Készház vagy rendes tégla?
Tapasztalatok érdekelnek. Van egy telkem, melyre kb. 70-80nm alapterületű lakóházat szeretnék. A telek üdülőövezetben található. A helyi előírások a nyeregtetőben kimerülnek.
Szeretnék infót gyűjteni, hogy hosszútávon melyik lenne a legjobb.
30 éve lakunk könnyűszerkezetes "készházban".
Semmiféle hátrányát nem látjuk, mivel a rezsink is szinte azonos a szomszédok agyonszigetelt téglaházaival.
Viszont rengeteg előnye van:
1. Jóval olcsóbb mint egy téglaház.
2. Hetek alatt beköltözhető.
3. Nem kell várni a szélhámos és mindenkit átverő és anyagilag lehúzó "mesteremberekre".
4. Az ára az pontosan annyi lesz a végén is mint amennyit eredetileg mondtak rá a kivitelezők!
Míg egy téglaház ára sokszor a beígért ár duplája lesz és az építkezés is évekig elhúzódhat, amíg mindent elcseszett szakmunkát a valódi szakik helyrehoznak majd.
És mint köztudott, rengeteg pénz, idegeskedés és gyakran válás lesz a vége egy építkezésnek.
Nem, mert:
-jelenleg drágább mint egy téglaház
-nincs hőmegtartó falazat (tégla)
-ha szétázik -> bontani kell
-ha az alap egy picit megsüllyed -> bontani kell
-páratechnikai szempontból sokkal kényesebb, ha nincs meg a légtömörség akkor garantáltan penész lesz
-fa szúk megtalálják 20-30 év múlva hiába van impregnálva -> bontani kell
-Nagy fakopáncs is szereti szétbarmolni a falazatot, nem egy ilyet láttam már
-Patkány átrágja a falat és járatok csinál benne
A válaszokból kiderül, hogy senki sem ért hozzá vagy lakott ilyenben, viszont a "jó magyaros irigység az itt is megmutatkozik a hozzászólásokból.
A gyíkos prolis rosszindulat.
Egyetlen értelmes válasz van, de a prolik lepontozzák.
Mentem!
Nekem fémvázas van, fa tető szerkezettel. Nem volt olcsóbb a téglánál, nem sokkal készült el hamarabb mint egy tégla, ~8 hónap volt.
Akkor melegszik fel nyáron, ha beengeded a meleget. Lehúzott redőnyökkel tartja a ház a hőmérsékletet. Télen könnyen fel lehet fűteni, és a padlófűtés miatt nem hűl le gyorsan... 74 m2 650 m3 gáz melegvízzel állandó 24°Con, azaz nincs piszkálva a termosztát.
Nem veszed észre a külömbséget, ha benne tartozkodsz, egy téglához viszonyítva. Nem penészedik! Csendes, 30 évig laktam tégla házban van mihez viszonyítani. Nem bántam meg.
Ulatrahangos rágcsáló riasztó van a padláson és 1 a lakásban, semmi rágcsáló.
Hosszútávon a tégla jobb, rövidtávon a készház is jó, hamar megvan, tervezhetőbb építési költségvetéssel.
Eladáskor a készház elég nagy hátrány.
Mindkét esetben jól beszophatod, ha rossz minőségben kivitelezték.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!