Ó, hát csak ettől lehet, valóban!
Az nem jut eszedbe, hogy akkor az egy évi magyarországi mondjuk 300.000 halálesetből 150.000 tüdőrák miatt kellett volna, hogy megtörténjen? (a szám csak tipp)
De lényegesen magasabb a szív-és érrendszeri megbetegedésben elhunytak aránya.
Ha ennyire beleásod magad, és ennyire komolyan veszed, hogy rákkeltő, akkor kb. ott tartanál, hogy ne menj el sehova dolgozni, mert a stressznél nagyobb rákkeltő nem létezik.
Élelmiszert se nagyon vegyél, mert 1000 féle élelmiszerből 999-ben van egy csomó E-adalék.
Az azbesztpala, ahogy már korábban írták, akkor kezd rákkeltővé válni, mikor elkezd porladni. Főleg a törések mentén. Azért ez nem az a kategória, mint az azbeszt hőszigetelés. Leginkább azért kell cserélni, mert még a képről is látja egy szakember (pl. én), hogy nagyon elöregedett, ázik, tuti rohad a fa is alatta...
Csak megjegyzem, nekem erdész (!) ismerősöm halt meg fiatalon (40 körül) tüdőrákban, soha nem dohányzott.
Nos, ha nem akarsz azbesztet belélegezni akkor a szomszéd tetejét is cseréld le. Mert ugye a por nem ismeri a telekhatárt.
Ha meg is veszed, előbb fogod lecserélni a beázás miatt, mint az azbeszt miatt.
Az azbesztcement palában az azbeszt tartalom 10-15% a legproblémásabb szórt hőszigetelésekben ~80%. Az egyébként teljesen természetes anyag csak akkor veszélyes, ha "piszkálják". A legtöbb megbetegedést, ártalmat azoknál okozta, akik rendszeresen, nagy mennyiségben találkoztak vele. Üzemekben, építkezésen (bontásoknál).
Abba is gondolj bele, hogy az ivóvíz vezetékek egy része a mai napig azbesztcement csövekből van. Ma már csak a fékbetétekben használnak azbesztet.
"Jó nem kell védeni meg magyarázni, hogy nem veszélyes..."
Nem mondtam egy szóval sem, hogy nem veszélyes!
De jogilag amíg a tetőn van nem veszélyes, mihelyst lekerül veszélyes lesz, nem érzel benne ellentmondást.
"Ha te vennél valamit, gondolom te sem azt választanád, amelyik potencionálisan veszélyesebb/ ócskább stb stb."
Nem választanék palát, de nem az azbeszt miatt, hanem a karbantarthatatlansága, sérülékenysége miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!