Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Lehet jogsim "másfél" szemmel?

Lehet jogsim "másfél" szemmel?

Figyelt kérdés
Mióta az eszemet tudom, "másfél" szemmel élek. Az egyik szememmel tökéletesen látok, míg a másik szemem olyan, mintha csak egy fél lenne (elhalt valamilyen ideg a szememben/nél). Nem olyasfajta a gond, hogy homályosan látok vagy nem látok messzire, hanem pl. nem tudok a rosszabbik szememmel olvasni. Nehéz elmagyaráznom, de például ha sétálok az utcán és becsukom a jobbik szememet, és ránézek egy plakátra, akkor látom, hogy vannak ott betűk, de nem tudnám megmondani milyen betűk azok. Az érzékeléssel nincsenek gondok a rossz szememmel, látni látok. Így lehet B kategóriás jogosítványom? 1-2 ismerősöm azt mondta, hogy lehet, mivel az érzékelés a lényeg, vezetés közben úgysem olvas az ember + körülbelül annyi a különbség hogy míg egy "normális" embernek elég 5 cm-re elmozdítani a fejét jobbra hogy lássa jön-e autó nekem 10 cm-rel kéne elmozdítanom.

2013. okt. 28. 00:04
 1/6 anonim ***** válasza:
szerintem lehet, csak bele lesz írva a jogsidba talán, meg nem vezethetsz mindent, de sima autót szerintem igen.
2013. okt. 28. 00:24
 2/6 anonim ***** válasza:
Szerintem is lehet.
2013. okt. 28. 01:30
 3/6 anonim ***** válasza:

max hivatásost nem szerintem.

úgy működik, hogy a háziorvosod elküld szemészetre, ott adnak neked egy lapot, a háziorvos meg eldönti, hogy mit kezd vele, alkalmas vagy e autó vezetésre. szemüveges vagyok, elküldött engem is szemészetre. ott szépen mosolyogtam egy leányzóra, mondván, jogsihoz kell, és alapból ráírta a leletemre, hogy szemüveg nélkül alkalmas vagyok. max egy viszki lesz a háziorvosodnak, avgy a szemésznek

2013. okt. 28. 01:49
 4/6 anonim ***** válasza:

Nem túl rég volt hasonló kérdés. Ha az egyik szemed legalább 80%-os és a másik legalább 10%-os, akkor megkaphatod az "úrvezetőit"!

1. melléklet a 13/1992. (VI. 26.) NM rendelethez43

A közúti járművezetők egészségi alkalmasságának minimumkövetelményei és az egészségi alkalmasság elbírálásának szempontjai

1. LÁTÁS

1.2.1. Az egészségi alkalmasság akkor állapítható meg, ha a kérelmező megfelel a következő feltételeknek:

a) legalább 0,8-es-szükség esetén korrekciós lencsével segített - látásélességgel rendelkezik a jobbik és legalább 0,1-es látásélességgel rendelkezik a gyengébb szemre,

Itt az egész:

[link]

2013. okt. 28. 10:20
 5/6 anonim ***** válasza:
Egyik ismerősömnek egy szeme van és vígan vezet.
2013. okt. 28. 11:49
 6/6 anonim ***** válasza:

Harkonnen!

Az a hivatásos jogosítvány feltétele.

Az úrvezetői ez:

1.1.6. Az egyik szemre teljes funkcionális látásvesztést szenvedett vagy csak az egyik szemét használó kérelmező esetében az egészségi alkalmasság akkor állapítható meg, ha

a) legalább 0,5-ös - szükség esetén korrekciós lencsével segített - látásélességgel rendelkezik és

b) szemész szakorvos igazolja, hogy

ba) az egyik szemmel látás már elég hosszú ideje fennáll ahhoz, hogy lehetővé vált az alkalmazkodás, illetve

bb) a szem látómezeje normális.

2014. jún. 27. 20:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!