Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Lakható állapotú házba költözö...

Lakható állapotú házba költözöl a családoddal, de fel kell újítani. Havi 40ezret tudsz rákölteni, de a sajátod lenne. Elégedett lennél?

Figyelt kérdés
Az eddigi megtakarításunkat beleforgatnánk a vételárba, de újítani kellene. Az eddigi megtakarítás havi összegét (40e) felújításra fordíthatnánk. De ha letelik a hitel (20év), a miénk lenne. Ezt választanád, vagy beköltöznél egy vadiúj lakásba ahol életed végéig bérleti díjat fizetsz és nem örökítheted tovább. Ezen megy otthon a vita. Én az első megoldást favorizálom, a Férjem a második felé hajlik.
2020. jan. 16. 10:31
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

Ha van lehetőség sajátra, akkor azt választanám, nem az albérletet.

A kérdés számomra az, hogy mekkora felújítást igényel az a ház. Ilyen megtakarítás mellett mennyi lenne az a reális idő, amennyi alatt be lehet fejezni véglegesen. Állandó felújításban, mocsokban élni gáz. Embert próbáló, sőt kapcsolatpróbáló. Én láttam már elég negatív kimenetet ahhoz, hogy ebbe semmiképpen ne menjek bele.

Ha lakható, a szobák csak mondjuk nyílászáró cserét és festést igényelnek, ezen felül mondjuk a konyhabútort kéne kicserélni, esetleg a fürdőszobát felújítani, arra még rábólintanék, hiszen nem nagy munkák, csak pénz kell hozzá. Majd előbb-utóbb meglesz. Ellenben ha falakat kellene bontani, amikor már bent lakunk, vakolatig szét verni a szobákat is, stb. Akkor biztosan nem. Azt én az "erőnkön felüli" kategóriába sorolnám, amire még nem vagyunk anyagilag készen, ilyen szinten felújítandó házba pedig nem költözünk úgy, hogy majd szétverjük, ha lesz rá pénzünk.

A szüleim egy 140 nm-es korának megfelelő állapotú házba költöztek 18 éve. Már akkor cserélni lehetett volna a konyhát, felújítani a fürdőt. Megvették mondván, hogy teljes mértékben lakható, majd szép sorban meg lesz minden. A szobák alap felújítást kaptak beköltözés után sorban, aztán inkább nyílászáró cserékre ment a megtakarítás, aztán szigetelésre, majd fűtés korszerűsítésre, folyamatos állagmegóvásra. Most, 18 év után jutottak el a fürdőszobáig és majd 2-3-5 év múlva jön a konyha. Erejükön felüli ingatlan. Lassan 20 éve minden megtakarításukat felemészti a ház, amit azért csinálnak, hogy nyugdíjas korukra azt mondhassák kész. Szívük lelkük benne van, de nem merek rákérdezni, hogyha visszatekintenek arra a 20 évre, akkor ugyanúgy döntenének-e.

2020. jan. 17. 10:40
 12/13 anonim ***** válasza:
32%

9-es.

Nagyon sok dologban tévesek a megállapításaid.

Én úgy számoltam, hogy jelenleg ez egy jó ajánlatnak tűnő változó kamatozású lakás hitel a hitelpiacon. 20 éves futamidővel. Maximum az első 10 évre adnak fixkamatozású hitelt. Az 205 EFt/ hónap az első tíz évben! Mert a bankokban sem hülyék ülnek ám!

Az általad írt 110EFt/hó törlesztőrészletü hitel nem létezik. Nincs Magyarországon olyan bank amelyik 25MFt-ot ad 20 évre úgy, hogy csak 26,4MFt-ot kell visszafizetni (240hónap szorozva 110EFt-al.)

De ha te ismersz ilyent, akkor légyszíved tedd közkincsé. Sokaknak lenne rá nagy szüksége.

Itt akkor lesz háromszor annyi az albérletek ára ha lesz rá fizető képes kereslet. Magyarán: ha a jövedelem viszonyok olyanok lesznek mint Ausztriában.

Hogy jött ki a 40 millió?

Keress egy kalkulátort és pötyögd bele az albérlet és a hiteltörlesztés különbségét (~80'000)megfejelve a felújításra szánt pénzel (40'000) szorozva a futamidővel (240hónap)+ 20 év adókedvezményei. Hidd el nem a legjobbal számoltam;)

Gondolom te is tudod, hogy a munkabérek is nőni fog közben nem csak az albérletek ára. Sőt a kettő kéz a kézben jár. A megtakarításra fordítható összeg is nőni fog. Arról nem is beszélve, hogy 3-5 évente odébb állhatnak olyan helyekre (mert nincsenek röghöz kötve a hitel miatt) ahol jobban lehet keresni.

"Mi 20 éve vettünk házat 3,1 millióért és 25 millióért adtuk el egy hónapja."

Gondolkodjunk..

Mennyi volt a minimál bér 2000-ben? 25500 Ft.

3,2MFt osztva a25500Ftj-al, az kb.: 121,6.

25MFt osztva 121,6-al az: 200'642 Ft.

Mennyi volt tavaly a garantált bérminimum? 195'000Ft. Látod, látod? Ugyan úgy 121 havi minimál bért ért most a házad. Akár csak akkor. Hát nagy hasznot nem hozott. Mondhatjuk, hogy reál értéken maradt... Na jó... Fialt 2,8% húsz év alatt:) mennyit költöttél rá húsz év alatt, hogy megőrizze az értékét?

Azt ugye tudod, hogy tőlünk nyugatabbra az emberek zöme albérletben lakik? Nem csak jobban keresnek de magasabb bérleti díjakat is fizetnek. Mellette előtakarékoskodnak. 40-50 éves korukban tudnak lakást venni vagy házat építeni.

"Ha a hitelt nem tudja fizetni, akkor az albérletet sem, ahonnan irány az utca!"

Nem.

Ha a hitelt nem tudja fizetni, akkor mit csinál? Emlékszünk a "bedőltsvájcifankhitelesekre"? Mehettek az utcára. Mert nem volt jelentős megtakarításuk.

Ha albérletet és megtakarítást fizet. Baj esetén lehet menni szerényebb, olcsóbb, albérletbe vagy olyan helyre ahol jobb lehetőségek vannak.

Bizony sokan ugrottak bele most is hitelekbe erejükön felül.

Sokan gondolkodnak úgy, hogy sajátot akarnak. Bármi áron. Meg a "...majd megoldjuk valahogy!" A frankhitelesek is megoldották...

Szerinted ez a megoldás?

2020. jan. 17. 14:49
 13/13 anonim ***** válasza:
68%

Olyan hosszan és annyiféléről írtál, hogyha mindenre részletesen reagálnék, reggelig írhatnám.

Csak néhány gondolat:

Lehet, hogy a 20 éve vett házam most is olyan értéket képvisel, mint amit 20 éve fizettem érte, de egyet ne felejts(!), én 20 évig ingyen laktam, ezzel megspórolva egy-két újabb ház árát. Nyereséggel szálltam ki - örököltünk és abba költözünk - de lakhattam volna még benne újabb 50 évig, ingyen.

A szokásos festéseken, egy fürdő burkoláson, kazán és konyhabútor cserén kívül nem kellett rákölteni, pedig nem vagyunk igénytelen emberek.

Más:

A nyugati bérbeadásokat ne hasonlítsd a hazaihoz!

Ott ennek valóban van egy kultúrája és valóban akár

halálodig lakhatsz ugyanott, ha bírja a pénztárcád.

A kiadásokat cégek bonyolítják, nem is találkozol a tulajjal és ha önhibádon kívül kényszerülsz elhagyni a lakást, azonnal biztosítanak számodra másikat, még válogathatsz is. Ellenben ha 10-én kell fizetned és nem fizetsz, 15-én már a cuccod az ajtó előtt van. Ezzel remélem te is tisztában vagy!

Akik meg nyugaton 50 éves korukig nem vettek sajátot, azok - ha csak nem nyertek valami nagy összeget - nem is vesznek ingatlant. Ellenben, ha egy huszonéves sajátba akar költözni, a szülők fizetik az önrészt és ő a jelzálogot 70 éves koráig nyögi. Igen, 70 éves koráig, mert ott a nagyon magas hitelt 40-50 évre adják.

Devizahitel?

Ebbe ne menjünk bele, mert ez egy politikai indíttatású országos átverés volt, nagyrészt az egyszerűbb emberek voltak a célközönség. Órákat lehetne erről beszélni, főleg a politikai oldaláról, de ezt nem szeretném.

Extrém helyzet volt, nagyrészt felelőtlen, tájékozatlan tömegeknek és többet nem fog megismétlődni az ilyen konstrukció, legalábbis nálunk nem.

Summázva:

A világon mindenütt a fiatalok lakáshoz jutási esélye kizárólag hitellel működik (kivéve, aki milliomosnak születik) annyi különbséggel, hogy most nálunk annyira kedvezőek a feltételek, hogy nagy butaság kihagyni.

Persze felelőtlen és primitív emberek mindig voltak és lesznek, hadd ne kelljen már mindenki mellé gyámot állítani, aki megvédi önmagától!

2020. jan. 17. 16:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!