Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Lakástulajdonos vs albérlő?

Lakástulajdonos vs albérlő?

Figyelt kérdés
Arra lennék kíváncsi, hogy ki mit engedhet meg magának? A tulajdonos például akkor állít be, amikor csak akar, mert az ő lakása, az albérlőnek engedélyt kell kérni, ha furni akar egy lyukat, vagy háziállatot akar tartani, vagy ha lelakott a lakás, akkor kinek a dolga fizetni a festést stb..., mert ugye a tulajnak nem érdeke, nem ő lakik ott, az albérlő meg miért költene más lakására?
2010. júl. 2. 13:03
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Nálunk elég jófej a tulaj. Előzetes bejelentés nélkül sosem jött még fel (pedig már egy éve itt lakunk), hiszen egyrészt miért lenne kötelességem pont akkor itthon lenni, másrészt ő is tisztában van vele, hogy illetlenség mást otthon zaklatni bejelentkezés nélkül. És ez független attól, hogy a lakás az ő tulajdona, hiszen én azért fizetek, hogy nekem ez legyen az otthonom egy bizonyos ideig, tehát itt én vagyok otthon.

Amúgy is csak havonta egyszer látom a főbérlőt, amikor jön a lakbérért. Ilyenkor felhív telefonon, megkérdezi, melyik nap és hány órakor alkalmas nekem, megbeszéljük, aztán jön.

Ha valami elromlik (pl. csapok, ajtó zár, stb.), akkor felhívom, és intézkedik. Ezeket a dolgokat neki kell megcsnálnia, mert ez a lakáshoz tartozik, amiért én fizetek. Üvegre van biztosítás, tehát ha az kitörik (és már kitört egyszer), akkor csak simán szólok, jön az üveges, megcsinálja, és kész, a biztosító fizeti ki neki.

Amikor beköltöztünk, előtte ki lett festve a lakás. Ez a tulaj érdeke is volt, hiszen ha azt látom, hogy egy lerugott putri, akkor inkább keresek másikat (nem egy palotáról van szó, csak egy panel lakás, de ugyan ilyen árban láttam már rémes patkánylyukat is, és csinos, kellemes lakást is).

A lakást érintő változtatásokról annyit, hogy ha pl. egy kapmót akarok befúrni a falba, arra nem hiszem, hogy külön engedélyt kérnék, maximum ha eszembe jutna, amikor itt van a főbérlő, mert az előttem lakók is fúrtak fel ezt-azt. Festés, vagy hasonló dolgok esetében más. Egyrészt én hosszú távon tervezek itt maradni, még legalább 1-2 évet. Gondoltam rá, hogy az ablakkereteket át kéne festeni, mert nagyon pattog a festék. Ezt mindenképp meg kell beszélni a főbérlővel, viszont mivel ez nem csak nekem vagy nem csak neki jó, szerintem úgy jó, ha a költségeket elosztjuk. Neki egyrészt jó, mert javul a lakás állapota, másrészt meg nekem is jó, mert attól még, hogy nem a saját lakásom, én lakom benne, amíg itt lakom, addig nekem szép az ablakkeret. Volt már ilyenről szó úgy általánosságban, és akkor azt beszéltük meg, hogy az ilyesmit előre egyeztetjük, az anyagárat levonjuk a lakbérből, a munkadíjat pedig én fizetem. Nekem ez így teljesen megfelel, pláne, mivel én nem akarok ehhez mestert hívni, meg tudom csinálni magam is, vagy maximum ismerős segítségével, akit cserébe meghívok egy sörre.

Igaz, én azért is vagyok itt ilyen "szabadon", mert a lakás minden bútora a sajátom. Ha bútorozott lenne a lakás, biztos jobban féltené a főbérlő, de én pont ezért ragaszkodom is a saját holmimhoz.

2010. júl. 2. 13:34
 12/16 anonim ***** válasza:

A tulaj NEM járkálhat be csak úgy, előre be kell jelentenie és az albérlőnek is ott kell lennie. Ez a hivatalos verzió.

Ettől közös megegyezéssel eltérhetnek, de ha nem sikerül megegyezni, akkor ezt kellene csinálni.

A felújításokról: az állagmegóvás a tulaj feladata, ha a bérlőnem extra igényei vannak, akkor a tulajjal egyeztetve csinálhatja. De ha a tulaj azt mondja, hogy te ide nem fúrsz lyukat, akkor te oda nem fúrsz lyukat. Ha megengedi, akkor kiköltözéskor mindent az eredeti állapotára kell visszaállítani, kivéve ha a tulaj erről lemond, vagy azt mondja, hogy a falakat fesd vissza, de ha mondjuk átraktál egy ajtót, az maradhat ott.

Egyébként meg jól meg kell nézni, kitől veszel ki lakást, mert a bérbeadó személye legalább olyan fontos, mint maga a lakás. Én laktam már jópár helyen, és volt, hogy azért nem vettem ki egy lakást, holott szuper volt, mert nem tetszett a főbérlő. De nem is volt soha gondom, mindig mindent sikerült megbeszélni.

2010. júl. 2. 13:35
 13/16 anonim ***** válasza:
Én jóba vagyok a tulajjal, a jelenlegi szintén itt lakik, az előző meg sose jött bejelentés nélkül. Az azelőtti meg sunyiba mászkált be, szerintem ahhoz semmi joga nem volt, mivel amíg bérlem, addig nincs joga bemenni a cuccaim közé, stb. Én lecseréltem a zárat míg ott laktam!
2010. júl. 2. 14:03
 14/16 anonim ***** válasza:
nos, a bérbeadó akkor mászkál be, amikor akar...igaz, hogy a bérlő meg ez esetben betörésért feljelentheti, a bíróság meg el is fogja ítélni ;)
2010. júl. 2. 15:28
 15/16 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

Nem tudtam, hogy mi a hivatalos módja. Be lehet jelenteni állandó lakcímként, vagy csak ideiglenes levelezési címnek?

2010. júl. 2. 20:05
 16/16 anonim ***** válasza:
Ez a tulajtól függ, általában csak ideiglenesként szoktak max. belemenni, mert az állandó lakcím nekik kockázat, mert nem tud kirakni, ha pl. nem fizetsz. Egyébként van erre valami jogszabály, azt keresd meg. Az, hogy a jelenlétedben előzetes egyeztetés után bemehet, tuti benne van, de még sok más is :) kicsit hitelesebb forrás, mint itt a találgatások...
2010. júl. 2. 21:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!