Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Megoldható/biztonság ez egy...

Megoldható/biztonság ez egy panelban? Ha igen, kell hozzá valami engedély?

Figyelt kérdés

Szóval tegyük fel, hogy van 2 lakásom egy panelban egymás alatt (pl. 1.emelet/1 és 2.emelet/1).

Egy panel szerkezetét tekintve megoldható, illetve biztonságos az, ha én a 2 lakást egy részen a plafonon keresztül egybenyitom azért, hogy lépcsőn lehessen a lakások közt közlekedni? Konkrétan úgy, mint ha egy emeletes ház lenne, csak itt mondjuk a lomosból menne fel a másik szoba lomosába egy csigalépcső.

Valamint ha ez technikailag kivitelezhető, kell hozzá valami engedély?

2014. dec. 30. 20:02
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:

Örülök azért, hogy a válaszadók egy része teljesen mellébeszél, de azért köszönöm a hasznos válaszokat. Leginkább az utolsót.

#6: sok mindent nem tudok? rossz a felfogásom? szerintem mert nem vagyok se építész, se mérnök, se semmi olyan, aki értene egy kicsit is ezekhez a dolgokhoz.

Direkt úgy tettem fel a kérdést, hogy biztonságos-e..oké, elírtam, de próbáltam arra törekedni, hogy még véletlenül se lehessen belekötni, és ne az jöjjön le belőle, hogy én önfejűen márpedig ilyet akarok csinálni...

Mellesleg a lakosoknak SZERINTEM azért nincs beleszólások, mert ha ők boltívet akarnak csináltatni maguknak, akkor ők se fognak átjönni hozzám, hogy "légyszíves engedd már meg, hogy boltívet faragjunk 2 lakás közé, amihez semmi közöd, csak úgy átjöttem megkérdezni, hogy megengeded-e."

Logikusan gondolkozva egy olyan elem kivétele is okozhat földrengéskor károkat, sőt szerintem még nagyobb rá az esély, mint ha a plafonba vágnának egy max. 1,5x1,5 méteres lyukat.

#8: ez a szituáció, amit leírtam, nem létezik, és valószínű nem is fog létezni, mert eszembe se jutna, hogy egy panelban így egymásba rakjak 2 szintet. Nem azért, mert nem tetszene. Elég egyedire meglehetne oldani. Hanem azért, mert értelmetlennek tartom. Valószínű ha ilyen helyzet adódna, akkor én laknék az egyikben, a másikat meg eladnám, vagy albérlet.

#10: Köszönöm!

2014. dec. 31. 01:01
 12/23 anonim ***** válasza:
71%
T kérdező! # 6 vagyok, és nem akarok vele okoskodni! valamit nem értesz , de nem vitatom! Én építészként végeztem! Te direkt ügytetted fel a kérdésedet-írod, Én direkt nem válaszolok rá törvény adta lehetőségként! Ha pénzed van és megveszed áldásom rá! Csak összetéveszted a boltív, és a födém 150*150-es átvágási különbséget! sok sikert! Ja: BÚÉK!
2014. dec. 31. 01:19
 13/23 anonim ***** válasza:
100%

A panelházak kb. olyanok mint a kártyavár, a főfalak és a födémek összessége adja az épületet.

Egy födém átvágása, gyengítése az egész házat befolyásolja.

A válaszfalak (mivel ezek nem teherviselő elemek) természetesen minden további nélkül bonthatóak, átvághatóak.

A főfalak (teherviselő elemek) csak engedélyel, terv és statikus véleménye alapján és mivel ez az egész épületet érinti, ezért a ház (vagy a közösképviselő) engedélye, hozzájárulása is szükséges.

(Igen, vannak példák, sokan vágták ki minden engedély és terv nélkül a falakat, főfalakat is /pl. konyhai átadóablak, amerikai konyha/ ezzel az épület statikai tulajdonságát megváltoztatva, veszélyeztetve, pont e miatt lett szigorúbb ennek az elbírálása.

Gondold el, mi lenne, ha én a másodikon kiszedném a főfalakat, mi tartaná meg a felettem lévő nyolc emeletet?!)

2014. dec. 31. 09:40
 14/23 A kérdező kommentje:

#13: nem értek hozzá, de szerintem más az, ha egy teljes plafont kibontok, mint ha csak egy kis részét kivágom.

Ettől függetlenül értem, amit mondasz :)

2015. jan. 1. 01:06
 15/23 anonim ***** válasza:
21%

Szinte kizártnak tartom, hogy te ezt a kivitelezésig el tudd juttatni. Ahogyan az előző is írta, panelnél nincsenek pillérek és gerendák amik átveszik a terhet, ha te szétvágsz egy födémelemet, szétcsúszhat az egész.

A földszint teljesen más kategória amit valaki írt, mivel a panelok első szintje monolitikus betonból van, nem elemekből, így első szint a másodikkal összenyitható statikusi egyeztetéssel.

2015. jan. 1. 16:04
 16/23 A kérdező kommentje:

Azt értem, hogy szakember kell hozzá, aki megvizsgálja, hogy ez kivitelezhető-e, de nekem akkor se egyértelmű még mindig, hogy miért fog meggyengülni attól a szerkezet, ha kivágok egy viszonylag kis lyukat a főfalból.

Eddigi tudomásom szerint egy panel felépítése, kb így néz ki (egy nem túl méretarányos rajzon):

[link]

Vagyis a padló/plafon betontömb nem fog attól meggyengülni, ha én vágok rá egy másfél méteres lyukat, mivel a felette levő falak, vagyis a nagyobb súly a tömb széleire irányul. És ha épp nem akarok egy targoncát, vagy hasonló nehézségű dolgot tartani a szoba közepén, akkor szerintem lényegtelen, hogy az a lyuk ott van, vagy nincs, mivel a betontömb szélére nehezedő nyomás, és a betonban elhelyezett vas elemek meggátolják, hogy a beton megtörjön, és összeomoljon alattam/felettem.

Példának okáért: ha fogok egy 50cmx50cm-es falapot, lerögzítem a végeit, és vágok a szélétől kb 10cm-re egy 15cm átmérőjű kört, és egyre nehezebb nyomás alá helyezem a 2 végét, attól egy idő után csak a szélei fognak összepréselődni, de nem fog a fa se meggyengülni, se el-/kettétörni.

Ugyanaz történik a fával, mint ha a lyuk ott se lenne. Mivel nem közvetlen a fára, vagy a lyukra irányul a nyomás, hanem a széleire.

2015. jan. 2. 15:38
 17/23 anonim ***** válasza:
20%

A panelelemek, a födém a betonvas háló és a beton ÖSSZESSÉGE. Itt nincs tartógerenda, a panelfödém egy 'öntartó' szerkezet, amit jelentősen gyengítenél.

Ha egy lyukat vágsz rajta, ezzel átvágod a betont, a betonvasat is, akkor mi fogja megtartani a födém (több tonnás!) többi részét?!

A te példád: ha egy beton vagy akár egy falap közepén egy négyzetet kivágsz, majd megterheled, szinte biztosan ott törik el, mert ott a legkisebb az anyag keresztmetszete, és ezért a teljes lap terhelhetősége is sokkal kisebb!

Példának okáért, ez olyan, mintha egy hagyományos házszerkezet esetén a négyméteres födémgerenda közepéből kivágnék egy egyméteres darabot.

De a másik 3 méter ott marad! - mondod Te. :(

2015. jan. 3. 07:02
 18/23 anonim ***** válasza:
42%
de kivitelezésnél nem csak lyukat vágnak, hanem megoldják az alátámasztását
2015. jan. 3. 11:31
 19/23 anonim ***** válasza:
39%

#17-es válaszolónak:

"Ha egy lyukat vágsz rajta, ezzel átvágod a betont, a betonvasat is, akkor mi fogja megtartani a födém (több tonnás!) többi részét?! "

Ha a Te elméletedet követné az egész építőipar, akkor semmilyen monolit vasbeton szerkezetet nem lehetne átvágni-megbontani. Ezért szoktunk -indokolt esetben- beépíteni teherkiváltó elemeket, acélgerendákat, feszített gerendákat stb. Keress rá a neten vasbeton vágással foglalkozó cégekre, videókra és meg fogsz lepődni, hogy milyen sok esetben nincs semmi szükség utólagos erősítésre a sok esetben teherhordó szerkezet vágása után.

2015. jan. 3. 19:07
 20/23 anonim ***** válasza:
100%

Egyik korábbi hozzászoló amit írt azt kell betartani.

Először kell egy engedélyezési tervdokumentáció, ezt csak építész és statikus készítheti el. Ezt követően kell az építési engedélykérelmet beadni, ehhez kell az összes tulajdonos hozzájárulása, enélkül be se adhatod az engedélykérelmet. Majd jogerős, végrehajtható építési engedély birtokában lehet megkezdeni a kivitelezést, mivel ez főtartót érint ezért ahhoz kell kiviteli terv (statikus). Majd felelős műszaki vezető és neki lehet állni a munkának.

Az megint más kérdés, hogy sokan vágnak mindenféle engedély nélkül mindenféle nyílásokat a panelokba, de előbb utóbb kiderül - főleg ha valami gond lesz belőle - és akkor jönnek majd a perek. Igaz nem szabálytalan panel vágás de 90-es éveke eleje Jós utca, 3 emelet szakadt panelban egymásra egy kisebb robbanás miatt.

A panel épületek szerkezeti stabilitását a vasbeton adja, ennek egyik legfontosabb "része" a vasalat. Nagyon ki van számolva, hogy hova mennyi vas kell, és azok hogyan csatlakoznak egymáshoz. Azért azt általában kibírja a szerkezet ha 1 vasat átvágsz, de ha többet annak már lehetnek problémái. Ha eleve úgy készül a terv, hogy ott lesz egy áttörés akkor eleve úgy vasalják a szerkezetet, hogy azt bele számolják, és annak megfelelően készítik el a vasalási tervet.

2015. jan. 15. 15:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!