Van itt olyan, aki nőként egyedül belemert kezdeni maga egy házépítkezésbe?
Mi köze a nemednek hozzá?
Én férfiként nem merek, mert átvágna mindenki, mert egy fikarcnyit se értek hozzá.
Sógornőm meg simán levezényel bármilyen építést, felújítást, mert otthon van a témában.
Nem értek hozzá és nincs olyan ismerősöm, aki tudna segíteni vagy értene hozzá
MEgbízható céget pedig nagyon nehéz találni
Abba még nem, csak tervben van. Komplett felújítást már csináltam, gyakorlatilag csak a főfalakat és a tetőt hagytam meg, aljzatbetonig lecsupaszíttattam, komplett fűtésszerelés, vezetékcsere, nyílászárócsere, teljes átalakítás wc, fürdő, konyha áthelyezésével, helyiségek összenyitása, leválasztása, betonozás, szigetelés, burkolás. A legnehezebb a szakik összeszervezése volt, 2 hónap alatt le kellett zongorázni az egészet bontástól a festésig, nem lehetett csúszás.
Az új rendelkezések értelmében mindenképp kell egy felelős kivitelező, nem lehet kalákában építkezni, mint régen. Ha az anyagi fedezet megvan rá, az a legegyszerűbb, ha egy generálkivitelezővel kötsz szerződést. Legyenek benne pontos határidők, kötbérrel, fázisonként fizess, legyen benne a garanciavállalás is pontosan. Csináltass egy részletes kivitelezési tervet, megéri az árát, tartalmazza pontosan, hogy milyen anyagok, pontosan mekkora mennyiségben kellenek, alkalmazd a tervezőt vagy egy hozzáértő műszaki felügyelőt, aki minden fázist leellenőriz menet közben. Semmit ne fogadj el, amit nem a terv szerint csináltak, csak azt, amit a felügyelő rendben talál - javítsák ki, csinálják újra, de nem a te költségeden. Jobban jársz, ha közvetlenül te rendelsz meg/szerzel be mindent, és nem hagyod a kivitelezőre. Ha mégis, akkor viszont számoltasd el számlával+fuvarlevéllel, az alapján fizess. Ezeket is mind rögzíteni kell a szerződésben, a fizetési ütemezéssel együtt.
Ha komplett brigáddal + saját felügyelőddel csináltatod, precíz, részletes szerződéssel, részletes terv alapján, valójában nem nehéz, az anyagbeszerzés sem ördöngösség az internet korában. Informáld le a kivitelezőt, az a legfontosabb.
Nem olyan durva ez a mai világban. Én nem kezdenék bele, de csupán csak az anyagiak miatt, valamint azért, mert látom, hogy agymenés az egész.
Rengeteg kivitelezővel dolgozom együtt és szinte mindenhol panaszkodnak a tulajdonosok is, hogy nehéz. Nem maga az építés folyamata, főleg ha jó kivitelező tartja kézben a dolgokat, hanem az ügyintézés Magyarországon.
Idegrendszer kell hozzá, talpraesettség és kiállás, semmi egyéb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!