Milyen fűtési rendszert érdemes kialakítani, családi házban. Melyik a legtakarékosabb?
Szerintem hőszivattyúban gondolkodj, mivel a kondenzációs kazántól is olcsóbb a működtetése és üzemeltetése. És persze a melegvízkészítés és a klímád is meg lesz oldva egyben!!! Nem kell gázterv, kémény bélelés, rengeteg engedély és több hónap mire beszerzed az engedélyeket stb, stb....
Sok sikert azért nézz utána alaposan, de én most vagyok hasonló helyzetbe és gázfűtés már biztosan nem lesz vetve és ki is lesz kötve!
a víz levegő hőszivattyú a leggazdaságosabb bekerülési költségekkel rendelkezik kb 30-40%-al lesz kevesebb a kondenzációs kazánhoz képest a fűtés költség. (viz-viz verzió bekerülési költsége kb 7-8 millió)
Na de a hagyományos fűtési rendszer radiátor, vagy radiátor + padló alkalmatlan a hűtés opció kihasználásához. szóval felület fűtés kell de nem a padlóba hanem a mennyezeten vagy a falon.
A H tarifa csak fűtésnél alkalmazható, tehát nyáron nincs különbség a klíma és a hőszivattyú fenntartása között.
Sokszor a mennyezet fűtés kevés önmagába ezért kell kiegészítő temperáló padlófűtés, vagy utóbbi kiváltására esetén fal fűtés.
A hőszivattyú hűtés fűtés esetén egy 100 m2-es házra min 4 millió + csövezés burkolása amit nem számolok mert alapból is kellene. Na ugyanekkora házra kondikazán padló és radiátoros hőleadással 1.5 millió. 2 klímát veszel mellé 5-600000 Ft bekötve így összesen 2.1 millió, fennmaradt 1.9 millió + költség.
Előző válaszoló írta neki 120000 az éves gáz felhasználása, ez legjobb esetben is évi 72000-re csökken + nyáron a hűtési költség, de itt nincs eltérés. 1900000/48000=39.58 év alatt meg is térül a beruházás. És ekkor még csak a gáz rendszerhez képest van nullán. Vehetjük ezt az értéket állandónak, mert minden energiahordozó ára nagyjából arányosan növekszik.
Aztán lehet fokozni azzal, hogy teszünk fel napelemet a tetőre, hogy nullázzuk a villany számlát. Hűtés, fűtés általános felhasználás kb 2 millió. (Nekem a havi 6000 ftos számlámra hoztak ki telepítéssel együtt 1.2 milliót ami 16.6 év alatt ki is nullázódik)
Ebből lehet következtetni, hogy 16,6 év után nincs fűtés és villany számla. Azaz innen indul az 1.9 millió eltüntetése. 120000 fűtés, 72000 villany, kb 72000 hűtés. 1.9/0.264=7,2 év --> 23.8 év a megtérülés és innentől hozna évi 264000 Ft hasznot :))))
DE! kb 10 év után tönkre megy a gázkazán, klíma és a hőszivattyú is, utóbbi cseréje kb 1.4-2 millió típus függvénye legyen átlag 1.7 millió, gázkazán kb 300000 a 2 klíma 600000. Eltérés kb 800000/264000=3év
sajnos a napelem invertere sem bírja 10 évnél sokkal tovább (árajánlatomban ez az apróság 250000), mivel ehhez jóval nagyobb szükséges, de nem néztem utána legyen csak 264000 (tippem alapján 350-400), újabb 1 évet kaptunk.
Mindent összegezve kb 28 év után ténylegesen termeli a hasznot. Szóval, ha van rá lóvé mert nincs hova tenni megéri, de ha hitelből akarod vagy évekig halára spórolod magad már nem biztos. Hitel esetén a kamatot is kalkulálni kell!
Senki sem tudja, hogy x év múlva merre mozdulnak az árak. Amióta bejött agáz, az történik, hogy megdrágul, aztán a fa ára is követi.
Egy azonban biztos; ha fával fűtesz, puffertartályt kell beépíteni a rendszerbe, mert csak úgy lesz gazdaságos.
Csak érdekességként említem, hogy én aprítékkal fűtök, s ezen a télen még egy megveszekedett fillérembe sem került a 120 nm kifűtése. És ezt bárki meg tudja csinálni, ha nem sajnál egy kis testmozgást magától.
Tény nem rossz megoldás, és viszonylag még olcsó rendszer is. Legyen egy 3 szobás 100 m2-es ház. Ebbe kell négy db klíma a komfortos használatért. Minden szobába 1-1 és , ha egy légterű a konyha étkező nappali akkor oda is 1 db.
Egyéb helységekbe mehet az infra panel: fürdő, wc, háztartási helység stb.
szereléssel együtt 250000/szoba, kb 300000 a nappali, és az infra panelek kb 200000. Ehhez szükséges még 3X20 A ami az én esetemben 270000 volt. Ez így kb 1.5 millió, ha minden beltéri egységég bele fér az alapszerelési távolságba. Ha nem számolhatunk rá +100000-et, de így is 1.6 millióból megvan a fűtés és a hűtés is.
Persze nem kell minden szobába klíma, de ha folyamatosan nyitva kell hagyni a szoba ajtókat, az nem mindig jó mindenkinek.
Van folyamatos alapzaj, és az ehhez tartozó minimális huzat hatás ezt nem mindenki bírja. pl: én! (lehet csak kényes vagyok)
További hátránya, hogy a legtöbb fűtő klíma -15˘°C alatt nem tud normálisan fűteni, emiatt kellhet kiegészítés neki, akár egy olcsó praktikeres kandalló,kb 100000 füstcsővel. Viszont az átlag hőmérsékletet figyelembe véve, ez max 10 nap évente, azaz kibírható kompromisszum.
Na most már a komplett rendszer amely telefonról is szabályozható, és mindenre felkészültünk kijön 1.7 millióból és nincsenek kőműves és burkoló kiegészítő munkálatok, csak a festés.
További hátrány a 4 db kültéri egység a ház falán, az iker klímák már drágábbak. Szerencsére eléggé csendesek.
Na ennyiből megvan a kondenzációs kazán radiátoros rendszerrel 1.2 m és a két klímára lehet egy kicsit rá kell még fizetni.
Nem tudom melyik a gazdaságosabb, de a H tarifa igénybe vehető. A tippem szerint hasonló a fenntartás, talán a klímás rendszer néhány százalékkal olcsóbb lesz, a gáznál.
Semmiképp se fával fűts! Nem is olcsó, de cserébe nagyon macerás, szabályzása nehéz, ha meg szabályozható, akkor drága. Rettentő környezetszennyező! Szálló por.. Elvileg megújuló, de amit elégetsz fél óra alatt, azt a CO2 mennyiséget 35év alatt köti meg a fa. Hol van ez arányban?!
Na, szóval hőszivattyú! Felületfűtéssel. Esetleg olcsó verzió a kondi kazán.
Szerintem
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!