Készház vagy rendes tégla?
Tapasztalatok érdekelnek. Van egy telkem, melyre kb. 70-80nm alapterületű lakóházat szeretnék. A telek üdülőövezetben található. A helyi előírások a nyeregtetőben kimerülnek.
Szeretnék infót gyűjteni, hogy hosszútávon melyik lenne a legjobb.
Nekem Proép Technology kft által épített fém vázas könnyűszerkezetes házam van. Mosonmagyaróvár-Győr ~100 km-es körzetében építenek házakat. Korrekt cég, nem spórolják ki az anyagot! Minőségi munkát végeznek, az FMV semmibe nem tudott belekötni! Most már építenek KVH-ból (hossztoldott szárított fenyő) is, ez így valamivel olcsóbb.
OTP szemszögéből nézve pedig semmivel sem értékelték kevesebbre, mint egy tégla házat. Ezt megkérdeztem az otp értékbecslőjétől és a hitel ügyintézőmtől is, mindegyik reflexből rávágta, nincs értékbeli különbség!
Biztosító szemszögből szintén nem volt eltérés!
Tehát nem a techológia a probléma, hanem az emberek megítélése.
Ha alaposan elolvastad volna, amiket irt, akkor láttad volna, hogy egy másik hosszászólásban ág életkorra is kitért.
Persze.. van az az eset, amikor 25 évesen megörököl az ember egy házat, és jó lét van… de ha választani lehetne akkor kellene azon az áron, hogy meghalnak a szüleid?
Ha 60 évesen örököl az ember, akkor jó eséllyel a gyerekei is 30 körül járnak már, akkora pedig a legtöbb ember már igyekszik megteremteni a saját otthonát.
Na már most.. ha én ott lennék 60 évesen, saját házzal, stabil anyagi körülmények között, akkor marhára nem az hiányozna, hogy örököljek. A pénz nem fog boldog utáni, mert többet vesztettem. Ha a gyereknek adom, akkor én igazából nem kaptam semmit, és a gyerek is jó esetben többet vesztett, mint kapott. Pénzt merünk jelenleg emberi életben?
Én értem, hogy ez az élet rendje, ezzel mindenki tisztában van.. de inkább ne örökölnék soha..
Jelenlegi árakon pedig inkább laknék életem végéig egy 45m2-es modul házban, ami kerül 15-20 millióba, minthogy duplán fizessek a téglaért. Amig élek mind a kettő kitart, es ha választani lehet inkább élek, mint törlesztek, vagy bele halok a munkába.
#25: az ingatlan legnagyobb resze a telekár (jobb helyeken)
Egy 45m2 minimál teglaházat fel lehet húzni 20 millióból.
De 45 m2-en max egyedül élsz kényelmesen, akkor meg úgyis meg van bszva az egész életed, es valóban nem kell törődni azzal, mi lesz a halálod után. Ebben az esetben erthető a hozzáállásod.
Főleg amikor a legtöbb kivitelező cégnél 800/m2 alatt bele se kezdenek. Az bárhogy számolom 36 millió telek nélkül, de 600/m2 is 27.
Miért kellene ahhoz 120-150m2-es ház, hogy normálisan tudjak élni? Mi 5-en laktunk, 2 felnőtt 3 gyerek egy 54m2-es Kádárkockában, és köszönjük szépen, rendben felnőttünk mindenféle komplexus nélkül.
Gondolom akkor már ez is olyan, mint az autó. 3 gyerekhez már kicsit az x7-es BMW, meg 200m2-es ház kell…
Sok ember azért szerintem nagyon el van szállva igények terén.. es most nem akarok bántani senkit.
Ha valaki sokalja a kivitelezői árakat építsen saját szervezésben!
Átlag kivitelező bruttó 60000-100000 ft/m2 áron dolgozik, hasznos m2-re nézve.
Én bele estem az 5% áfás kivitelezői varázslatba, így kb 60000 ft/m2 lehetett a haszon kulcsa 2022-ben fűtés készig (ismerősökhöz viszonyítva), minden befejező munkálattal a kulcsra készhez.
De megkaptam a kivitelezői kedvezményeket plusz 22%-nyi áfa vissza térítést. Ez ~21000 ft/m2 megtakarítást jelentett nekem, a fűtéskész- kulcsrakész lépés között. Ennek az összegnek a jórészét saját szervezésben bebuktam volna, mert 10%-nál több kedvezményt nem tudtam kicsikarni sehol sem magánszemélyként. A kivitelezői kedvezmény pedig 15-40% között mozgott + az áfa vissza térítés.
Teljes egészében nézve pedig nem 450000ért épült volna kulcsrakészre hanem ~390-410000 körül. Bárt ezt a kedvezmények miatt nem biztos sikerült volna elérni, és idegeskedés nélkül építkeztem. De sok kiegészítő munka folyamatot én is meg tudtam volna csinálni, ami szintén megtakarítást jelent.
#27: nálunk a Kádár kockák 70-90 m2-esek.
Haverom most építkezett, generálkivitelezővel. 100m2 lakóterület+garázs téglaház megállt neki 50M-ból a végén, kulcsrakészen, Pesten.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!