Ha kijárom az osztatlan építészmérnöki egyetemi szakot, majd elvégzem a 3 éves ács, valamint kőműves OKJ képzést, akkor képes leszek egyedül megtervezni egy házat és a saját kezemmel felépíteni azt?
Igen.
De szükséged lesz villamosmérnökre, villanyszerelőre, gépészmérnökre, gázszerelőre és vízvezetékszerelőre is.
Már csak az engedélyek miatt is, olyanokra, akik a közműveknél dolgoznak.
És szállítókra is szükséged lesz, mert pl. egy gerendát vagy betonkeverőt oda kell vitess valahogy.
Nem ajánlom, mert belebuksz a bürokrácia útvesztőibe.
Járd ki végig a mérnökit, menj dolgozni egy tervező irodába, az idősebb kollégáktól sok mindent elsajátítasz, aztán hajrá...!
Papíron a mi hétvégi házunk nem is létezik, igaz az szocializmusban épült, de engedély nélkül mind a mai napig tud az ember építeni, ha akar
... :)
Az, hogy hogy büntethetik meg az embert, más kérdés.
1). Tervezni sokan tudhatnak, csak a hivatalok nem fogadják el az engedélyeztetés folyamán. Akkor miért tanul valaki 10 szemeszteren át az építészetin, ha a 6 osztályt eredményesen kijáró is tervezhet, hiszen tud ceruzát, vonalzót fogni a kezébe? (nagyon sarkítottam)
2). más dolog a téglákat egymásra rakni és habarcsot tenni közéjük, de a kőműves mesterségnek is vannak fortélyai.
Mindezt azért írom, mert sok éven át voltam egy beruházó cég alkalmazottja, jártam a hivatalokat az engedélyeztetés ügyében, dolgoztam építészeti kivitelező vállaltoknál is, tehát ismerem a helyzetet.
#5,
építeni lehet feketén, nincs is baj, amíg a hivatalok észre nem veszik. Még ekkor is lehet kérni egy utólagos engedélyeztetést (persze büntetés mellett), de az sem elhanyagolható, hogy biztosítani sem tudod a feketén felépített épületet. Mi van akkor, ha kár éri?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!