Ház alap vízszigetelése, helyes lenne így?
Összetett a probléma, az épület "alá" folyó vizet mindenképp meg kell fogni. Erre jó megoldás lehet amit linkeltél (bár lehet kevesebb műszaki megoldás is elég, csak a helyszín ismeretében lehet javasolni bármit is.)
Nos a falad (mint írták is) a talajnedvességtől vizesedik, ezért a fal alatt kellene szigetelned, ez a te esetedben nem vagy csak nehezen megoldható. Sanszos, hogy a falátvágásos alászigetelés nem működik a kövek miatt (ha soros kőfal akkor esetleg). A kémiai injektálásos szintén e miatt nem, az elektromos meg önmagában nem elég.
De!
Fordítsuk meg a dolgot. Ha egyszer a falban van nedvesség, akkor engedjük ki onnan. Légpórusos vakolatot kellene készíteni (semmikép sem cementeset, mint ahogy javasolni szokták) ezáltal a nedvesség "ki tud jönni" a falból és nem fogja "lelökni" a vakolatot. Kompromisszumokra van szükség, mint egy vályogháznál is.
Az aljzat esetében a betont megfontolnám, ha készítenék akkor sem a teljes felületen, a falak mellett hagynék egy kis sávot, ahol a talajból ki tud jönni a pára (nedvesség) és nem "nyomja" még ezt a nedvességet is a falba az a fránya fizika).(persze mindezt látatlanban írtam, a helyszíni bejárás, a talaj ismerete nélkül!)
Kíváncsi vagyok első válaszoló véleményére is mi a meglátása?!
Nekem az a véleményem a légpórusos vakolatról, hogy azt a mesterembereknek találták ki. Ugyanis annál sokkalta jobb a sima mészhabarcs, aminek viszont hátránya, hogy nem lehet úgy odacsapni, mint a cementes habarcsot, és ezért a mesterek nem nagyon szeretnek vele dolgozni. Az aljzatot esetedben fölösleges lenne szigetelni, mert kivezetné a falakba a párát. Hacsak nem csinálod azt, amit előttem írta, hogy ti. hagysz a falak mentén 10-15 egy cm-es sávot, amit zúzott kővel, vagy osztályos kaviccsal töltesz föl. A sóder nem jó, mert az tömörödik, és előbb-utóbb ugyanúgy a falakba vezeti a vizet.
" Kint a külső oldalon van egy beton járda közvetlen a fal mellet, nem tudom milyen mélyre nyúlik le de láthatóan már megvan repedezve azon az 5 méteren."
Ez az 5 m megegyezik azzal az 5 m-rel, ami belül vizesedik? Mert ha igen, akkor azt kell mielőbb felverni, és egy ideg murvával helyettesíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!