Autentikus vályog parasztháznak kinéző épületet építenék. Mi lehet a legolcsóbb megoldás?
Egy 3 helyiségből álló kb 40m2 hasznos területű puritán parasztházat építenék. A fal alapvetően szalmabálából lenne, de gondolom a szalmabála önmagában nem tartaná meg a tetőszerkezetet, akkor sem ha kötésben van.
Arra gondoltam, hogy vagy 15cm*15cm-s fenyőgerenda lenne a pillér, amit körberaknék vályogtéglával, hogy meglegyen az 50cm*50cm
vagy zsalukőből csinálnám 50cm*50cm-esre, hogy az 50*100-as szalmabálához igazodjak. Harmadik megoldásként felmerült a normál agyagtégla.
Negyedik pedig az Ytong, de az ára miatt szerintem nem érdemes.
Aztán persze az egészre rámenne 5-10cm agyaghabarcs.
A tető esetében gondoltam, hogy alibi nádtető lenne, ami kb. 15-20cm kőzetgyapot, a tetejére meg 2-3cm műnád.
Az építmény egyébként csak egy "díszlet" lenne, maximum hétvégi ház céljára használnám.
A lehető legolcsóbban akarnám kihozni, de úgy, hogy egy autentikus vályog parasztháznak látszódjon.
Fehérre meszelt falakkal, kis ablakokkal, amiben muskátli lenne ládában.
Van ugyan alapnak egy 2 helyiségből álló (lakóháznak minősített) vályog kunyhó, de az nem tudom, milyen állapotú, a fal egy része kidőlt.
Esetleg lehetne a meglévőt restaurálni, "befoltozni" és hozzáépíteni a végéhez még egy vagy másfél szobát szalmából. Ez is egy opció.
Az nem opció, hogy bontsam le és egy könnyűszerkezetes gazdasági épület legyen rajta.
Kinek van valami ötlete?

És miért szalmából akarod építeni?
Bontott tömör téglát nem tudnál szerezni az egész falhoz, vagy a meglévő épület javításához, bővítéséhez?
Építési engedély stb.?

Meg kell terveztetni stb mint bármi mást. Az meg tartalmaz mindent. A szalmabála simán elég necces kivitelezés és bonyolultabb a tömörödés és tetőteher miatt. Másik formában egy favázba teszik mint kitöltő anyagot. Vagy komplett falszerkezet modulárisan, szintén elérhető idehaza.
De vályogból is lehet építeni. Mindegyik fajtához a megfelelő tervezőt kell megkeresni, aki jártas a ritkább anyagokban. Szval ezek nem gondolomra működnek.

"Az nem opció, hogy bontsam le és egy könnyűszerkezetes gazdasági épület legyen rajta."
Pedig ez a legolcsóbb megoldás. Az összes többi pénz és időpazarlás lesz. Főleg a szalmabálás elképzelés.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!