Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Autentikus vályog parasztházna...

Autentikus vályog parasztháznak kinéző épületet építenék. Mi lehet a legolcsóbb megoldás?

Figyelt kérdés

Egy 3 helyiségből álló kb 40m2 hasznos területű puritán parasztházat építenék. A fal alapvetően szalmabálából lenne, de gondolom a szalmabála önmagában nem tartaná meg a tetőszerkezetet, akkor sem ha kötésben van.

Arra gondoltam, hogy vagy 15cm*15cm-s fenyőgerenda lenne a pillér, amit körberaknék vályogtéglával, hogy meglegyen az 50cm*50cm

vagy zsalukőből csinálnám 50cm*50cm-esre, hogy az 50*100-as szalmabálához igazodjak. Harmadik megoldásként felmerült a normál agyagtégla.

Negyedik pedig az Ytong, de az ára miatt szerintem nem érdemes.

Aztán persze az egészre rámenne 5-10cm agyaghabarcs.

A tető esetében gondoltam, hogy alibi nádtető lenne, ami kb. 15-20cm kőzetgyapot, a tetejére meg 2-3cm műnád.

Az építmény egyébként csak egy "díszlet" lenne, maximum hétvégi ház céljára használnám.

A lehető legolcsóbban akarnám kihozni, de úgy, hogy egy autentikus vályog parasztháznak látszódjon.

Fehérre meszelt falakkal, kis ablakokkal, amiben muskátli lenne ládában.

Van ugyan alapnak egy 2 helyiségből álló (lakóháznak minősített) vályog kunyhó, de az nem tudom, milyen állapotú, a fal egy része kidőlt.

Esetleg lehetne a meglévőt restaurálni, "befoltozni" és hozzáépíteni a végéhez még egy vagy másfél szobát szalmából. Ez is egy opció.

Az nem opció, hogy bontsam le és egy könnyűszerkezetes gazdasági épület legyen rajta.

Kinek van valami ötlete?

tegnap 20:47
 1/3 anonim ***** válasza:

És miért szalmából akarod építeni?

Bontott tömör téglát nem tudnál szerezni az egész falhoz, vagy a meglévő épület javításához, bővítéséhez?

Építési engedély stb.?

ma 00:31
 2/3 anonim ***** válasza:

Meg kell terveztetni stb mint bármi mást. Az meg tartalmaz mindent. A szalmabála simán elég necces kivitelezés és bonyolultabb a tömörödés és tetőteher miatt. Másik formában egy favázba teszik mint kitöltő anyagot. Vagy komplett falszerkezet modulárisan, szintén elérhető idehaza.

De vályogból is lehet építeni. Mindegyik fajtához a megfelelő tervezőt kell megkeresni, aki jártas a ritkább anyagokban. Szval ezek nem gondolomra működnek.

ma 04:33
 3/3 anonim ***** válasza:

"Az nem opció, hogy bontsam le és egy könnyűszerkezetes gazdasági épület legyen rajta."

Pedig ez a legolcsóbb megoldás. Az összes többi pénz és időpazarlás lesz. Főleg a szalmabálás elképzelés.

ma 10:41

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!