Milyen fűtési rendszert érdemes kialakítani, családi házban. Melyik a legtakarékosabb?
A kérdés nem az volt hogy melyik fűtési rendszer kialakitása a legolcsóbb,hanem hogy melyik a legtakarékosabb,azaz a leggazdaságosabb . Ez pedig a mai kondenzációs kazán.
A jót a fűtésnél is meg kell fizetni .
A vizteres kandallót,de nyugodtan nevezhetem kályhának is,az utolsók közé tenném .
Hát köszönöm a sok hozzászólást. Eléggé el vagyok keseredve, nehéz dönteni, és főleg így még lehangolóbb hogy írtátok kevés lesz a 1,2 milla.
A fa tüzelésből elegem van, cserépkályhám van, elég meleget ad, de zabálja a fát, és állandón pakolni kell, én meg nem tudok itthon lenni.
Van gáz konvektorom is, de az sem jön kis sokkal olcsóbbra és nem vagyok megelégedve a hő termelésével.
Azért gondoltam erre a vízteres dologra, mert többen javasolták, de ha ki fizetek érte 2 millát, és nem tudok vele semmit sem spórolni, akkor nem sok értelem lesz megcsináltatnom. És akkor még ott van hogy mennyire fűt vajon.
8.
Fát olcsón, kalodában?
150 ezerért 4 köbméter körüli kalodás fát kapsz. Ha ennyiből kifűtesz egy telet, akkor extra jól szigetelt házad van.
Most 28 500-ért vettek ismerősömék 10-10 köbméter cser rönköt papírral. Tehát nagy tételről beszélünk.
Mondta nekik a főnök, hogy rövid időn belül 30 alatt nem lesz fa.
Aki feldolgozott fát vesz, arra rájön még a munkadíj és a haszon is.
Tehát 38-40 ezer feldolgozva, amit 28-ért meg lehet venni.
A legolcsóbb és ár/megtérülés arányában kondenzációs kazán, gyakorlatilag porig aláz bár mit!
A kémény akkor tud drága lenni, ha csak nagy magasságban lehet kivezetni. De ha van lehetőség oldalra akkor az alap kémény csomag is elegendő.
Egy jó fűtő kazán kb 280-300000 Ft, ez beüzemelve, tervel alap kéménnyel együtt kb 400-450000-be megáll. Ha 6 méteres kémény kell akkor is meg lesz 550-ből.
Fűtő kazánhoz szükséges egy indirekt tároló ami kb 150, de ha nincs hely akkor javasolnám a víztárolós kondi kazánt, az átfolyós nagyon nem komfortos. Persze kinek mi a komfortos. Árba a kettő megegyezik többnyire.
A vizes rendszert radiátorokkal a legolcsóbb kivitelezni kb 60-65000/ db áron lehet kalkulálni anyaggal és bekötéssel együtt.
Összességében 1.2 ből ki kell jönnie, max 1.4. Viszont mindenképpen csináltass egy energia tanúsítványt és az alapján méretezzen a szerelő, ne csak az ökölszabályokkal.
A vízteres kandallóhoz kell egy puffer is, különben egyenletlenül adja le teljesítményét, és nagy lesz a hőingás. Ráadásul nagyon kell pakolni, hogy a radiátorok is melegek legyenek. Én nem javaslom, pedig most már kb 10 éve ezzel fűtök. Az új házba már gázkazán lesz.
8: 2 konvektor annyit fogyaszt mint egy kondi kazán, számold össze neked mennyi van...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!