6 millió forint, amiből 1 millió a kiszállási plusz munkadij, pedig helyi az illető. Mással is megnézettük, de csak hajszállal volt olcsóbb (anyagktg ugyanennyi,950es munkadíj) de nem tűnt annyira profinak, mint a másik.
Az a baj, h úgyis fel kellene újítani sok mindent, festés, stb és akkor célszerűbb lenne most vesni, meg amit kell, főleg, amíg még bent sem lakunk. Két kisebb gyerekünk is van. Szárítógép, mosogatógép lennének.
Olyanoktól kérdeznék elsősorban, akik villanyszerelők, reális-e ez az ár (főleg a munkadíj)?
Nem tudom, meg lehetne e ezt úszni, mert most még lényegesen egyszerűbb lenne, mint esetleg pár év múlva, gyerekekkel kiköltözni a felújítás idejére (nem is lenne hova), és vésetni mindent. Így mega következő kb 30 évre legalább le lenne tudva a villamoshálózat. A gond az, hogy nem számoltunk ennyivel, kb max egy millióra gondoltunk, de mindennel együtt.
Nálunk pl. (EON) már lengő vezetékre nem is ad engedélyt, be kell ásni. Így a hálózatbővítés rögtön nem ingyenes.
Ettől függetlenül, ha maradna a régi amper, maga a ház áthúzása
(nekünk ugyanekkora) anyaggal együtt került tavaly 600ezerbe.
(Fejér megye)
Rendesen átnézte mind a két szerelő az egész házat, úgy adták az ajánlatot. Egyébként a maga korában ez tup top hálózat volt, csak eljárt felette az idő.
A behúzás olcsóbb lenne lényegesen, az meg lenne 800ból (ezt mondta), de mivel azt is jó lenne cserélni, így jött ki ez az árajánlat.
Mit nézett át? Nem kell semmit átnézni. A kor igényeinek megfelelő villanyszerelés sok vezeték és sok munka. Ezt ugatom, hogy nincs műszaki tartalom, sem azok nem mondták, akik válaszoltak, sem a te villanyszerelőid nem mondták, ennyiért mit akarnak csinálni.
"a maga korában ez tup top hálózat volt"
Mennyi kismegszakító van?
Nem gondolnám, h haszontalan kérdés lenne, egyrészt ha értenek hozzá, valószínű fel sem teszem a kérdést. Ami adatot tudtam, megadtam.
A kérdés főként a munkadíjra vonatkozik. Másodsorban arról, kell-e, bár az egyik válaszoló nagyon hasznos infókat mondott, mert pl nem tudtam, hogy három fázis kell a nap elemhez, elektromos kocsihoz stb is. Egyelőre ezek nincsenek tervben, de mint írtam, a hálózatot legalább 20-30 évre tervezzük addig meg biztos sok minden változik.
Kicvserélni ajánlatos, hiszen a mostani vezetékhez képest bizonyára nagyobb kábelezés kellene.
A pénz, pedig a pénztárca kérdése és a megbízható szakemberé.
Nagyon kevés a konnektor is, és katasztrófa a kapcsolók elhelyezése és megoldása is, ez is újra lenne.
Nem kérdés h most kell meg csináltatni, mert később meg macera lenne ha ott lakunk már. Azon kívül amilyen brutal módon emelkedik mindennek az ára az építőiparban, és vele kapcsolatban a többi szolgaltatasé is, lehet hogy jövőre vagy pár év múlva még jóval több lenne,főleg ha beszabadul a piacra a napelemes pályázat is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!