Ma miért lett divat az egyszintes ház?
Ahogy előttem is írták, ha elég nagy a telek, akkor sok előnye van az egy szintes háznak. Későbbiekben a karbantartása is könnyebb. Külső festéshez, hőszigeteléshez nem kell (komolyabban) állványozni. Tető esetleges javítása, eresz tisztítása is sokkal egyszerűbb mert 3 méteren van, nem 5-6 méteren.
De a víz és villanyszerelés is könnyebb. Utóbbi szinte teljesen a padlásra helyezhető, jóval kevesebb falat kell így vésni, illetve később bontás nélkül is szinte minden elektromos dolog javítható.
Szerintem ez nem csak divat kérdése, hanem egyszerűen olcsóbb, egyszerűbb az egy szint. Egyszerűbb szigetelni, nem kell külön vasbeton födém.
Alaprajzi szempontból pedig ott is elég jól el lehet különíteni a dolgokat, nappali-konyha-vendégfogadó részeket a privát szobáktól, stb.
Én amúgy egyik oldalról szeretem másik oldalról utálom az emeletet. Egyrészt jó tud lenn, ha van egy kis elválasztás, kevésbé jönnek fel a szülők, stb. Másrészt nekünk elég hülye elrendezésű a ház, lent is szobák vannak ami egyben vendégfogadó is. Meg az emeleten is van egy kvázi nappali.
Apám meg mindig oda járt fel TV-t nézni, aludni, hiába volt a szobája a földszinten, fent aludt mert csak, mi meg gyerekként minden áldott este 1 órán át kérleltül, hogy menjen már le, mert horkol mint az állat és nem tudunk aludni. Alkoholista volt az öreg, szart ránk magasról. De ez már más téma.
nincs párja a földszintes, kertkapcsolatos háznak, pláne, ha nincs pince sem. Körülöttem csupa földszintes ház van(az enyém is), idős emberekkel. Van amelyik 270 nm, van amelyik csak 100nm. A padláson elfér a klímagép, a cserépszellőzés elviszi a meleget. Télen pont kiváló a hőszivattyúzás miatt.
Ahol emelet van, ott örök probléma a lépcső.(rosszul tervezett, kicsi a hely, meredek, stb...)
Nálam például egy lépcsőfok van a kerti út és a
lakásbejárat közt(felhőszakadásnál nehogymár bejöjjön a víz)..azontúl a kerekeskocsis vendéget, papát könnyeb ki-be tologatni.
9: és laktál már ilyenben valaha? Vagy csak jól kinéző képeken, lakeberendezési újságokban tetszett meg???
Hidd el, hamar rá lehet únni, hogy naponta 57x fel-le mászkálsz... Takarítás, szennyesek összeszedése, jajj-ottfelejtettem-valamit, és egyebek....
Mi alapbol az oregkori lepcsozes miatt akartun egyszintest. Meg hogy anyagilag nagyon nem mindegy.
En meg azt nem ertem hogy miert akkora divat az emeletes.
Ahol lakom, sokan nekifogtak, az emelet nincs 10 eve befejezve, kozben meg a gyerek felnott, elkoltozott, es 98% hogy nem fog visszamenni lakni a szuloi hazba.
"En meg azt nem ertem hogy miert akkora divat az emeletes."
Szerintem ez akkor volt divat mikor sokkal olcsóbb volt házat építeni.
Felénk lassan már nagyobb az új házas részek, mint a régiek minden faluban és városban, és alig látok emeleteset, ha meg látok azok böszme nagyok, ott a lépcsőnek is van bőven hely, ha meg látok eladót, hát vastagon 100 milla fölött vannak, sőt inkább a 200 fele.
Szerintem már nagyon nem fog túl sok emeletes új házat látni itt senki, nincs az a csok meg babaváró ami elég lenne hozzájuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!