Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Milyen fűtési rendszert...

Traktor1 kérdése:

Milyen fűtési rendszert érdemes kialakítani, családi házban. Melyik a legtakarékosabb?

Figyelt kérdés

2019. febr. 26. 09:28
1 2 3 4 5 6
 41/51 anonim ***** válasza:

Ha nagyon enyhe a tél, akkor kell minimum 6 hónapig fűteni. Ennél csak tőbb lehet, ezért számoltam 200 nappal.

Engem is érdekelne a kőrisfa 15 ezerért. Link?

2019. márc. 6. 15:59
 42/51 anonim ***** válasza:

Nem mindegy erdei m3 1x1x1,75 vagy csak m3 1x1x1.

én a héten vettem 3 erdei m3 rönk akácot, "ingyenes" szállítással 100000-ért, és ez a faszi volt a legolcsóbb amit találtam. Még számlát is kaptam. :)

2019. márc. 7. 12:16
 43/51 anonim ***** válasza:

Gázod nincs? Ennél még a szén is sokkal olcsóbb.

Erdészet olcsóbban adja szerintem.

2019. márc. 7. 12:47
 44/51 anonim ***** válasza:

Van aki olcsóbban adja, de a szállítási díjjal több lesz. Sajnos a tüzépek sem olcsóbbak, Legalább 8-10 fás embert hívtam fel. A legjobb ár 29000/erdei m3 de 20000 lett volna szállítás...

A tölgy is ilyen árba van, de nincs helyem 2 évnyi tüzi fát tárolni. Így csak az akác marad, minden más fa alkalmatlan a vizteres kandalló használatához. kb 10 évig brikettel fűtöttem, de az utóbbi években a fűtőérékéből gyököt vontak, az ára meg hatványozódott.

Gáz nincs, majd a másik házban ha elkészül :)

1 erdei m3 akác kb 10 mázsa

2019. márc. 7. 13:59
 45/51 anonim ***** válasza:

44+

kb 4-5 erdei m3 megy el egy szezonban.

A vizteres kandallós rendszer nagy hátránya nem igen lehet szabályozni, kb 15 éve jó ötletnek tűnt. Akkoriban nagyon új technológia volt 0 tapasztalattal.

Ahhoz, hogy a radiátorok melegek legyenek kb félig kell lennie a tűztérnek parázzsal, minden egyéb esetben lehülnek. Ennek következtében a nappali-étkező-konyhában télen átlag 26-27 fok van, míg a szobákba kb 22-24.

Puffert nem érdemes rárakni mert mire felfűti a tárolt víztömeget, meg sem lehet maradni a házban. Ezt egy ismerős próbálta ki, szerencsére még előttem.

Tanulva a környezetem és minden fórumos hibájából, figyelembe véve a költségeket és a megtérülést. Csak gázzal fogok fűteni a másik házban.

Mivel már egy ideje üzemeltetéssel foglalkozok így gyakorlati adatokkal is alá tudtam támasztani az elméleti számításaimat.

2019. márc. 7. 14:13
 46/51 mindentudó99 ***** válasza:
Fából max nyárfát érdemes venni. Az még megfizethetóbb bár az is drágult. 15 erdei köb volt tavaj kiszállítva 220 ezer erdészettől. Egy év alatt kiszárad elég jól. Nagyobb túzterű kazánnal jó. Nem kell túl súrűn rakni. Megdobja az ember és elvan. Fával ennél olcsóbban nem igen lehet kihozni. Kemény fa még erdészettől se éri meg. Tüzép és egyéb ilyen olyan kereskedők teljesen felejtősek. A 15 köb ből kb 2-3 mindíg megmarad. De kondenzációs kazán jobb.
2019. márc. 7. 15:06
 47/51 anonim ***** válasza:

Nálunk erdészetnél 25400 forint köbmétere az akácrönknek, 13335 forint a lágy lombos. Szállítási díj 5080 forint/köbméter 60 kilométerig, minimum 5 köbmétert kell rendelni.

Tüzépek jó hogy drágábbak, ők is az erdészettől tudják venni a fát, minimum ennyiért.

2019. márc. 7. 15:29
 48/51 mindentudó99 ***** válasza:
Az előző napi vágást mázsára.
2019. márc. 7. 16:14
 49/51 anonim ***** válasza:

Ha szigorúan a tüzelő anyagot nézzük, akkor a méteres rönkfa a legolcsóbb. (talán még a lignit, de azt épeszű ember nem vesz, mérgező a füstje, büdös mint a rosseb, rengeteg a salakja és kazánt-kéményt kinyírja az évek alatt)

Viszont mire a rönkfát be tudod tenni a kazánba, olyan sokat dolgozol vele, hogy a gáz beelőzi. Gondolj bele, havi szinten 10 órát fűrészelsz, hasogatsz, pakolsz. Egy átlagos 1500 Ft-os órabérrel számolva az már 15 ropi havonta! Ha ezt a tíz órát inkább ledolgozod a meló helyen, megkapod a zsetont és bele tudod tenni a gázszámlába, ráadásul még a nehéz fizikai munkát sem kellett elvégezned. Hazaérve tekersz egyet a termosztáton és meleg van.

2019. márc. 7. 18:23
 50/51 anonim ***** válasza:

30 ezer forinttal már drágább a fa a gáznál bőven.

Ha beleszámolja az ember a saját munkáját is, akkor meg már sokkal drágább a fa.

2019. márc. 8. 00:02
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!