75 ezres gázszámlát kaptam, most akkor ez normális?
Előző ház ahol 1 telet töltöttünk szintén '81-ben épült, szuterén garàzs+tároló a ház alatt fűtetlen, 84 nm fűtött, lakott rész régi ablakok, 0 szigetelés, öntöttvas radiátorok, padlástér 0 szigetelés. 65ezer volt a gáz a leghidegebb hónapban. És a melegvíz áramról ment.
Költöztünk, itt 86 nm-re ha nagyon-nagyon hideg van 15ezer a gáz (fűtés+melegvìz+főzés).
Csak azt nem értem, hogy miért a "csodálkozás" a számlán, amikor naponta le lehet olvasni, majd be lehet szorozni.
(1 m3 gáz jelenleg szolgáltatótól függően kb 130-150 ft között mozog)
Biztos, hogy ez simán csak egyhavi számla? Nem volt esetleg a bediktálásnál valami olyan, hogy másfél havi lett bediktálva, vagy bármi gubanc? Nem volt még hideg a múlt hónapban, ez akkor lenne reális, ha -15 fok lenne kint végig.
Nálam 110 m2-en van 21 fok, 70 m2-en 14 körül, és így az éves gáz volt 156 E, plusz max. 40 E értékű saját vágású fa ment el, csak a nagyobb hidegekben begyújtva.
A gáz úgy értendő, hogy napi 2-3 fogás van főzve télen-nyáron.
Tehát van gázcirkó és fatüzelés is. Két télen rámentem a fatüzelésre, és akkor (mikor még olcsóbb volt a fa és drágább a gáz), akkor kb. egy árban volt a kettő. (Hasonló telek jöttek egymás után, tehát össze lehetett hasonlítani őket. Rendszeresen figyelem az időjárást, napi több alkalommal kielemezve.)
Na szóval, most, hogy változtak az árak, hasítva vett fával garantáltan rosszabbul jönnék ki. Akkor érné meg, ha rendszeresen tudnék annyi fát vágni, amennyit eltüzelek, de ez nincs így.
1. nem fogy a gáz fűtőértéke, ez baromság
2. szigetelni kell a falakat/tetőt, és akkor kevesebb hő veszik el (akár 50-70%-kal kevesebb is lehet.)
3. Gázkazánt évente érdemes megnézetni szakemberrel, ha kell utána-állítatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!