Falak külső HŐSZIGETELÉSÉNEK hatására a külső falak belső oldalának PENÉSZESEDÉSe (főleg sarkok és élek) csökkenni fog, illetve teljesen kiküszöbölhető? A POLISZTIROL, VAGY KŐZETGYAPOT hőszigetelés a jobb ár-érték arányban?
1-es vagyok
Az ablakoknak a felületekre jellemző hőátbocsátáson kívűl van egy filtrációs hővesztesége is, a réseken átáramló levegő miatt. - Ez hasznos, egyfajta "szellőztető berendezés". Ez akadályozza meg, hogy a szigeteletlen felületeiden lévő hőhidakon ne legyen penészesedés. Ettől folyamatos friss levegőd van.
Én láttam már egy-két rossz ablakot, de hogy huzat lenne ettől a lakásban, az kissé túlzás. Erős szélben is láttam mozogni a függönyt is. Ablak alatt aludni semmilyen ablakonál nem olyan kellemes. Hőszigetelést pedig redőny leengedéssel éjszakára vagy vastag függönnyel javítani lehet.
Nem mond ellent a logikámnak, hogy az ablakot hozzák ki elsőnek a szakik, én az adatok "pontosságát" vitattam.
A helyedben én sem tenném külső síkra már (hacsak jelenleg nem csak a pur-hab és pár csavar fogja és a spaletták nincsenek javítva).
Az hogy az emberek mit csinálnak először és mi a logikus, az sajnos nem függ össze.
Ha utólag rakod be az ablakokat, a csökkenő filtrációs hőveszteség miatt nem fog penészesedni a házad, mert a hőhidak hatását jelentősen csökkentetted a szigetelésekkel.
Amúgy nekünk 20cm üveggyapot van a tetőtérbe, de nyáron így is van 6-8 olyan éjszaka, amikor nem lehet aludni. 30cm sem ártana és nem túlzás.
1-es! :)
A redőnnyel és függönyökkel kapcsolatban igazad van.
A házunk redőnyös és szeretjük őket. Jól szigetelnek,
illetve nem nyújtunk esti moziéleményt a szomszédságnak.
[Sosem értettem, hogy érzik magukat kényelemben utcafrontra
néző, kivilágított szobákban a lakók estefele ...
De biztosan én vagyok túl konzervatív. :-D ]
Szóval. A 15 ablakból 8 redőnyös, ezt jó, hogy eszembe juttattad! :-O
Csak mert fontolgattam ezt a külső síkra helyeztetést egy esetlegleges
falszigetelésnél, de ugye itt még az ablakok felénél a redőny keretének
és tokjának komplett újra szereltetése is esedékes lenne. Így még neccesebb,
nemde?
Spaletták alatt mit értesz? Csak mert hallottam már többször, hogy párkányokra,
könyöklőkre használták a szót, szerintem helytelenül. Nálam ezek a zsalugáterekhez
hasonló sötétítők. Persze az építészeti szakszókincsem még bőven fejlődhet ... ;-)
Tető-padlás szigetelésével kapcsolatban:
Nem jobb amúgy a padlás padlójának szigetelése polisztirollal,
mint az üveggyapot a cserép alá? Mondjuk én az is-isre szavazok talán.
Részben azért, mert valamennyi üveggyapot a cserép alatt már adott nálunk.
A grafitos polisztirol táblák m2 ára hogyan alakul a normál EPS-hez képest
amúgy? Nem néztem még utána ...
1es
Spaletta alatt én a nyílászáróhoz beforduló falfelületet értem. (merőleges a falra).
Az, hogy van rajta redőny, szerintem nem bonyolítja sokban, az összes ablakod ajtód 1 nap alatt 2 ember átrakja, ha nincs rávakolva a keretre, azaz egyszerűen körbevágható. Milyen a redőny? Vakolható tokos?
Egyébként ezzel kis munkát is nyerhetsz a szigetelésnél, hiszen a szigetelést nem kell befordítani az ablaknál, hanem csak kb. 2cm-t ráengedni a nyílászáróra.
De nem feltétlen csináltatnám meg. Ha egy 30E + anyag (PUR hab) kijön, akkor talán. Illetve akkor, ha a szigeteléssel már nagyon mélyen lenne az ablak.
A grafitos annyival drágább kb., amennyivel jobban szigetel, de vékonyabb.
A tetőtér szigetelés. Ha nincs beépítés, jobb a födémen, ha be van építve, akkor kénytelen vagy a gerendák között, de ugyanakkor kell a padlót is hangszigetelés miatt is (hőszigetelés miatt is, ha pl. nem használod, mert mondjuk kirepültek a gyerekek)
"Illetve akkor, ha a szigeteléssel már nagyon mélyen lenne az ablak."
Ez cm-ekben kifejezve mit jelent szerinted?
Mikor vannak már túl mélyen a nyílászárók?
Ide kapcsolódik még az OROMDESZKÁK kérdése is:
Mennyi maradjon belőlük minimum?
"A grafitos annyival drágább kb., amennyivel jobban szigetel, de vékonyabb."
És ugyanolyan tartós is vajon? Nem ismerem ezt az újabb,
grafitos technológiát. 10, vagy 20 cm szokványos EPS-t
alapul véve mekkora grafitosnak feleltethetők meg?
Grafitos rendszerhez kell egyéb anyag, ami a normál EPS-
es renszerhez nem szükséges? Grafitosból ugyanúgy van
EPS és XPS gondolom, ugye?
Födém szigetelés: nem jelent nagy gondot, csak a
padlószőnyeget kell felszednem ... A tetőtéri
helyiségben ugyanis az van, kivéve a tető alatt a
beépítés után megmaradt 2 kis 3szög alaku "helyiséget",
ahova teli műanyag ablakok vezetnek ajtó gyanánt. Ezek
födém része szigeteletlen még, amit talán ajánlott
orvosolni EPS-vel. Lehet, hogy a tetőtér padlójánál
is a szigetelési szempontot vette alapul a régi tulaj
(padlószőnyeg pl. laminált helyett)?
1es
Nem tudom, mit jelent, ha mélyen van centiméterben. Ránézel, ha furcsán néz ki, akkor nem jó :).
10cm normálnak 8cm grafitos felel meg. Tartósságra nem hinném, hogy rosszabb.
Ugyanazzal a technológiával ragasztható, mint a sima. (bár egyszer megpróbáltak árajánlatban eladni nekem 125Ft/kg árú ragasztót, mert hogy a grafitoshoz az kell. Meg 100Ft feletti dűbelt a 20as szigeteléshez. Jó volt a 40Ft-os 26cm-es dűbel is meg az 55Ft/kg árú ragasztó is.)
Normálisan kell felragasztani, a ragasztó szétnyomott állapotban a lap nagy részét takarja be. A dűbelezés már csak plusz.
Grafitosból EPS van, másról nem tudok. XPS hova kell? Szerintem családi háznál nincs rá szükség. Túl drága. Jó a normál EXPERT és EXPERT FIX is.
Sem a szőnyeg sem a laminált nem szigetelő (minimális). Kinek mi tetszik. Én szőnyeg párti vagyok.
XPS-t lábazatra mondtak nekem, mert hogy állítólag
jobb a vízzáró képessége. Ezek szerint nem szükséges?
Az EXPERT és EXPERT FIX ugyanolyan expandált hab, mint
a normál EPS gondolom. Miben "tud többet"?
Austrotherm honlapjára felmész és letöltögeted a műszaki adatlapot a hőszigetelésekről.
Az EXPERT és EXPERT FIX eps200 kategória és vízfelvétel ellen kezelve van.
Adatok alapján össze tudod hasonlítani vízfelvételi szempontból az extrudált és az expandált szigetelést is.
Nem értem mért ismeretlenek saccolt véleményére hagyatkozól, a helyet hogy le ülnél és kiszámolnád pár óra allat. Itt pl mindent szépen le írnak példákkal
A múgy a szigetelések ára folyamatosan változik ezzel együt az is hogy ép mi éri meg. Mire épp mennyi kedvezményt kapsz. pl Egy cég olcsobban kapja az anyagokat de jóval több a munka dija az adók miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!